• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι χώρες της Ε.Ε. να αναστείλουν τη συνεργασία τους με την ακτοφυλακή της Λιβύης

lawandorder.gr 18-06-2019 12:53
Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι χώρες της Ε.Ε. να αναστείλουν τη συνεργασία τους με την ακτοφυλακή της Λιβύης
Η ανάθεση του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ σε τρίτες χώρες έγινε «με φρικτό ανθρώπινο κόστος», τονίζεται στην έκθεση.

Η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τη συνεργασία τους με τη λιβυκή ακτοφυλακή μέχρις ότου η Τρίπολη δώσει ξεκάθαρες εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι χώρες μέλη (του Συμβουλίου της Ευρώπης) θα πρέπει επειγόντως να επανεξετάσουν τις δραστηριότητές τους και τις πρακτικές συνεργασίας με τη λιβυκή ακτοφυλακή (…) και να εντοπίσουν αυτές που οδηγούν, άμεσα ή έμμεσα, στην επιστροφή στη Λιβύη των προσώπων που περισυλλέγονται στη θάλασσα ή σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να ανασταλούν μέχρι να δοθούν ξεκάθαρες εγγυήσεις για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Οι άνθρωποι που περισυλλέγονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή μεταφέρονται στη Λιβύη και τίθενται υπό κράτηση συστηματικά και κατά συνέπεια υποβάλλονται σε βασανιστήρια, σεξουαλική βία, εκβιασμούς και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταγγέλλει.

Κανένα επίσημο στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο για τον αριθμό των μεταναστών, συχνά παράτυπων, που βρίσκονται στη Λιβύη, αλλά εκτιμάται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες.

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσιάζει 35 προτάσεις προς την ΕΕ «ώστε να επαναπλαισιώσει την απάντησή της βάσει των προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση των θαλάσσιων επιχειρήσεων διάσωσης, αλλά και ο τερματισμός της πίεσης που ασκείται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν παράτυπους μετανάστες στη Μεσόγειο.

Η ανάθεση του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ σε τρίτες χώρες έγινε «με φρικτό ανθρώπινο κόστος», τονίζεται στην έκθεση.

Μια άλλη πρακτική που έχει προκαλέσει την ανησυχία των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν πλοία που έχουν σώσει μετανάστες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι η ΕΕ έχει ξεκάθαρη υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίους να διεξάγει αποτελεσματικές επιχειρήσεις διάσωσης, να εγγυάται την είσοδο σε όσους διασώζονται στη θάλασσα και να προσφέρει νόμιμες μεταναστευτικές οδούς στην Ευρώπη.

Η ΕΕ υιοθέτησε σκληρότερη στάση απέναντι στους μετανάστες μετά το 2015 όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη. Έκτοτε η ΕΕ έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, αλλά και τη μεταναστευτική της νομοθεσία, ενώ προσφέρει βοήθεια σε μη ευρωπαϊκές χώρες στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Μεσογείου προκειμένου να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές.

Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της ΕΕ πρόκειται να επαναλάβουν τις δεσμεύσεις τους αυτές στη «Στρατηγική Ατζέντα για το 2019-2024», ένα κείμενο το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προσχέδιο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters.

«Ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων είναι απόλυτη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ασφάλειας, της τήρησης του νόμου και της τάξης και τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των ευρωπαϊκών πολιτικών», αναφέρει το κείμενο.

Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι παράτυπες είσοδοι στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μέσω Μεσογείου μειώθηκαν από ένα εκατομμύριο το 2015 σε περίπου 141.500 ανθρώπους πέρυσι. Λιγότεροι από 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποπειραθεί να διασχίσουν τη Μεσόγειο φέτος.

Εξάλλου σχεδόν 15.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν πνίγει στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη από το 2015, εκ των οποίων 500 φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo