Η τελική ευθεία του Αλβανού Πρωθυπουργού

Syntaxi 24-06-2019 17:03
Η τελική ευθεία του Αλβανού Πρωθυπουργού
Με την εμπλοκή και του Προέδρου της  Δημοκρατίας οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία μοιάζουν ν’ απομακρύνονται προς το προσεχές φθινόπωρο. Η 30ή Ιουνίου, ως κινητήριος μοχλός των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, παραμένει ως το σύμβολο μιας αντιπαράθεσης που άνοιξε μια δυνατότητα εξόδου από μελλοντικά απειλητικές για τη χώρα (και την ευρύτερη περιοχή) καταστάσεις

Παρατηρώντας σε βάθος χρόνου την εξέλιξη του φαινομένου των κινητοποιήσεων στην Αλβανία διαπιστώνει κανείς ουσιαστική διαφοροποίηση – τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική – του χαρακτήρα και της στοχοθεσίας τους. Ό,τι ξεκίνησε ως “άσκηση” στρατηγικής της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν δυόμισι χρόνια (εν όψει, τότε, των εκλογών, τις οποίες, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε “χαρίσει” στους Σοσιαλιστές του κ. Ράμα) έχει πλέον εξελιχθεί σε λαϊκό κίνημα που καλύπτει όλο και ευρύτερες περιοχές, με προφανή την τάση εξάπλωσης στο σύνολό της επικράτειας της Χώρας των Αετών.

Το “σενάριο” των συγκεντρώσεων στο κέντρο των Τιράνων έχει σταθεροποιηθεί σε λιγότερη υλική βία (κι από τις δύο πλευρές!), με το κυρίαρχο πάντοτε αίτημα της αποχώρησης Ράμα από την πρωθυπουργία ν’ αποτελεί το ζητούμενο, μαζί με την λογοδοσία των καταχραστών του δημοσίου πλούτου και των πλαστογράφων της λαϊκής βούλησης.

Οι σημαίες Γερμανίας και ΗΠΑ εμφανίζονται και πάλι όλο και πιο πολυάριθμες στα χέρια των διαδηλωτών.

Πίσω στο 1997; Όλοι, πάντα, το εξορκίζουν…

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός “οργώνει” έμπλεoς αισιοδοξίας και βεβαιότητος περί του πρακτέου την Ευρώπη, ενώ οι φήμες και οι συνακόλουθες σπερμολογίες φέρουν τον φιλόδοξο όσο και φέρελπι νυν δήμαρχο Τιράνων να προαλείφεται ως διάδοχος κατάσταση. (Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες είναι “παιδιά του ίδιου πατέρα”, προβεβηκότος πλέον την ηλικία αλλά πάντοτε δραστήριου και ανήσυχου για τις τύχες των Δυτικών Βαλκανίων).

Με την εμπλοκή και του Προέδρου της  Δημοκρατίας οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία μοιάζουν ν’ απομακρύνονται προς το προσεχές φθινόπωρο. Η 30ή Ιουνίου, ως κινητήριος μοχλός των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, παραμένει ως το σύμβολο μιας αντιπαράθεσης που άνοιξε μια δυνατότητα εξόδου από μελλοντικά απειλητικές για τη χώρα (και την ευρύτερη περιοχή) καταστάσεις. Η λύση αρχίζει πλέον να διαγράφεται στο τέλος μιας ευθείας, στην αρχή της οποίας ορθώνεται πάντοτε επιβλητικό το ανάστημα του κ. Ράμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo