Τη συνέχεια των μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας θα θέσει ο Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Newsroom L&O 30-06-2019 18:25
Τη συνέχεια των μέτρων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας θα θέσει ο Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών

Το θέμα της συνέχειας που πρέπει να δοθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα ως προς τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδρίασε στις 20-21 Ιουνίου υπάρχει αναφορά και για «στοχευμένα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον αυτή συνεχίσει την παραβατική συμπεριφοράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και για τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη του Ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναμίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες κατά την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Ο κ. Τσίπρας έχει επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας. Τη θέση αυτή  συμμερίστηκε η πλειονότητα κρατών - μελών, αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα Βέμπερ για αυτήν τη θέση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμμερμανς.

Τι αποφασίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να δώσουν απόψε κατά τη σύνοδο κορυφής τέλος στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις πέντε ανώτερες θέσεις του μπλοκ, πρόσωπα που θα αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Αυτή θα είναι και η τρίτη τους απόπειρα.

Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαφωνούν όχι μόνο για τα πρόσωπα, αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας, η προθεσμία που έχει οριστεί για την Τρίτη για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει επείγουσα μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει επί μήνες, υποστηρίζουν διπλωμάτες.

Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη διάρκεια δείπνου που θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας αλλά έχουν προγραμματίσει και πρόγευμα αύριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τρίτη στο Στρασβούργο και χρειάζεται έναν πρόεδρο.

Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι έχουν αποξενωθεί από τους πολίτες οι ευρωβουλευτές επιχείρησαν να καταλήξουν στους επικρατέστερους υποψήφιους για τα ανώτερα αξιώματα της ΕΕ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε το σύστημα των 'Spitzenkandidat' που υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία από την πλευρά της επέμεινε σε αυτό.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία συνήθως αναλαμβάνει κάποιος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τομπάιας Τέσερ, έναν Γερμανό σύμβουλο του Ευρωκοινοβουλίου που ήταν παρών στις σημερινές συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, πρότεινε να δοθούν οι θέσεις του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και του επικεφαλής του οργάνου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Ο Τουσκ, ο οποίος είχε συναντήσεις σήμερα με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε επίσης η κεντρώα συμμαχία στην Ευρωβουλή, η οποία περιλαμβάνει και το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κεντροαριστερό πολιτικό μπλοκ την προεδρία της Κομισιόν.

Πολλές κυβερνήσεις θέλουν να υπάρχουν ισάριθμες γυναίκες με άνδρες στα αξιώματα αυτά και να αποφύγουν οι θέσεις αυτές να πάνε όλες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες μέλη.

Ένας συμβιβασμός που συζητιέται πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς -τον οποίον στηρίζουν πολύ η Γαλλία και η Ισπανία- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες του μπλοκ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων.

Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ και συγκεκριμένα ο διοικητής της Banque de France (Τράπεζας της Γαλλίας) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Αλλά και ο Έρκι Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα, θεωρείται σύμφωνα με κάποιους φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως, μάλιστα, την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ, ο Λιικάνεν έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.

Γυναίκες υποψήφιες για τα μεγάλα πόστα των Βρυξελλών είναι η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Βουλγάρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo