ΣτΕ: Παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας

Newsroom L&O 25-06-2019 17:54
ΣτΕ: Παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας
Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα είχε κατατεθεί προς επεξεργασία στο ΣτΕ λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τις εκλογές

Ως παράνομο «κόπηκε» από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης που προέβλεπε την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που φέρει τις υπογραφές της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, και του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, είχε κατατεθεί προς επεξεργασία στο ΣτΕ λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τις εκλογές.

Τα μέλη του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, υπό την προεδρία του κ. Αθανάσιου Ράντου και με εισηγητή τον κ. Χρήστο Παπανικολάου, έκριναν με γνωμοδότησή τους (119/2019) πως το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα είναι μη νόμιμο, για δυο λόγους, οι οποίοι σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι εξής:

- Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφεται και από τον υπουργό Παιδείας, χωρίς να προβλέπεται η αρμοδιότητά του αυτή από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

- Με τις διατάξεις του επιχειρείται «η κατάργηση του συνόλου των ρυθμίσεων του νόμου 4249/2014 για την Αστυνομική Ακαδημία με την εισαγωγή νέων, στις οποίες μάλιστα περιλαμβάνεται και η εξουσιοδότηση για την έκδοση άλλων οργανωτικών της Ακαδημίας Προεδρικών Διαταγμάτων, καθ΄ όμοιο τρόπο προς την ισχύουσα και καταργημένη με το σχέδιο διάταξη της παραγράφου 16 του άρθρου 38 του νόμου 4249/2014».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo