Σύνοδος Κορυφής: Κατώτερη των περιστάσεων η «απάντηση» στην Τουρκία - Αρκούνται σε γενικόλογες αναφορές για κυρώσεις

Newsroom L&O 20-06-2019 19:48
Σύνοδος Κορυφής: Κατώτερη των περιστάσεων η «απάντηση» στην Τουρκία - Αρκούνται σε γενικόλογες αναφορές για κυρώσεις
Η εκτίμηση για «μικρό καλάθι» που κάναμε χτες αργά το απόγευμα, βάσει δηλώσεων Ευρωαπαίου αξιωματούχου, φαίνεται να επιβεβειώνεται πλήρως

Κατώτερη του αναμενόμενου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η απάντηση της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.

Η εκτίμηση για «μικρό καλάθι» που κάναμε χτες αργά το απόγευμα, βάσει δηλώσεων Ευρωαπαίου αξιωματούχου, φαίνεται να επιβεβειώνεται πλήρως. Στα συμπεράσματα της Συνόδου που δημοσίευσε η Καθημερινή της Κύπρου, γίνεται μεν αναφορά σε κυρώσεις, αλλά δεν καθορίζεται ο ακριβής χρόνος επιβολής τους, ούτε και το είδος των κυρώσεων, έστω και ως περιγραφή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, στα συμπεράσματα θα αναφέρεται ότι «όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ [υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο συμπερασμάτων.

Πηγές με γνώση του θέματος που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου, σημειώνουν ότι το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ξεκάθαρες αποφάσεις», ενώ είχε και συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε αντίστοιχο μύκος κύματος κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες.

Επίσης, σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, κάτι, βέβαια, που σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το φως της δημοσιότητας.

Και όλα αυτά, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, με τη σημερινή έξοδο και του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ για γεωτρήσεις και την, επίσης, σημερινή ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo