Η Δικαιοσύνη μετά τις εκλογές: Μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση

Syntaxi 08-07-2019 07:41
Η Δικαιοσύνη μετά τις εκλογές: Μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση
Η επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα στελεχώσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου όσο και οι «μελανές» διατάξεις των δυο νέων Κωδίκων, αποτελούν για τη Νέα Δημοκρατία προτεραιότητα, όπως έχει επισημάνει κατ' επανάληψη ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τροποποίηση των «προβληματικών», όπως έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς νομικούς, διατάξεων των δυο νέων Κωδίκων αλλά και επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου, είναι τα δυο μείζονα ζητήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση.

Τόσο η επιλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα στελεχώσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου όσο και οι «μελανές» διατάξεις των δυο νέων Κωδίκων, αποτελούν για τη Νέα Δημοκρατία προτεραιότητα, όπως έχει επισημάνει κατ' επανάληψη ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, με σχεδόν δεδομένο ότι το ζήτημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου περνάει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κρατήσει τα πρόσωπα που ήδη έχουν επιλεγεί για την εισαγγελία και την προεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή θα προχωρήσει σε νέες επιλογές.

Όπως είναι γνωστό στην εκπνοή του περασμένου Μαΐου, η απερχόμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει για πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και για εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου τη Δήμητρα Κοκοτίνη. Δυο δικαστίνες υψηλού κύρους και κατάρτισης, οι οποίες όμως βρέθηκαν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αμέσως μετά την επιλογή τους από την απερχόμενη κυβέρνηση χωρίς οι ίδιες να έχουν καμία ευθύνη για αυτό. Και αυτό γιατί νομικοί και συνταγματολόγοι αμφισβήτησαν έντονα τον τρόπο επιλογής τους από την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν κορυφαίοι νομικοί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν διέθετε πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση.

Με τις απόψεις αυτές άλλωστε συντάχθηκε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για την επιλογή των κυριών Καλού και Κοκοτίνη για την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης που θα προκύψει από τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας και αυτοδυναμίας της, όπως όλα δείχνουν η σχετική διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τον Άρειο Πάγο θα «τρέξει» από την αρχή.

Ερωτηθείς πάντως ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη για το τι θα πράξει αν αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μάλλον κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, πως η απερχόμενη κυβέρνηση δεν είχε τη νομιμοποίηση να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Οι νέοι Κώδικες

Το άλλο μεγάλο ζήτημα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι οι διατάξεις εκείνες του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δίνουν το δικαίωμα σε πολυισοβίτες να αιτηθούν υφ΄όρων απόλυση, υπό τον όρο ότι έχουν εκτίσει 16 χρόνια από τις ποινές που τους έχουν επιβάλλει τα δικαστήρια.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι κρατούμενοι για συμμετοχή στη «17Ν», οι οποίοι αν και έχουν καταδικασθεί σε πολλές φορές ισόβια για πράξεις τους, εντούτοις αποκτούν το δικαίωμα να ζητήσουν να αποφυλακιστούν υπό όρους. Επίσης, αναφορικά με τους δυο νέους Κώδικες ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για τις διατάξεις εκείνες που μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα (διακεκριμένες κλοπές, εμπορία ναρκωτικών, κ.ά) και οι οποίες δυνητικά ανοίγουν το δρόμο για αποφυλάκιση ποινικών κρατουμένων.

Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την κυβέρνηση, θα καταργήσει τις συγκεκριμένες διατάξεις των δυο νέων Κωδίκων, καθώς όπως έχει πει, θεωρεί αδιανόητο πολυισοβίτες και τρομοκράτες να βρίσκονται εκτός φυλακής.

Τα «αγκάθια» στη Δικαιοσύνη

Δύσκολο θα είναι όμως το έργο και των ανώτατων δικαστικών λειτουργών που βρεθούν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Η όποια νέα προεδρία και η εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα κληθεί να αναλάβει έργο εν μέσω ενός «μίνι εμφυλίου πολέμου» στους κόλπους του δικαστικού σώματος, με «φόντο» τις καταγγελίες για την υπόθεση της Novartis.

Αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δυο ποινικές προκαταρκτικές έρευνες με αφορμή τις καταγγελίες αλλά και τις κατηγορίες που αντάλλαξαν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας (ως αρχαιότερος μάλιστα εκτελεί τώρα προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο) διενεργεί ποινική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του κ. Αγγελή περί άσκησης διώξεων - εξπρές σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis από την εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και περί πολιτικών παρεμβάσεων στην έρευνα από τον περιβόητο «Ρασπούτιν».

Στο αντίποδα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλιώτας διενεργεί και εκείνος άλλη έρευνα για τα όσα προσάπτει η κυρία Τουλουπάκη στον κ. Αγγελή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς υποστηρίζει πως ο κ. Αγγελής ως επόπτης της, ήταν εκείνος που επιχειρούσε να μπλοκάρει την έρευνά της για τη φαρμακοβιομηχανία με συγκεκριμένες ενέργειες του.

Και όλα αυτά, ενώ αναμένεται μετά τις εκλογές η απόφαση της εισαγγελίας Διαφθοράς για το τι θα πράξει ως προς τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που έχουν μπει στο «κάδρο» της έρευνας για τη Novartis. Αν δηλαδή, θα αρχειοθετήσει ή όχι τη σχετική δικογραφία για τα εξής πρόσωπα: Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, για τα οποία η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται ακόμα.

Αντίθετα, στο αρχείο έχει τεθεί από την εισαγγελία η δικογραφία ως προς τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo