Ελλάδα και Αλβανία – Η νέα κυβέρνηση αντιμέτωπη με αποφάσεις

Newsroom 09-07-2019 11:14
Ελλάδα και Αλβανία – Η νέα κυβέρνηση αντιμέτωπη με αποφάσεις
Ο κ. Δένδιας – πολιτικός άνδρας χαμηλών τόνων και εγνωσμένης σοβαρότητος – έχει τώρα τη δυνατότητα να χαράξει έναν οδικό χάρτη ταχείας αντιμετώπισης εκκρεμοτήτων, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευρίσκεται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αντιμέτωπη με σειρά ζητημάτων, τα οποία – με διαφορετικό το καθένα βαθμό επείγοντος – πρέπει να αντιμετωπισθούν με προσοχή.

Τo πρόβλημα των  διμερών σχέσεων με την Αλβανία βοά για την αναζήτηση και εξεύρεση λύσεων σε πληθώρα θεμάτων, τα οποία η απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (κυρίως δε ο αδόξως πεσών κ. Κοτζιάς) είχε αντιμετωπίσει με κριτήρια εν πολλοίς επικοινωνιακά, με αποτέλεσμα αδιέξοδα που χρονίζουν από μηνών ή και ετών.

Υπό την παραπαίουσα ηγεσία του αμφιλεγόμενου κ. Ράμα, η κυβέρνηση των Τιράνων έχει από πλευράς της κάθε λόγο να επιθυμεί την επίλυση εκκρεμοτήτων με τη χώρα μας, ώστε να επιτύχει την προβολή θετικότερης εικόνας προς τον διεθνή παράγοντα, εν όψει της αναβληθείσης για τον προσεχή Οκτώβριο αποφάσεως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η από μακρού σοβούσα στην Αλβανία πολιτική κρίση, σε συνδυασμό με ατυχείς και εν πολλοίς οπορτουνιστικές επιλογές των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων, τόσο του κυβερνώντος σοσιαλιστικού όσο και εκείνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα τυχάρπαστες πολιτικές κινήσεις, που παγίως δημιουργούν πράγματα στις διμερείς σχέσεις με την ανακίνηση ανυπάρκτων ζητημάτων που τείνουν να αφυπνίζουν “εθνικιστικές σταθερές”, όπως το διαβόητο “τσάμικο”, οι οποίες ουδεμία θέση έχουν στο διμερή διάλογο.

Αφήνοντας κατά μέρος τις “θεατρικές παραστάσεις” του τύπου “Φίλε Νίκο” και “Φίλε Δημήτρη”, ο κ. Δένδιας – πολιτικός άνδρας χαμηλών τόνων και εγνωσμένης σοβαρότητος – έχει τώρα την δυνατότητα να χαράξει ένα οδικό χάρτη ταχείας αντιμετώπισης εκκρεμοτήτων όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, κατά τρόπο που και το εθνικό συμφέρον θα υπηρετηθεί και τα διμερή ζητήματα θα παύσουν να αποτελούν τροχοπέδη στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo