ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Αντιδράσεις για την προσφυγή ΣΕΒ στο ΣτΕ - Ζητεί «πάγωμα» των τριετιών

Newsroom 11-07-2019 15:42
Αντιδράσεις για την προσφυγή ΣΕΒ στο ΣτΕ - Ζητεί «πάγωμα» των τριετιών
Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 8 Οκτωβρίου.

Προσφυγή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο σκέλος που αφορά τις θεσμοθετημένες τριετίες, κατέθεσε ο ΣΕΒ.

Η προσφυγή έφτασε στο υπουργείο Εργασίας μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Ιουλίου, σύμφωνα με το asfalistiko.gr, δηλαδή τις παραμονές των εθνικών εκλογών. Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 8 Οκτωβρίου.

Η πλευρά των Βιομηχάνων ζητάει ουσιαστικά να καταργηθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την οποία, καθορίζει στο εξής τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Η εγκύκλιος, όπως τονίζει ο ΣΕΒ είναι άκυρη επειδή δεν πήρε ΦΕΚ. Όμως είναι άκυρη και επειδή αναπροσαρμόζει τα ποσά στις τριετίες, από τα 650 ευρώ και άνω. Στο σημείο αυτό ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι με βάση μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 αρ. 103 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς. Συνεπώς, οι τριετίες μένουν «παγωμένες» και δεν πρέπει να αυξηθούν μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως ορίζεται στο σχετικό νόμο.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όμως, υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, 845 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με ξεχωριστή υπουργική απόφαση, αυξήθηκαν οι κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά σχεδόν 11%, φτάνοντας στα 650 ευρώ μικτά, από 586 που ήταν έως τότε. Επίσης, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μικτές αποδοχές, που αφορούσε νέους έως 25 ετών.

Στην επιχειρηματολογία του ο ΣΕΒ κάνει λόγο για απόφαση που ελήφθη χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πρώτα η απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς και γι’ αυτό ζητάει την κατάργησή της. Επίσης, υπογραμμίζει και το σκέλος της ύπαρξης εγκυκλίου (που δεν πήρε ΦΕΚ) και όχι υπουργικής αποφάσεως για τις τριετίες.

Aπό την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ύψος των αμοιβών που θα δίνονται εφεξής στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, με άλλη προσφυγή του, ο Σύνδεσμος ζητάει να καταργηθεί η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο του Μετάλλου.

Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ

Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το ΠΑΜΕ όπου γίνεται λόγος για «προκλητικές μεθοδεύσεις του ΣΕΒ, που σαν Γενικός Διευθυντής του είχε διαπρέψει ο σημερινός υφυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ Α. Σκέρτσος στη διάλυση των κλαδικών ΣΣΕ, αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που του παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για να κρατάει στο γύψο μισθούς και μεροκάματα». Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί, με την ανακοίνωσή της, όλα τα συνδικάτα να συνεχίσουν τον αγώνα για τις ΣΣΕ.

«Οι τριετίες δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά εργατική κατάκτηση» τονίζει στη δική της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Συνομοσπονδία έχει τοποθετηθεί ρητά και με σαφήνεια, ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε και εκδόθηκε η «επίμαχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας». Η ΓΣΕΕ τονίζει ακόμη μέσα από την ανακοίνωσή της ότι «η αναγνώριση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας των εργαζομένων δεν είναι ζήτημα “πολιτικής βούλησης”, αλλά συλλογική εργατική κατάκτηση, η οποία οφείλει να αντιμετωπίζεται με θεσμική και νομική σοβαρότητα».

.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo