Σ. Ρούσσος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας: «Σημαντικές, αλλά δεν αρκούν»

Newsroom 23-06-2019 17:00
Σ. Ρούσσος για κυρώσεις κατά της Τουρκίας: «Σημαντικές, αλλά δεν αρκούν»
«Απαιτεί πολλή διπλωματική δουλειά ώστε να μετατραπεί η συζήτηση περί κυρώσεων σε πραγματικές κυρώσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Πρόκειται για μια ιστορία που, αν την ξεκινήσεις, είναι πολύ δύσκολο να τη μαζέψεις. Σκεφτείτε πώς ξεκίνησαν τα Ιμια, πώς εξελίχθηκαν και πού, τελικά, έφθασαν. Πολλώ δε μάλλον, όταν τάζεις σε δύο κοινωνίες, την ελλαδική και την κυπριακή, ότι κάτω από την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το νέο Κατάρ και είμαστε όλοι έτοιμοι να φορέσουμε κελεμπίες», είπε ο Σωτήρης Ρούσσος σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέντευξη που φιλοξενείται στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας Καθημερινή.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μιλώντας στο δημοσιογράφο Γιώργο Π. Τερζή αξιολόγησε μάλιστα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Αγκυρας ως εξής:

«Προφανέστατα πρόκειται για σημαντική και θετική εξέλιξη, αλλά απαιτεί πολλή διπλωματική δουλειά ώστε να μετατραπεί η συζήτηση περί κυρώσεων σε πραγματικές κυρώσεις. {...} Κινδυνεύει να μείνει εκεί που είναι, εάν εμείς, και κυρίως οι Κύπριοι, δεν προσπαθήσουμε να κινήσουμε περαιτέρω αυτή τη διαδικασία. Να αναλάβουμε πρωτοβουλία, χωρίς να αναμένουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας».

«Οι Δυτικοί δεν αγαπούν τον Ερντογάν, αλλά τα συμφέροντα είναι ιλιγγιώδη»

Ο ίδιος προεξοφλεί πάντως ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε κυρώσεις επιπέδου Ρωσίας ή τουλάχιστον όχι τέτοιες που θα μπορούσαν να κάνουν το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν να ιδρώσει: «Οι Δυτικοί δεν αγαπούν καθόλου τον Ερντογάν, βρίσκουν μια ευκαιρία να τον τσαλακώσουν πολιτικά για τα πολλά που έχει κάνει και για το γεγονός ότι συχνά μεταφέρει τα προβλήματα της Τουρκίας μέσω των τουρκικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, αλλά μέχρι εκεί. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι ιλιγγιώδη», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να δεχθούμε μεγάλη πίεση από ένα νέο μεταναστευτικό κύμα»

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να έχει στα χέρια του και ένα ακόμη «εργαλείο» πίεσης, αυτό των  εκατομμυρίων μεταναστών επί τουρκικού εδάφους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, ο κ. Ρούσσος σχολίασε επιπλέον:

«Να το λάβουμε και εμείς υπ’ όψιν μας αυτό, αναφορικά με το πόσο στριμώχνουμε τον Ερντογάν. Αν πάμε “σαλβινικά” και πούμε “ας πνιγούν όλοι στο Αιγαίο”, είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Αλλά υπό συνθήκες κανονικού δυτικού κράτους και διεθνούς αλληλεγγύης, δεν αφήνεις τους ανθρώπους να πεθαίνουν, άρα είναι βάσιμη η εκτίμηση ότι μπορεί να δεχθούμε μεγάλη πίεση από ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Και το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι αυτό, διότι δεν θα μπορούν να αφήσουν μόνη την Ελλάδα να σηκώσει το βάρος. Θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση  για το προσφυγικό, την οποία η Μέρκελ θέλει να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι».

Τι ζητεί η Τουρκία

«Η στρατηγική της Τουρκίας, όπως αναπτύσσεται τα δύο τελευταία χρόνια, ουσιαστικά λέει “δεν θα δεχθώ οποιαδήποτε περιφερειακή πρωτοβουλία εάν εγώ δεν έχω πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή. Ή, για να σας το πω αλλιώς, οι Τούρκοι λένε “δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε από ένα κράτος που θεωρούμε υπό τον έλεγχό μας –και οι Τούρκοι θεωρούν ότι ελέγχουν όλη την Κύπρο και όχι μόνον τους Τουρκοκύπριους– να συμμετέχει σε αυτές τις περιφερειακές συνεργασίες και να μη μετέχουμε εμείς”», υποστηρίζει ο κ. Ρούσσος, προσθέτοντας πως «τόσο το καθεστώς Ερντογάν όσο και οι κεμαλικοί το αντιμετωπίζουν ως βασικότατο ζήτημα επιβεβαίωσης της ηγεμονίας της Τουρκίας σε περιφερειακό επίπεδο».

«Ο Τούρκος δεν είναι ηλίθιος. Όταν δεν βλέπει αεροπλάνα στην Πάφο, καταλαβαίνει...»

Με αφορμή τις πρόσφατες τηλεοπτικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, πως, εφόσον υπάρξει ένταση στο Καστελόριζο, η Ελλάδα θα είναι μόνη της, ο Σωτήρης Ρούσσος τοποθετήθηκε στο ζήτημα θέτοντας αρχικά ένα καίριο ερώτημα: «Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έχει αποφασίσει ότι θα υπερασπιστεί την επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα στην ΑΟΖ και τις εξορύξεις με κάθε μέσο;» Για να το απαντήσει αμέσως μετά: «Δεν νομίζω ότι έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, και αναφέρομαι σε όλες τις κυβερνήσεις». Με δεδομένες τις αποστάσεις που κρατούν οι Ισραηλινοί και τις ίσες αποστάσεις των ΗΠΑ, ειδικά σε μια συγκυρία όπου οι Αμερικανοί έχουν εμπλακεί έντονα και στρατιωτικά στον Περσικό Κόλπο, ο κ. Ρούσσος επισήμανε: «Ο Τούρκος δεν είναι ηλίθιος. Όταν δεν βλέπει αεροπλάνα στην Πάφο, όταν δεν κάνεις μετατροπές ή αγορές στον στόλο σου για να είναι αξιόμαχος σε ανοικτές θάλασσες όπως η Ανατολική Μεσόγειος και κυρίως δεν βλέπει τη διάθεσή σου για αεροπορική κάλυψη, καταλαβαίνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo