Απαλλάχθηκε για την υπόθεση της ΔΕΗ λόγω παραγραφής ο Μυτιληναίος - Καταδικάστηκε ο Νέζης

Newsroom L&O 11-07-2019 16:10
Απαλλάχθηκε για την υπόθεση της ΔΕΗ λόγω παραγραφής ο Μυτιληναίος - Καταδικάστηκε ο Νέζης
Η υπόθεση αφορά σε «μίζα» 250.000 ευρώ που φέρεται να έδωσε το 2003 ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος στον Στέργιο Νέζη, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε την απαλλαγή του Ευάγγελου Μυτιληναίου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας για την υπόθεση της ΔΕΗ.

Για τον ίδιο λόγο αποφάσισε την απαλλαγή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη ως προς την δωροληψία, αλλά τον καταδίκασε σε πέντε έτη κάθειρξη με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και τον υποχρέωσε σε καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά σε «μίζα» 250.000 ευρώ που φέρεται να έδωσε το 2003 ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος στον Στέργιο Νέζη, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο του Λαυρίου.

Η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου «σημαδεύτηκε» από νομικές μάχες λόγω των αλλαγών που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, τόσο σχετικά με την έννοια του υπαλλήλου (σ.σ.: σχετικά με το αν ο Νέζης ως προεδρος της ΔΕΗ θεωρείται υπάλληλος Δημοσίου), αλλά και σχετικά με την παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, που ζητήθηκε από την πλευρά Νέζη.

«Υπάρχει η παραφιλολογία ότι το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο. Εντάθηκε αυτή η παραφιλολογία με το νέο κώδικα. Όμως ο κώδικας θα μπορούσε ευχερώς να το κάνει με συγκεκριμένη διατύπωση. Εδώ ο νομοθέτης λέει ότι έζησε σύννομα. Ερώτημα πρώτο. Το σύννομα ταυτίζεται με το ποινικό μητρώο; Τι λέει μετά; Ότι δεν αποκλείεται και με μη λευκό ποινικό μητρώο, ο σύννομος βίος. Αυτό ίσχυε και παλιά με νομολογία του Αρείου Πάγου. Προηγουμένως, λοιπόν, υποστήριξαν από την υπεράσπιση ότι μια επιχείρηση που διορίζει πρόεδρο από το Δημόσιο και είτε ανθεί, είτε βουλιάζει, οι υπάλληλοι πληρώνονται από το κράτος, δεν είναι Δημόσια επειδή έχει το ΑΕ στο τελος! Μάλλον εννοούν άνευ ευθύνης! Ο νομοθέτης δεν έβαλε τη φράση για το ποινικό μητρώο. Δηλαδή, έχει σύννομο βίο αυτός που έχει υπεξαιρέσει ή δωροδοκείται επειδή εξαλείφεται το αξιόποινο ή παραγράφεται; Μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους; Η απάντηση είναι όχι. Ο σύννομος βίος στην περίπτωση του κατηγορουμένου είναι οι σπουδές του και ότι δεν έχει δώσει δείγμα γραφής κακής συμπεριφοράς. Θα θυμίσω μόνο το πόσο τυχαία αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Που είναι ο σύννομος βίος; Επειδή είχε καλές σπουδές; Αδιάφορο», σχολίασε ο εισαγγελέας της έδρας που ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του ελαφρυντικού, με το δικαστήριο να υιοθετεί τελικά την πρόταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo