Πέντε τουρκικές παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο και μια ακόμα παράνομη Navtex για το Καστελόριζο

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 16-07-2019 19:41
Πέντε τουρκικές παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο και μια ακόμα παράνομη Navtex για το Καστελόριζο
Με την παράνομη NAVTEX 0792/19, που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, ο οποίος δεν έχει και τη σχετική δικαιοδοσία καθώς η περιοχή που δεσμεύεται είναι εντός του FIR Αθηνών, δεσμεύει την ίδια περιοχή με εκείνη που είχε δεσμεύσει και στις 7 Ιουλίου, ανήμερα των εκλογών στην Ελλάδα

Συνεχίστηκε και σήμερα με… «χαλαρούς» ρυθμούς, η τουρκική έκνομη παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο από ελάχιστα αεροσκάφη, τα οποία, ωστόσο, πετυχαίνουν αυτό που θέλουν με την «καταγραφή» της παρουσίας τους και επομένως και των όποιων έκνομων αιτημάτων τους. Ταυτόχρονα όμως η Άγκυρα συνέχισε την έκδοση παράνομης «εξαγγελίας προς ναυτιλομένους» (NAVTEX) στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης (Καστελόριζου).

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, 2 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών, από τα οποία το ένα ήταν F-16, και άλλο ένα «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων μαχητικών F-4E Phantom II/Terminator, συνολικώς 4 αεροσκάφη, από τα οποία τα 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR  Αθηνών, και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), που σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο!

Από τα αεροσκάφη αυτά σημειώθηκε και 1 «εικονική αερομαχία» («εμπλοκή») με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που πάντα απογειώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις για αναγνώριση και αναχαίτισή τους.

Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» από τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος».

Ως προελέχθη, με την παράνομη NAVTEX 0792/19, που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, ο οποίος δεν έχει και τη σχετική δικαιοδοσία καθώς η περιοχή που δεσμεύεται είναι εντός του FIR Αθηνών, δεσμεύει την ίδια περιοχή με εκείνη που είχε δεσμεύσει και στις 7 Ιουλίου, ανήμερα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, εκ νέου για τις 17 Ιουλίου. Η Άγκυρα έχει εξαγγείλει με αυτή την οδηγία προς ναυτιλομένους πως θα διεξάγει αύριο (17 του μηνός) άσκηση με χρήση πραγματικών πυρομαχικών.

Απομένει και αυτή τη φορά να δούμε αν θα πραγματοποιήσει ή όχι την άσκηση, όπως και ανήμερα των εκλογών στη χώρα μας, όπου τελικώς δεν πραγματοποίησε την άσκηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo