Αρκάς, ο Συριζομάχος

Μυρένα Σερβιτζόγλου 21-06-2019 12:11 Τελευταία ενημέρωση: 18-02-2020 12:51
Αρκάς, ο Συριζομάχος
O Αρκάς είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά θέλει πολύ μυαλό για να δει κανείς αυτό που έχει μπροστά στα μάτια του κάθε ημέρα. Το χρέος κάθε συγγραφέα, κάθε δημιουργού είναι να στέκεται κριτικός απέναντι στην εξουσία. Παρότι ισοβίτης, ο Αρκάς μέχρι τις επτά εβδόμου θα μετράει «τόσες και σήμερα».

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διαβάσει ποτέ Αρκά στη ζωή μου. Καίτοι έχουμε πάνω-κάτω την ίδια ηλικία, με τον Αρκά ως περσόνα, όχι με τον δημιουργό του, δεν ήμουν αναγνώστης. Θυμάμαι τα βιβλιαράκια του σε παιδικά και φοιτητικά δωμάτια, συμμαθητών και φίλων, αλλά λίγο ότι δεν υπήρξα ποτέ φαν των σκίτσων, λίγο ότι πάντα είχα τόσα πολλά να διαβάσω, δεν τον καλογνώριζα. Παρά ταύτα, δεν χρειαζόταν ιδιαίτερα ασκημένη ματιά για να αντιληφθεί κανείς το αυτονόητο, ότι ο Αρκάς είχε, για την ακρίβεια ήταν ταλέντο.

Τον Αρκά άρχισα να τον παρακολουθώ ευκαιριακά από τότε που άρχισε να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ, συστηματικά από τότε που έδωσε τις δέουσες εξηγήσεις τέλη περασμένου Φλεβάρη: «ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ: Έχουμε ήδη απαντήσει -παρ’ όλο που δεν οφείλαμε- στην ερώτηση: “γιατί ο Αρκάς δεν έκανε πολιτική σάτιρα πριν το 2015;”. Εν τούτοις επειδή τα σχόλια συνεχίζονται το επαναλαμβάνουμε: Ο Αρκάς θεωρεί ότι ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κομματικός τυχοδιωκτισμός και η ανενδοίαστη εξαπάτηση υπήρχαν πάντα, άλλα έχουν φτάσει στον κολοφώνα τους μ’ αυτήν την κυβέρνηση, τόσο ώστε να τον αναγκάσουν να σχολιάζει αυτό που πάντα σιχαινόταν: την κεντρική πολιτική σκηνή. Απέναντι σ’ αυτή την αθλιότητα κανένας έντιμος άνθρωπος δεν δικαιούται να παραμείνει σιωπηλός».

Ο Αρκάς είναι σπάνια ευφυής, εύστροφος, διαθέτει καλλιέργεια, όχι απλώς μόρφωση, αλλά εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι ότι διαθέτει χαρακτήρα, caractère (όρος ο οποίος προτού καταλήξει να σημαίνει το σύνολο των χαρακτηριστικών μιας προσωπικότητας, σήμαινε αρχικά γραφικός χαραχτήρας). Πως άλλως, θα δημιουργούσε επί σαράντα σχεδόν έτη, δίχως την ανάγκη να παρουσιαστεί, να αυτοπροβληθεί ως μέγας δημιουργός;

Το ανέκδοτο, η άγνωστη δηλαδή ταυτότητα του Αρκά, το πιθανότερο είναι να ξεκίνησε από το τίποτα, μισοαστεία-μισοσοβαρά. Διατηρούμε την υποψία ότι μην αναμένοντας ο νέος δημιουργός την επιτυχία των σκίτσων του, ήθελε απλώς να κάνει το κέφι του παράλληλα με την καθημερινή του ζωή, τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Συνάμα η ελευθερία που θα του προσέφερε το ψευδώνυμο, θα αποδεικνυόταν σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις. Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι η επιμονή του, η δύναμη που δείχνει συνεχίζοντας να αποκρύβει την ταυτότητά του στο απόγειο της δόξας του. Πόσοι θα το έπρατταν από εκείνους που σπεύδουν να τον κατακρίνουν, να τον αποδομήσουν βάζοντας φαρδιά-πλατιά τη τζίφρα και τη φωτογραφία τους στο κειμενάκι της κριτικής τους; Όμως γράφοντας για τον Όλυμπο, μόνο αυτό δεν σημαίνει, ότι αίφνης αποκτάς το μπόι του, ότι αποκτάς τη θέα και την άπ-οψη που έχει η υψηλότερη κορυφή του.

«Ο Αρκάς γέρασε», «ο Αρκάς έχασε το χιούμορ του», «ο Αρκάς τελεί σε εντεταλμένη υπηρεσία», «ο Αρκάς τα παίρνει», «κάτι (δεν) τρέχει με τον Αρκά». Ο Αρκάς απλώς έπαθε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται να είσαι νοήμων και να μην παθαίνεις ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αρκάς απλώς κάνει χιούμορ ως πολίτη. Όλοι έχουμε, διατηρούμε και απολαμβάνουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα, γιατί όχι ο Αρκάς; Με ποιο δικαίωμα κρίνουμε το έργο, τα σκίτσα ή το χιούμορ του ως αυτόκλητοι πατρόνες; Ο Αρκάς έχει εργαστεί πολύ (η καλλιτεχνική δημιουργία απαιτεί δουλειά) και ταυτόχρονα επιδεικνύει επί τέσσερις δεκαετίες ήθος.

Ο Αρκάς είναι Αρκάς, κατάγεται κατά πάσα πιθανότητα από την Αρκαδία. Επίσης μάλλον τον λένε Αντώνη, το πραγματικό του όνομα είχε ξεφύγει μία φορά από περίσσια αυθορμησία και εκτίμηση από τον καλό του φίλο Σάκη Μπουλά (αν δεν ήταν κάποιο παιχνίδι του συγχωρεμένου). Όσοι ελάχιστοι τον γνωρίζουν, τηρούν ευλαβικά σιγή ιχθύος για την πραγματική του ταυτότητα σεβόμενοι στο απόλυτο αυτήν του την επιθυμία. Δεν αποκλείεται κάποιος από αυτούς να είναι ο ίδιος ο Αρκάς, που τρολάρει τον εαυτό του (ο Αρκάς υπήρξε το πρώτο διδάξαν τρολ, δεν τρομάζει με τα σημερινά κακέκτυπα). Σύμφωνα με μαρτυρίες μία φορά είχε εμφανιστεί μαζί με τον ιδιοκτήτη του Kannabishop που πουλάει τα γνωστά μπλουζάκια με λογότυπο χαραχτήρων του, στο κατάστημα που θα τύπωνε τις στάμπες στα t-shirt. Εμφανίστηκε μεν ο ίδιος, αλλά ως βοηθός του εαυτού του. Κατά την επιλογή των χρωμάτων, ο ιδιοκτήτης των Kannabishop διαφώνησε ευγενικά με την πρόταση του ανθρώπου που έφτιαχνε τις στάμπες. «Έχω την αίσθηση πως στον κύριο Αρκά δεν θα άρεσε αυτό το χρώμα», είπε και με την απάντηση που έλαβε από τον «βοηθό» αναγκάστηκε να δαγκωθεί για να μην ξεσπάσει σε γέλια: «Να πεις του Αρκά ότι είναι μαλ…ας!»

Ας αφήσουμε τον Αρκά στην ησυχία του, το πολύ-πολύ όποιος ενοχλείται να μην τον διαβάζει, και κυρίως να μην τον παρερμηνεύει κατά το δοκούν και συμφέρον. Ο Αρκάς έχει νόμιμο δικαίωμα αναγνωρισμένο από το Σύνταγμα της Ελλάδος, τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τις Διεθνείς Συμβάσεις να είναι δεξιός, κεντρώος, αριστερός, και να εκφράζεται αναλόγως. Εξάλλου ο Αρκάς μιλάει τη μόνη ίσως γλώσσα που δείχνει να κατέχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τα περισσότερα στελέχη της παράταξής του: τα εικονογραφημένα. Τώρα αν ο Τσίπρας κατάφερε να πολιτικοποιήσει ακόμα και τους πλέον ακομμάτιστους και απολιτικούς εξ ημών, ας κάνει την αυτοκριτική του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου, Πέτρο Μαρτινίδη, ο Αρκάς «μπορεί, να χει σπουδές ψυχολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις σχέσεις των ηρώων του), σπουδές θεατρολόγου (εάν λάβουμε υπ΄ όψιν τις καταιγιστικές ατάκες των διαλόγων τους), ή σπουδές αρχιτέκτονα (επειδή, ακριβώς, τίποτε στο έργο του δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο)». Φημολογείται ότι ο Αρκάς υπήρξε φοιτητής του. Πράγματι ο χαρακτήρας του Αρκά διαθέτει το έκκεντρο στοιχείο της Θεσσαλονίκης, διαθέτει τη λοξή ματιά της συμπρωτεύουσας.

Ο Αρκάς είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά θέλει πολύ μυαλό για να δει κανείς αυτό που έχει μπροστά στα μάτια του κάθε ημέρα. Προς ώρας ας τον αφήσουμε στην πολυπόθητη και μυριοσφράγιστη ανωνυμία του, την έχει άλλωστε με το σπαθί του κερδίσει. Το χρέος κάθε συγγραφέα, κάθε δημιουργού είναι να στέκεται κριτικός απέναντι στην εξουσία. Παρότι ισοβίτης, ο Αρκάς μέχρι τις επτά εβδόμου θα μετράει «τόσες και σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo