Να «χτυπήσει» τον Ερντογάν εκεί που «πονάει» ζητά η Κύπρος από την ΕΕ

Newsroom L&O 18-06-2019 08:15
Να «χτυπήσει» τον Ερντογάν εκεί που «πονάει» ζητά η Κύπρος από την ΕΕ

Εν αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί σήμερα, Τρίτη, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΥΠΕΞ) της ΕΕ, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ζητά να σταλεί στην Άγκυρα αυστηρό μήνυμα, «χτυπώντας» την εκεί που θα «πονέσει», αλλιώς δεν αποκλείει… επέκταση των προκλήσεων.

Η φημολογούμενη γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει μεταφέρει την αντιπαράθεση σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν φόβοι μήπως η Άγκυρα προχωρήσει σε προκλητική ενέργεια στην περιοχή του Καστελόριζου.

«Οι απειλές είναι συνεχόμενες. Είναι βέβαιο ότι εφόσον γίνεται η γεώτρηση, αυτό αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, η παραβίαση υπήρχε», δήλωσε ο κ. Προδρόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που θα στείλει η ΕΕ στην Τουρκία πρέπει να είναι αυστηρό, να αφορά όσα «θέλει να πάρει η Άγκυρα από την ΕΕ», όπως ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τελωνειακή ένωση, θέματα που «ενδιαφέρουν πολύ την Άγκυρα και έτσι θα βρει μπροστά της ζητήματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Μίλησε ξεκάθαρα για επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και σχολιάζοντας την έκφραση «θαλάσσια εισβολή», που χρησιμοποίησε χθες, είπε: «Είναι μια επέμβαση. Θέλετε να το πείτε εισβολή; Πείτε το εισβολή».

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να διατυπώσουν «σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η γειτονική χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προετοιμασίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης είναι πυρετώδεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από διπλωματικές πηγές, ο Άλεξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης προκειμένου να συνεννοηθούν για τη γραμμή που θα χαράξουν μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις 20-21 στις Βρυξέλλες οι δύο ηγέτες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «στριμώξουν» τον Τούρκο πρόεδρο και να ζητήσουν να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις κατά της τουρκικής επιθετικότητας για τις οποίες οι επικεφαλής της ΕΕ είχαν δεσμευτεί στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo