ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πρόσληψη ναυαγοσωστών για ασφαλέστερες παραλίες

Newsroom 21-06-2019 16:47
Πρόσληψη  ναυαγοσωστών για ασφαλέστερες παραλίες
Καθιερώνονται τουλάχιστον 3 ναυαγοσώστες ανά παραλία και 1 συντονιστής- επόπτης.

Δελτίο τύπου εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των λουόμενων στις παραλίες.

Με αφορμή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Open» κατά το οποίο ναυαγοσώστης ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή του Π.Δ. 31/2018 για τις Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, τη χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη και την υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες, επέφερε αύξηση των πνιγμών στη θάλασσα.

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρινίζει τα εξής:

1. Κατά την κατάρτιση του Π.Δ. 31/2018, ελήφθησαν υπ’ όψιν και ενσωματώθηκαν, οι απόψεις της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, των αρμοδίων Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και της ΚΕΔΕ.

2. Με το άρθρο 7 του ιδίου π.δ

· Αυξήθηκαν από 3 σε 4, Ιούνιο έως Σεπτέμβριο, οι μήνες κατά τους οποίους οι Δήμοι, καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, των οποίων η διαχείριση δεν ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε.,Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. κ.λ.π.), είναι υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών όταν παραχωρούν ή εκμισθώνουν χώρο αιγιαλού - παραλίας.

· Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει πλέον έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μέτρων δεξιά και αριστερά του βάθρου, αντί 300 μέτρων, όπως προέβλεπε το προηγούμενο Π.Δ.

· Για πρώτη φορά, καθιερώνεται ότι εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει, ανά παραλία, 3 τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και 1 συντονιστή- επόπτη, ο οποίος θα πρέπει να έχει άδεια ναυαγοσώστη επί τρία χρόνια, ο οποίος θα εποπτεύει και θα συντονίζει τους ναυαγοσώστες.

· Οι Δήμοι, για πρώτη φορά, επιπρόσθετα από τις παραπάνω υποχρεώσεις, οφείλουν κατά τους συγκεκριμένους 4 μήνες να διαθέτουν στις παραλίες  και δεύτερο μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών ως επαγγελματικό, ολικού μήκους τουλάχιστον 5 μέτρων, εξωτερικού χρώματος  πορτοκαλί, εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια, και με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την παροχή πρώτων βοηθειών. Πρέπει να είναι εφοδιασμένο με μόνιμα εγκατεστημένο προβολέα, καθώς και με VHF GPS -PLOTER- φορητό φαρμακείο ναυαγοσώστη  – φορητό απινιδωτή. Στο σκάφος επιβαίνουν ο χειριστής του και ένας ναυαγοσώστης, οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα καθημερινά και οι οποίοι προσλαμβάνονται από τον Δήμο.

3. Αναφορικά με όσα ειπώθηκαν για την αύξηση των θανάτων στη θάλασσα, δεν στοιχειοθετείται καμία σχέση του φαινομένου με την εφαρμογή του π.δ. 31/2018, πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο, από τους 413 θανάτους στη θάλασσα, το καλοκαίρι του 2018, τα 88 αφορούσαν άτομα που έχασαν τις αισθήσεις τους στη θάλασσα και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός τους, ενώ τα υπόλοιπα 325 ήταν αιφνίδιοι θάνατοι ναυτικών επί πλοίων και επιβατών επί κρουαζιερόπλοιων.

Επιπλέον από το Π.Δ.31/2018 δεν προκύπτει υποχρέωση ναυαγοσωστών στα λιμάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo