ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Π. Ρήγας: Σας εύχομαι καλή τύχη και θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 09-07-2019 22:03
Π. Ρήγας: Σας εύχομαι καλή τύχη και θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας
Τα εθνικά θέματα, η στρατιωτική διπλωματία, που συμβάλει και στη διπλωματία που ασκείται από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι και πρέπει να είναι υπεράνω άλλων σκοπιμοτήτων»

Ενωτικός και με ιδιαίτερη αναφορά στα – κατά την άποψή του – θετικά σημεία που επέφερε η υπογραφή της Συμφωνίας με την πΓΔΜ, εμφανίστηκε στο χαιρετισμό του, ο οποίος ήταν από μνήμης, στην τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ο πρώην πλέον αναπληρωτής ΥΕΘΑ, Πάνος Ρήγας.

Η ομιλία-χαιρετισμός του Π.Ρήγα έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, καλωσορίσατε - και από τη δική μου πλευρά - στο Υπουργείο. Έχω την τιμή και την ευχαρίστηση, όμως, μέσα από την καρδιά μου ότι συνεργάστηκα και με τον αποχωρούντα Υπουργό, τον Ναύαρχο Αποστολάκη, τον Υπουργό Αποστολάκη, και ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και μετά ως Υπουργό και με τον κ. Στεφανή, ως Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Είναι, λοιπόν, τιμή μου αυτό και κυρίως η άψογη και εξαιρετική συνεργασία η οποία υπήρξε.

Και το λέω αυτό γιατί η αγάπη μου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η διαχρονική και οικογενειακή μου σχέση αλλά κυρίως η αγάπη για την υπεράσπιση της πατρίδας, ήταν αυτό που από την πρώτη στιγμή με έκανε να έχω αυτή τη σχέση συνεργασίας με ανιδιοτέλεια και χωρίς άλλους περιορισμούς, απλά μόνο και μόνο για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την υπεράσπιση της πατρίδας.

Θέλω να επισημάνω ότι στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε και ο κ. Αποστολάκης, υπήρξαν και υπάρχουν γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία η χώρα μας έπρεπε και μπορεί και θα συνεχίσει να τα αντιμετωπίζει με το δόγμα το φιλειρηνικό και ταυτόχρονα, με την αποτρεπτική ισχύ την οποία έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αυτή ήταν η στόχευσή μας και αυτή είναι - και θα είναι - γιατί  συνεργασία υπήρχε. Με τον τομεάρχη, κ. Παναγιωτόπουλε, τον κ. Κικίλια, ήταν εξαιρετική η συνεργασία που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, αλλά θα συνεχιστεί και είμαι και εγώ απολύτως στη διάθεσή σας για όλα τα θέματα και στη διάθεση του κ. Στεφανή, ώστε παρά τις δύσκολες συνθήκες που πέρασε η χώρα μας - και περνάει ενδεχομένως - καταφέραμε να μην απειληθεί και να μη διανοηθεί κανείς να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία.

Αυτό έγινε με κόπο και είναι προς τιμή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της ηγεσίας τους. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι η επίλυση του προβλήματος με τη Βόρεια Μακεδονία, πέρα από οτιδήποτε άλλο, όσον αφορά την εθνική άμυνα της χώρας, απομειώσαμε ή αν θέλετε εκμηδενίσαμε την όποια προσπάθεια επιχείρησε ή επιχειρούσε, κυρίως η γείτων χώρα, για να διαμορφώσει άλλες συνθήκες στα βόρεια σύνορά μας.

Επειδή θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το διαχρονικό, αλλά εμείς πάντα πιστοί στην ειρηνική επίλυση και στα μέτρα οικοδόμησης, ανεξαρτήτως των εντάσεων που δημιουργούνται, καταφέραμε λοιπόν να έχουμε διαμορφώσει στα βόρεια σύνορά μας συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης και απομείωσης εντάσεων ή άλλων προβλημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Αυτό είναι προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της αξιοποίησης του  έμψυχου δυναμικού, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ώστε να είναι στραμμένοι, εκεί που ενδεχομένως αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία της χώρας.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι όλη αυτή την περίοδο το κοινωνικό έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και προς τα στελέχη του και προς τα μέλη του, αλλά και προς την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, στη δύσκολη περίοδο, ήταν εξαιρετικό. Ο κ. Στεφανής, ο κ. Αρχηγός, ο νέος Υφυπουργός, είμαι σίγουρος ότι θα το συνεχίσει, γιατί είχε αυτή την αντίληψη - και ο νέος Υπουργός βεβαίως, αλλά επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, αναφέρομαι στον κ. Στεφανή, γιατί ήταν από αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια - θα συνεχίσει αυτό το κοινωνικό έργο, γιατί είναι και ιδιαίτερα έντονη η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είμαι σίγουρος, μετά από όλα αυτά που είπε και ο κ. Αποστολάκης, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες τις οποίες πήραμε για την επίλυση προβλημάτων, ότι θα συνεχιστούν. Γιατί υπάρχουν τα προβλήματα. Και η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας η οποία είχε ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα, η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν είτε την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είτε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία διαμορφώνουν συνθήκες για καλύτερη και πιο αξιοποιήσιμη τη δυνατότητα την οποία μας δίνεται από τη μεριά της εγχώριας βιομηχανίας για τη στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό του Ναυτικού τον κ. Νικόλαο Τσούνη, τον Αρχηγό του Στρατού κ. Γεώργιο Καμπά  και τον Αρχηγό της Αεροπορίας τον κ. Γεώργιο Μπλιούμη, για όλη τη συνεργασία την οποία είχαμε, όλα τα στελέχη και τους επικεφαλής των Σχηματισμών για την επικοινωνία και την πλήρη δική μου στήριξη σε όλη αυτή την περίοδο, για την τιμή που μου έκαναν να έχουμε άψογη συνεργασία και θέλω επίσης να ευχαριστήσω και την κα Παπαλεωνίδα, την Ειδική Γραμματέα, για την εξαιρετική δουλειά την οποία έκανε στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της, του πολιτικού προσωπικού, αλλά και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου είναι ιδιαίτερη η συμβολή του, είναι ισότιμη θα σας έλεγα, η στήριξη την οποία προσφέρουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φεύγω από το Υπουργείο με μια μεγάλη ικανοποίηση, και κυρίως ότι έκανα το καθήκον μου, αυτό που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, και ξέρουν, γνωρίζουν όλοι και θα γνωρίζετε ότι θα είμαι πάντα σε ό,τι χρειαστείτε και ό,τι υπάρξει ανάγκη και μπορώ, να βοηθήσω.

Κύριε Υπουργέ, σας εύχομαι καλή εκπλήρωση των καθηκόντων σας και θέλω να ξέρετε ότι - και το κάναμε αυτό και θα το κάνουμε και μαζί την επόμενη περίοδο - τα εθνικά θέματα, η στρατιωτική διπλωματία, που συμβάλει και στη διπλωματία που ασκείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι και πρέπει να είναι υπεράνω άλλων σκοπιμοτήτων. Αυτό το κάναμε, θα το κάνουμε και ίσως και με καλύτερο τρόπο μετά από την περίοδο των εκλογών, η οποία ολοκληρώθηκε.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη και εσείς και ο κ. Στεφανής για την επόμενη περίοδο και είμαι στη διάθεσή σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo