Θερμότατη υποδοχή από το διεθνή Τύπο στην έκδοση ελληνικού 7ετούς ομολόγου

Newsroom L&O 16-07-2019 16:51
Θερμότατη υποδοχή από το διεθνή Τύπο στην έκδοση ελληνικού 7ετούς ομολόγου
Το Bloomberg  αναφέρει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν χάνει καιρό. Εννέα μόνο ημέρες μετά τη νίκη της στις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη  επωφελείται των χαμηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων για να πουλήσει νέο 7ετές ομόλογο»

Ο διεθνής Τύπος χαιρέτισε άμεσα ως θετικότατη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας την έκδοση 7ετούς ομολόγου, την οποία απέδωσε στην νέα κυβέρνηση, χάρη στην οποία η χώρα επανέρχεται στην ομαλότητα μετά από μία ταραγμένη δεκαετία, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο (Νeue Zuercher Zeitung).

Συγκεκριμένα το Bloomberg  αναφέρει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν χάνει καιρό. Εννέα μόνο ημέρες μετά τη νίκη της στις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη  επωφελείται των χαμηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων για να πουλήσει νέο 7ετές ομόλογο. Η χώρα επιθυμεί να ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα και να σηματοδοτήσει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία». Ο συντάκτης, Σωτήρης Νίκας, υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε πουλήσει 7ετές ομόλογο το Φεβρουάριο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5%.  Τώρα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διασφαλίσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλότερη απόδοση, καθώς  τα ομόλογα που λήγουν το 2015 έχουν απόδοση 1,57%, λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό 1,2% που σημειώθηκε νωρίτερα τον Ιούλιο. Αν οι επενδυτές που προηγουμένως  δεν στρέφονταν προς τη χώρα «πεισθούν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να προχωρά, τότε οι σημερινές αποδόσεις, αν και σε ιστορικό χαμηλό, είναι αρκετά υψηλές, ώστε να τους δελεάσουν και να συμμετάσχουν στην εν λόγω αγορά», εκτίμησε ο Δ. Δαλίπης, στέλεχος της  Alpha Trust στην Αθήνα. Υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών στις αποδόσεις  στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, προσέθεσε.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται προτού ακόμη αρχίσει η νέα  κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας για τον προϋπολογισμό του 2020 και το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ο  Κ. Μητσοτάκης  επιθυμεί να πραγματοποιήσει φιλόδοξες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το βάρος για τους φορολογούμενους και θα βοηθήσουν την τόνωση των επενδύσεων. Τα μέτρα αναμένεται να επεκταθούν τα επόμενα 3 χρόνια και να έχουν κόστος 6 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι δανειστές ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την ήδη συμφωνηθείσα δημοσιονομική πορεία της χώρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022. Η Ελλάδα διαθέτει ταμειακό απόθεμα ασφαλείας περίπου 37 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα να μην χρειάζεται νέα κεφάλαια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η νέα έκδοση αποτελεί ένδειξη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, καθώς η πώληση θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού προγράμματος του 2019, όπως είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.  Η νέα κυβέρνηση προβλέπει, επίσης, καλές ειδήσεις τις επόμενες εβδομάδες που θα την βοηθήσουν να εκδώσει ακόμη ένα ομόλογο το 2019. Ο οίκος Fitch αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα αρχές Αυγούστου και έως τα τέλη του ίδιου μήνα πρόκειται να ακολουθήσει και ο οίκος Moody’s. Οι 2 οίκοι μπορεί να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της χώρας, που ακόμη βρίσκεται κάτω  από την επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo