Με μία Σία δύο Αλέξηδες

Μυρένα Σερβιτζόγλου 03-07-2019 14:00
Με μία Σία δύο Αλέξηδες
Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκαν στο στούντιο των ειδήσεων του κατεξοχήν ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού δύο από τους καλύτερους, αν όχι οι καλύτεροι δημοσιογράφοι του. Και για το γεγονός αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός όφειλε εξαρχής να τους ευχαριστήσει.

Με μία Σία δύο Αλέξηδες έπιασε χθες ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Παρά το δεύτερο, ή μάλλον τρίτο, εμπάργκο που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την άρση της απαγόρευσης εμφάνισης στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στα στούντιο του, ο σταθμός επιφύλασσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την πιο εγκάρδια και τιμητική υποδοχή.

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να θεωρηθεί η συνέντευξη από τα δύο γκανιάν του; Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχτηκαν στο στούντιο των ειδήσεων του κατεξοχήν ειδησεογραφικού σταθμού δύο από τους καλύτερους, αν όχι οι καλύτεροι δημοσιογράφοι του σταθμού. Και για το γεγονός αυτό ο Έλλην πρωθυπουργός όφειλε εξαρχής να τους ευχαριστήσει.

Η Σία Κοσιώνη ήταν όμορφη, εκθαμβωτικά όμορφη. Γεννούσε όμως την υποψία ότι ενδεχομένως οι γυναίκες δημοσιογράφοι, για την ακρίβεια οι καλές γυναίκες δημοσιογράφοι θα έπρεπε τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας τους να βγαίνουν στο γυαλί υποτυπωδώς βαμμένες, και υποτυπωδώς χτενισμένες. Διότι σε διαφορετική περίπτωση όση δημοσιογραφική συγκρότηση κι αν έχουν κατακτήσει ή επιδείξει, διατρέχουν τον κίνδυνο να τους καταπιεί το είδωλό τους, να δείχνουν μέσα στο αίσθημα θριάμβου της συγκυρίας, ότι χαριεντίζονται ερωτω-απαντώντας. Κατά τα λοιπά, η Κοσιώνη, όπως πάντα υπήρξε άψογη οικοδεσπότης, είχε συνείδηση και άμεσο έλεγχο του ρόλου της, έθετε ερωτήματα με σθένος, ενώ στα χτυπήματα του πρωθυπουργού κάτω από τη μέση δεν στάθηκε να υπερασπιστεί μόνο τον εαυτό της, αλλά επέδειξε την παρρησία να υπερασπιστεί τη δημοσιογραφία εν γένει.

Ο Αλέξης Παπαχελάς έπαιζε στο δικό του γήπεδο, το γνώριζε, παρά ταύτα επέδειξε αυτοσυγκράτηση και ευγένεια. Ο Παπαχελάς στη χθεσινή συνέντευξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν στιβαρός και αταλάντευτος. Με τον όρο «δικό του γήπεδο» δεν εννοείται ο συγκεκριμένος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, αλλά ο χώρος μίας δημόσιας συζήτησης, αντιπαράθεσης. Ήταν τόσο δυσχερής η θέση του πρωθυπουργού που έμοιαζε σαν ο Παπαχελάς να είχε στα χέρια του όλα τα χαρτιά της τράπουλας και δη σημαδεμένα. Είναι ενδεικτική η αίσθηση του μέσου τηλεθεατή ότι και μόνο η στάση του σώματος ή της κεφαλής του δημοσιογράφου μαρτυρούσαν ότι του τα είχε μαζεμένα. Ο Παπαχελάς έθετε καίρια ερωτήματα, (η Κοσιώνη μπορεί να ήλεγχε τον χρόνο, ο ίδιος ήλεγχε όμως το παιχνίδι), σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να πει κανείς ότι έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο, αλλά αίμα δεν είδαμε, αίμα δεν υπήρξε. Ο Παπαχελάς σε μία πράξη σπάνιας αστικής ευγένειας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεν ισοπέδωσε τον συνεντευξιαζόμενο όπως θα μπορούσε, (ή ενδεχομένως και σε ορισμένες απαντήσεις του θα του άξιζε), δεν του έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Η υπεροχή του Παπαχελά φάνηκε στο γεγονός ότι άφησε τους τηλεθεατές να κρίνουν, να έχουν την τελευταία λέξη. Παρά ταύτα, φλέγοντα ζητήματα δεν θίχτηκαν, όπως μεταναστευτικό, δημογραφικό, παιδεία, Τουρκία, Κύπρος, δίνοντας την εντύπωση ότι η επιλογή των ερωτήσεων έγιναν με όρους τηλεθέασης.

Όσο για την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος χωρίς αιδώ εμφανίσθηκε στο παρά πέντε εκεί όπου απαξιούσε, σε μία κίνηση αυτοκρατορική, (εξαιρώντας εαυτόν από την αυστηρή απαγόρευση την οποία είχε θέσει σε όλα τα στελέχη του μέχρι πρότινος, να εμφανισθούν δηλαδή στον ΣΚΑΪ), θα μπορούσε να γίνει κατανοητή και να κριθεί μόνο με όρους άλλων καθεστώτων. Δύο ήσαν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τα λόγια και τη στάση που κράτησε, και ένα τρίτο: ο επαναλαμβανόμενος καγχασμός σαν αταβιστική συμπεριφορά, μία πολύ καλά ασκημένη στρεψοδικία και τέλος, η βία, (διότι  δεν επρόκειτο για απλή αγένεια) η βία απέναντι στη γυναίκα του σχήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκοντας (ή χάνοντας) ξανά τον αληθινό του εαυτό, (διότι στην τελευταία του παρουσία στον Αντώνη Σρόιτερ είχε καταφέρει να ξεγελάσει και τις πλέον καχύποπτες αλεπούδες, ήταν σε κάθε περίπτωση πιο ανθρώπινος και πιο μετρημένος σε βαθμό οι αντιφρονούντες να αρχίσουν να ανησυχούν για πιθανή επανάκαμψή του), στην χθεσινή του παρουσία ήταν ο καλός παλιός γνώριμος Αλέξης. Έμπλεος κακόγουστης ειρωνείας, παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο συστηματικά με μία ζηλευτή είναι η αλήθεια ευχέρεια και άνεση, και προσβλητικός απέναντι στη μόνη γυναικεία παρουσία στο στούντιο.

Αλλά για την ατελείωτη βία των ανδρών στο πρόσωπο των γυναικών κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αξίζει ξεχωριστό σχόλιο ή ανάλυση. Το κεφάλαιο είναι μεγάλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo