Η σημασία και τα «μηνύματα» της επίσκεψης Μητσοτάκη στο υπ. Εθνικής Άμυνας

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 18-07-2019 16:46
Η σημασία και τα «μηνύματα» της επίσκεψης Μητσοτάκη στο υπ. Εθνικής Άμυνας
Η χθεσινή επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα

Η χθεσινή επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο Στρατόπεδο «Παπάγου» και η διάρκειά της εκεί παρουσίας του, έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα για μία σειρά λόγους.

Πρώτο, είναι η πρώτη επίσκεψη νεοεκλεγμένου πρωθυπουργού στο ΥΠΕΘΑ, μόλις 10 ημέρες μετά την εκλογή του, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Με αυτό δεν εννοούμε ότι δεν πήγαιναν πρωθυπουργοί στο ΥΠΕΘΑ αλλά αυτό γινόταν είτε για να ενημερωθούν για κάτι σοβαρό και έκτακτο γεγονός (π.χ. ο Αλ.Τσίπρας στις 5 Οκτωβρίου 2016 για να παρακολουθήσει φάσεις της ασκήσεως «Παρμενίων» από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ). Όχι ευθύς μετά την εκλογή τους για να έχουν μία πρώτη εικόνα από ένα σημαντικό υπουργείο πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεώς του στη Βουλή, όπως έγινε τώρα.

Δεύτερο, η επίσκεψη του Κυρ.Μητσοτάκη στο ΥΠΕΘΑ ήταν η τρίτη στη σειρά τις τελευταίες ημέρες, μετά τις προηγηθείσες στα υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Υγείας, γεγονός που από μόνο του «κάτι λέει», αναφορικώς με τις προτεραιότητες της νέας κυβερνήσεως.

Τρίτο, η ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό και Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή αλλά και τους τέσσερις Αρχηγούς, ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη ήταν πλήρης και λεπτομερής, ως είθισται και όπως αρμόζει για έναν Πρωθυπουργό, διήρκεσε επί δίωρο περίπου και όπως μάθαμε αργότερα από συμμετέχοντες στην ενημέρωση, ο Πρωθυπουργός ήταν φανερό ότι γνώριζε θέματα και τα γνώριζε καλά, όπως φάνηκε και από τις ερωτήσεις που έκανε. Μακάρι να είναι έτσι. Γιατί είναι καλό για την ίδια τη χώρα ο Πρωθυπουργός της να γνωρίζει τα θέματα Αμύνης και να ενδιαφέρεται γι’ αυτά.

Τέταρτο, η εν συνεχεία επίσκεψη του Πρωθυπουργού, και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο ΕΘΚΕΠΙΧ, και η εκεί παραμονή του επί μία ώρα περίπου, ήταν εξίσου σημαντική. Καθώς επιδείχθηκαν στον Πρωθυπουργό οι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ επιχειρησιακές δυνατότητες που έχει το Κέντρο ώστε να παρέχει ανά πάσα στιγμή του 24ώρου στην εκάστοτε Ηγεσία της χώρας, όλα τα απαραίτητα δεδομένα και πληροφορίες που αντλούνται από ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες πηγές ώστε και εκείνη με τη σειρά της (η Ηγεσία) να είναι σε θέσει να λάβει άμεσα τις ορθές για την κάθε περίπτωση αποφάσεις. Με λίγα λόγια επιδείχτηκε στον Πρωθυπουργό της χώρας ο ΧΩΡΟΣ, όπου σε περίπτωση κρίσεως ή πολέμου η Ηγεσία της χώρας θα πρέπει να βρίσκεται και να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Και όχι στο γραφείο του στη Βουλή και έχοντας «στο περίμενε» τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον επικεφαλής της ΕΥΠ επί τρίωρο, όπως κάποιοι άλλοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

Πέμπτο, η χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΘΑ και η πολύωρη και άριστη συνεργασία του με την υπάρχουσα σημερινή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με δύο ΑΜΕΣΕΣ δηλώσεις του νέου ΥΕΘΑ, η πρώτη ανήμερα της αναλήψεως των νέων του καθηκόντων και η δεύτερη την επομένη με δήλωσή του στη Βουλή, φαίνεται πως αποτελούν το καλύτερο «μήνυμα» προς όλους τους Αρχηγούς να συνεχίσουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους και να μην σκέπτονται τις…κρίσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν κρίσεις. Άλλωστε ΟΛΟΙ οι Αρχηγοί κρίνονται ανά πάσα στιγμή. Είναι γνωστό αυτό. Θα γίνουν όμως, όποτε προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, δηλ. κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2020, ώστε εν συνεχεία η όποια νέα ηγεσία να προχωρήσει στις ετήσιες τακτικές και έκτακτες κρίσεις στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Όχι όμως τώρα, κατακαλόκαιρο, και με όλη αυτή την κρίσιμη κατάσταση με την Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτά «λένε» οι υπάρχουσες ενδείξεις.

Έκτο και τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Δύο ακόμα σημεία εντυπωσίασαν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΘΑ. Το ένα ήταν η απόλυτη ακρίβεια στην ώρα προσελεύσεως του Κυρ.Μητσοτάκη στο ΥΠΕΘΑ κάτι που επισημάνθηκε ιδιαιτέρως από τους στρατιωτικούς καθώς και οι μετά το πέρας της τρίωρης ενημερώσεώς του ολιγόλογες δηλώσεις. Τόσο του ίδιου όσο και του ΥΕΘΑ. Αυτό είναι πολύ καλό σημείο. Γιατί τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και κυρίως αυτός ο (εκάστοτε) ΥΕΘΑ δεν χρειάζεται να λένε πολλά, αλλά να λένε λίγα και να πράττουν πολλά. Και κατά βάση να μιλούν τα έργα τους.

Ίδομεν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo