Αποστροφή Αποστολάκη με πολλούς αποδέκτες: Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι (με την Τουρκία) ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 20-06-2019 21:21
Αποστροφή Αποστολάκη με πολλούς αποδέκτες: Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι (με την Τουρκία) ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας!
Απαντώντας στο ερώτημα περί του αν γίνει ένα θερμό επεισόδιο θα έχουμε την στρατιωτική υποστήριξη των Ευρωπαίων ή/και των Αμερικανών, ο ΥΕΘΑ ήταν απολύτως σαφής: «Δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά εγώ έχω ξαναπεί ότι όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι ας υπολογίζουμε κατ’ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας».

Τη θέση-διαπίστωση ότι αν συμβεί κάτι με την Τουρκία θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας επανέλαβε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της τηλεοράσεως του “Alpha”, την ίδια ώρα – χονδρικώς – που η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένουν την «ετυμηγορία» του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες για να πουν αν θα λάβουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας και κυρίως αν προτίθενται να τα εφαρμόσουν για να βάλουν ένα φρένο στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

«Απ’ ό,τι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ή τουλάχιστον οι ενέργειες που έχουν γίνει δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχουμε περάσει σαν εικόνα και στους Αμερικανούς και σε όλους τους φίλους μας είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως είναι, πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Ε.Αποστολάκης. Και πρόσθεσε: «Αν, λοιπόν, θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν από τώρα. Αυτή είναι η βοήθεια στην οποία προσβλέπουμε από τους συμμάχους μας και βέβαια στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει ισχυρές συμμαχίες (=εννοούσε με Ισραήλ, Αίγυπτο) που προσπαθούν και εκείνοι και με δηλώσεις και με πιέσεις, με όλους τους τρόπους, να αποτρέψουν τους Τούρκους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν».
Ο ΥΕΘΑ απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα για το τι ενέργειες θα κάνει η Ελλάδα αν οι Τούρκοι επιμείνουν και στείλουν το δεύτερο γεωτρύπανό τους στην περιοχή του Καστελλορίζου, τόνισε: «Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Εκείνο, όμως, που δηλώνουμε και που νομίζω ότι ο τελευταίος Έλληνας το καταλαβαίνει είναι ότι δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και να το αφήσουμε να γίνει».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε ότι δεν υφίσταται «Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου τονίζοντας επί λέξει τα εξής: «Κύριε Σρόιτερ, ας έρθουμε στην πραγματικότητα, γιατί το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν υφίσταται πλέον. Υπάρχει διμερής, διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία, προβλέπει τα ίδια πράγματα, αλλά μην ξεχνάμε η Κύπρος είναι ένα άλλο κράτος» Και πρόσθεσε: «Για να γίνει κάτι τέτοιο ή για να ληφθούν στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Κατ’ αρχήν, να το ζητήσει αυτό το κράτος, εμείς να ζυγίσουμε τα πράγματα, να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε ή όχι, ωστόσο δεν έφτασαν οι κινήσεις στο να πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτή τη στιγμή με στρατιωτικά μέτρα. Πρέπει, πριν φτάσουμε στα στρατιωτικά μέτρα, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν από τη διπλωματική οδό. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη φάση. Έχετε υπόψη σας ότι αυτά έχουν συζητηθεί αρκετό καιρό πριν και με την Κύπρο και έχουμε κουβεντιάσει και τα πιθανά σενάρια και τις πιθανές αντιδράσεις. Δεν έχουμε ξαφνιαστεί, είναι κάτι που το περιμέναμε. Το περιμέναμε και έχουμε κάνει και τις ανάλογες προετοιμασίες.

Απαντώντας στο ερώτημα περί του αν γίνει ένα θερμό επεισόδιο θα έχουμε την στρατιωτική υποστήριξη των Ευρωπαίων ή/και των Αμερικανών, ο ΥΕΘΑ ήταν απολύτως σαφής: «Δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά εγώ έχω ξαναπεί ότι όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι ας υπολογίζουμε κατ’ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας».

Επίσης εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο Ε.Αποστολάκης παραδέχτηκε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει διαταραχθεί η ισορροπία στο Αιγαίο λέγοντας τα εξής: «Η αναλογία δυνάμεων έχει διαταραχθεί. Αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει. Τα τόσα χρόνια κρίσης που είμαστε οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα. Όμως έγινε ένα νοικοκύρεμα, μαζέψαμε τα κομμάτια μας και καταφέραμε αυτή τη στιγμή με πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε και των προϋπολογισμών να κρατήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε μία πολύ καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι έχουμε κρατήσει ένα τέτοιο επίπεδο. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί η προσπάθειά μας ήταν αφού δεν μπορούσαμε να πάμε σε καινούργια προγράμματα να κρατήσουμε τα συστήματα και τα μέσα λειτουργικά και επιχειρησιακά. Και αυτό έγινε γιατί το προσωπικό είναι εξαιρετικό, γιατί είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και γιατί το πήραν προσωπικά»

Τέλος, αναφορικώς με την προοπτική αποκτήσεως των F-35 από τους Τούρκους σημείωσε τα εξής: «…Τώρα τα F-35 είναι ένα αεροσκάφος, 5ης γενιάς, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα. Το F-35 δεν αντιμετωπίζεται με F-35, αντιμετωπίζεται με μοντέρνα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού με ένα καλύτερο αντιβληματικό σύστημα και βέβαια σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε και εμείς στη νέα γενιά αεροσκαφών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo