Novartis: O «Ρασπούτιν» αντικείμενο νέας εξεταστικής στην επόμενη Βουλή

TERZIS 25-06-2019 09:22
Novartis: O «Ρασπούτιν» αντικείμενο νέας εξεταστικής στην επόμενη Βουλή
Νέος κύκλος διερεύνησης και ...πολιτικής αντιπαράθεσης αμέσως μετά τις κάλπες για τη Novartis.

Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι αυτή που θα αναλάβει τελικά να διερευνήσει τις καταγγελίες των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με τους χειρισμούς που αποδίδουν σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αναφορικά με την, όπως την αποκαλούν, «σκευωρία» της Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που η δικογραφία για την Novartis διαβιβάστηκε στη Βουλή, βάζοντας στο κάδρο δέκα πολιτικά πρόσωπα, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εν συνεχεία ο Επίτροπος στην Ε.Ε. Δημ. Αβραμόπουλος, με μηνύσεις τους είχαν στραφεί όχι μόνο κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς και των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά είπε ανοικτά ότι ο «Ρασπούτιν» για τον οποίο γίνεται λόγος δεν είναι άλλος από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο τελευταίος απάντησε σε υψηλούς τόνους αρνούμενος κάθε εμπλοκή ενώ αίσθηση προκάλεσε η στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει αποστάσεις από την υπόθεση.

Τα τρία σκέλη του ζητήματος κατά τον Ευ. Βενιζέλο

Χθες, ο Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, επανήλθε στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως «η δικαιοσύνη είναι το κύριο θύμα των προηγούμενων τεσσεράμισι ετών (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) και αυτό το βλέπουμε, πρέπει να σας πω, στην υπόθεση Novartis, στις συνεχείς αποκαλύψεις». «Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εσύρθη να ανασύρει από το αρχείο τις μηνύσεις που καταθέσαμε πριν από 14 μήνες ο κ. Σαμαράς, ο κ. Αβραμόπουλος και εγώ» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως αυτές οι μηνύσεις ήταν τριπλές, καθώς αφορούν πολιτικά πρόσωπα - αυτό το σκέλος έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Μάιο του 2018, αφορά την επόμενη Βουλή, την επόμενη πλειοψηφία - αφορούν προβλήματα σχετικά με τη συμπεριφορά εισαγγελικών λειτουργών - αυτό το σκέλος ανεσύρθη - και υπάρχει κι ένα τρίτο σκέλος που αφορά τους λεγόμενους κουκουλοφόρους, «προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», των οποίων τα ονόματα καλώς ή κακώς απεκαλύφθησαν, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι είχαν οι ίδιοι πολύ μεγάλη εμπλοκή, ενώ κανείς άλλος δεν έχει αποκαλυφθεί να είχε τέτοια εμπλοκή και συμφέρον από την έκβαση της υπόθεσης αυτής. Άρα πρέπει να πάψουν να είναι προστατευόμενοι και να έχουν ασυλία ποινική».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ακόμη λόγο για ένα πρωτοφανές επεισόδιο ενδοεισαγγελικής σύγκρουσης που δεν έχει γίνει ποτέ στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, δικαιολογώντας και τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που ο ίδιος είχε απευθύνει προς την κυβέρνηση: «Όσα λέγαμε για κατάχρηση εξουσίας, για εσχάτη προδοσία με την έννοια που έχει ο όρος τεχνικά στο Ποινικό Δίκαιο, δηλαδή για την οργανωμένη αλλοίωση θεμελιωδών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αποδεικνύεται ότι ήταν εκφράσεις επιεικείς, άρα η επόμενη Βουλή πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος και την ευταξία των θεσμών του κράτους».

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, μετά τη ρήξη με την Φώφη Γεννηματά, δεν θα είναι μέλος της επόμενης Βουλής, είναι προφανές ότι η επίδρασή του στην εξέλιξη της υπόθεσης θα είναι σημαντική.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται, ότι οι μηνύσεις που επανήλθαν στο προσκήνιο είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή από τον Μάιο του 2018. Τότε είχε σταλεί και η διάταξη με την οποία ο Ιωάννης Αγγελής αρχειοθετούσε το σκέλος των μηνύσεων των τριών πολιτικών προσώπων εις βάρος των εισαγγελέων Διαφθοράς με το σκεπτικό ότι σε όλες τις ενέργειές τους είχαν κινηθεί εντός του δικονομικού τύπου.
Από τότε μέχρι και τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι μηνύσεις δεν απασχόλησαν τη Βουλή, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να παραμένουν ανοικτές, άρα η σκυτάλη περνά στην επόμενη Βουλή.

Ως προς τα άλλα σκέλη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε εν τέλει την ανάσυρση των μηνύσεων από το αρχείο και διέταξε έρευνα προκειμένου να εξεταστούν από την αρχή οι καταγγελίες των τριών πολιτικών. Έτσι πλέον οι εισαγγελείς Διαφθοράς, στο πλαίσιο της έρευνας -που θα διενεργήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου-, αναμένεται να ελεγχθούν για τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως παράβαση καθήκοντος ή κατάχρηση εξουσίας. Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από το αίτημα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo