Ορκίστηκαν και έλαβαν τα πτυχία τους οι νέοι Μόνιμοι Λοχίες του Ελληνικού Στρατού

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 14-07-2019 17:03
Ορκίστηκαν και έλαβαν τα πτυχία τους οι νέοι Μόνιμοι Λοχίες του Ελληνικού Στρατού
Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν 160 νέοι Μόνιμοι Λοχίες

Ορκίστηκαν και έλαβαν τα πτυχία τους από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά οι νέοι Μόνιμοι Λοχίες (άνδρες και γυναίκες) της Τάξεως 2019 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Ελληνικού Στρατού, η οποία φέρει την τιμητική ονομασία «Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Αθανάσιος Σακέττας», προς τιμήν του Ήρωος Αντισυνταγματάρχου.

Τα πτυχία στους νέους Λοχίες επέδωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΣΜΥ, στα Τρίκαλα, παρουσία και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, εκπροσώπων των πολιτικών, θρησκευτικών και τοπικών αρχών, λοιπών φορέων της πόλεως της Τρικάλων, καθώς και συγγενών και φίλων των νεοορκισθέντων. Όπως επίσης και του Διοικητού της Σχολής Ταξίαρχου Δημοσθένη Κωστόπουλου.

Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν 160 νέοι Μόνιμοι Λοχίες, εκ των οποίων 134 από την Ελλάδα (92 άντρες και 42 γυναίκες) και 26 από την Κύπρο (23 άντρες και 3 γυναίκες).

Ο ‘Ηρως Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Αθανάσιος Σακέττας, γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1882. Όταν τέλειωσε το Γυμνάσιο κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Στρατό το 1903 και ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών από όπου εξήλθε ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού στις 21 Ιουνίου 1910. Τότε η Σχολή Υπαξιωματικών έβγαζε μόνιμους Ανθυπολοχαγούς Πεζικού και Ιππικού, ενώ από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων εξέρχονταν Ανθυπολοχαγοί των λεγόμενων «Ευγενών Όπλων» του Πυροβολικού και του Μηχανικού.

Συμμετείχε σε όλους τους πολέμους του Έθνους της περιόδου 1912-1922, όπου επέδειξε γενναιότητα και διοικητική ικανότητα και προήχθη διαδοχικώς σε Υπολοχαγό (21 Μαΐου 1913), σε Λοχαγό (21 Μαΐου 1914), Ταγματάρχη (13 Δεκεμβρίου 1917) και Αντισυνταγματάρχη (7 Οκτωβρίου 1919).

Στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας πολεμούσε συνεχώς σε όλη τη διάρκειά της στην πρώτη γραμμή μέχρι τη μέρα του ηρωικού του θανάτου ανήμερα της Παναγίας (15 Αυγούστου 1922).

Το καλοκαίρι του 1922 ήταν Επιτελάρχης της ΧΙΙ (12ης) Μεραρχίας, η οποία βρέθηκε σε δύσκολη θέση στην τοποθεσία του Αλή Βεράν, στις πρώτες ημέρες της συμπτύξεως του μετώπου. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, κατά τις οποίες ο εχθρός εμφανιζόταν από παντού και ήταν διαρκής ο κίνδυνος κυκλώσεως, ο Αντισυνταγματάρχης Σακέττας επικεφαλής τμήματος απώθησε τους Τούρκους και άνοιξε την κατεύθυνση του δρόμου για την σύμπτυξη προς Τουμλού Μπουνάρ. Μετά από δύο ημέρες και ενώ ο αγώνας είχε πια κριθεί εξόρμησε με τους άνδρες του προς το φαράγγι του Μουράτ Νταγ, όπου και στις 15 Αυγούστου 1922 τραυματίστηκε στην προσπάθειά του αυτή, συνελήφθη τραυματίας από τους Τούρκους και σκοτώθηκε αμέσως από αυτούς.

Προς τιμήν του το ΓΕΣ έχει ονομάσει ένα από τα μεγάλα στρατόπεδα στην Αττική σε «Στρατόπεδο Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Σακέττα Αθανασίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo