• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εγκώμια για Ιμάμογλου και σφυροκόπημα του Ερντογάν από το διεθνή Τύπο

Ειρήνη Γεωργίου 25-06-2019 15:24 Τελευταία ενημέρωση: 13-12-2019 11:57
Εγκώμια για Ιμάμογλου και σφυροκόπημα του Ερντογάν από το διεθνή Τύπο
«Ό,τι και να γίνει, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έθεσε τέλος στην εποχή της απόλυτης ηγεμονίας του Ερντογάν στην Τουρκία», αναφέρει η γαλλική Figaro

Το εγκώμιο του Εκρέμ Ιμάμογλου πλέκει η γαλλική Figaro σε δημοσίευμά της με το πολιτικό προφίλ του νέου δημάρχου Κωνσταντινούπολης, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αμερικανικός, βρετανικός και γερμανικός Τύπος με επικριτικά δημοσιεύματα σφυροκοπούν τον πάλαι ποτέ κραταιό Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τα αίτια της πολύκροτης ήττας, όσο και για τις συνέπειες σε προσωπικό, κομματικό και εθνικό επίπεδο.

Η Figaro σκιαγραφεί την προσωπικότητα και τη στρατηγική του Ιμάμογλου που τον οδήγησε στη μεγάλη νίκη, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα μία σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής πολιτικής ζωής, στην οποία η αντιπολίτευση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της προκειμένου να «ανατρέψει» τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ιμάμογλου, 49 ετών, κατάγεται από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας από μια θρησκευόμενη και συντηρητική οικογένεια, όπως και ο Εντογάν, και ήταν από το 2014 ο αγαπημένος δήμαρχος της συνοικίας Beylikdüzü. Πρόκειται για έναν ήρεμο και φιλόξενο άνθρωπο που ενσαρκώνει τη νέα φρουρά του παλαιού κεμαλικού κόμματος, για την οποία το Ισλάμ και το κουρδικό ζήτημα δεν αποτελούν ούτε απειλές ούτε ταμπού, αλλά απλώς πραγματικότητες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχεδόν εξάμηνης προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης διατήρησε την ψυχραιμία του απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης, αποφεύγοντας να πέσει στην παγίδα των διενέξεων. Στα κοινωνικά δίκτυα, όπου διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, έκανε πολλές και διαφορετικές αναφορές ταυτοχρόνως. Τιμούσε τόσο την επέτειο του θανάτου του Deniz Gezmis, του συμβόλου της τουρκικής επαναστατικής αριστεράς που απαγχωνίσθηκε το 1972, όσο και του Alparslan Türkes, ιδεολόγου και ιδρυτή του μεγαλύτερου υπερεθνικού κόμματος. Όμως, πέρα από το ιδεολογικό του στίγμα, ήταν η ικανότητά του να συνομιλεί με τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για τις καθημερινές τους ανησυχίες, το σημείο που κέρδισε τους αναποφάσιστους. Για την αντιπολίτευση, η οποία εδώ και 17 χρόνια είχε μόνο συνεχείς αποτυχίες απέναντι στον Ερντογάν, αυτή η νίκη σημαίνει πολύ περισσότερα από την κατάκτηση μιας μεγάλης πόλης. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατέρριψε την μοιρολατρική αντίληψη σύμφωνα με την οποία στην Τουρκία, ανεξάρτητα από τις εκλογές, όποια και αν είναι η εκστρατεία, «τελικά κερδίζει πάντα ο Ερντογάν». Τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ιμάμογλου προτιμούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, υπενθυμίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές είναι το 2023 και ότι η εξουσία δεν θα «χαριστεί» στο νέο δήμαρχο. «Ωστόσο, ό,τι και να γίνει, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έθεσε τέλος στην εποχή της απόλυτης ηγεμονίας του Ερντογάν στην Τουρκία».

Οι αιτίες και οι συνέπειες της ήττας Ερντογάν

Στο αντίποδα, Bloomberg, FT, Economist, Times και η γερμανική Welt αναλύουν τις αιτίες και τις συνέπειες της ήττας του Ερντογάν, αποδίδοντάς του το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και προβαίνοντας σε δυσοίωνες προβλέψεις για το πολιτικό του μέλλον. Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο πλήγμα στην καριέρα του Τούρκου προέδρου, δηλαδή η νίκη Ιμάμογλου στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης οφείλεται σε μία σειρά λανθασμένων υπολογισμών, την άρνηση αναγνώρισης της έντονης δυσαρέσκειας, την κλονισμένη οικονομία και την πολιτική διάσπασης και διχασμού. Η υψηλή ανεργία, η διαφαινόμενη οξύτατη ύφεση, η άρνηση του Ερντογάν να αποδεχθεί την ήττα κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η αποξένωση των εθνικιστών με την εμπλοκή Οτσαλάν στην προεκλογική εκστρατεία και το ενωτικό μήνυμα Ιμάμογλου απέναντι σε μια ρητορική πόλωσης αποτελούν μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι συνετέλεσαν καθοριστικά ώστε ένας έως τώρα σχεδόν άγνωστος πολιτικός να φτάσει στη μεγάλη νίκη των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής.

Οι Times επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτούν την μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας του Ερντογάν εδώ και χρόνια. Ως αιτίες της ήττας αναφέρονται η λαϊκή οργή, τόσο για την πολιτική «διαίρει και βασίλευε» του Ερντογάν, όσο και για την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου όπου είχε επικρατήσει οριακά ο Ιμάμογλου με διαφορά 13.000 ψήφων. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Ερντογάν άνοιξε πολλά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την εκλογική του βάση με το χαρτί του εθνικισμού, ακολουθώντας μια πετυχημένη συνταγή του παρελθόντος που του απέφερε πολυάριθμες εκλογικές νίκες.  Η διένεξή του με τις ΗΠΑ για την αγορά των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων τις επόμενες εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, αρνείται να κάνει πίσω στην αντιπαράθεσή του με την Κύπρο για το φυσικό αέριο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα προειδοποιήσεις από την ΕΕ για επιβολή κυρώσεων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα «πάγωναν» τα προενταξιακά κονδύλια που ανέρχονται σε 890 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είτε στη μια, είτε στην άλλη περίπτωση, η οικονομία της Τουρκίας θα κλυδωνιζόταν σοβαρά.

Με αυτά τα δεδομένα η γερμανική Welt αναφέρει ότι ο Ερντογάν σήμερα απειλείται με εξέγερση στο δικό του στρατόπεδο. Αφενός οι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη τιμώρησαν το αυταρχικό ηγετικό στιλ και τον νεποτισμό στο ΑΚΡ, αφετέρου, ολοένα αυξάνονται οι πιθανότητες για διάσπαση στο κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo