Βραβεύτηκε το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ως το πιο φιλικό πλοίο του Στόλου στο Περιβάλλον – Μία βράβευση με πρωτιές και…σημασία!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 17-06-2019 16:24
Βραβεύτηκε το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» ως το πιο φιλικό πλοίο του Στόλου στο Περιβάλλον – Μία βράβευση με πρωτιές και…σημασία!
Βραβεύτηκε το υπερσύγχρονο νέας γενιάς υποβρύχιο του Πολεμικού μας Ναυτικού, το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (S-120), ως το πιο…«περιβαλλοντικό» πλοίο του Στόλου.

Πριν μερικές μέρες μία λιτή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού μας πληροφορούσε ότι βραβεύτηκε το υπερσύγχρονο νέας γενιάς υποβρύχιο του Πολεμικού μας Ναυτικού, το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (S-120), ως το πιο…«περιβαλλοντικό» πλοίο του Στόλου. Πέραν τούτου όμως…ουδέν!

Θυμίζουμε την ανακοίνωση του ΓΕΝ που μεταξύ άλλων έλεγε τα εξής: «…πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης του Υποβρυχίου  ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, στο πλαίσιο του θεσμού «Φίλος του Περιβάλλοντος»  για το συγκρότημα του Αρχηγείου Στόλου. Την επίδοση του τιμητικού διπλώματος υψηλής περιβαλλοντικής επίδοσης στον Κυβερνήτη του Υποβρυχίου, Πλωτάρχη Αντώνιο Ξηρό ΠΝ, πραγματοποίησε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ».

Αυτά τα…ολίγα.

Επειδή λοιπόν όλα αυτά μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, κάναμε ένα πιο επισταμένο ρεπορτάζ και πληροφορηθήκαμε τα εξής – πιστεύουμε – άκρως σημαντικά και ενδιαφέροντα:

Πρώτο, το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» είναι ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του Στόλου, έχοντας από την κατασκευή του πρόβλεψη για φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

Δεύτερο, το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» υλοποίησε καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις, όπως η κατανόηση …θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς και δράσεις, που βοηθούν στη μείωση …(του θερμικού) αποτυπώματος του σκάφους.

Τρίτο, απλές περιβαλλοντικές δράσεις όπως κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσεως, μείωση των απορρημάτων κλπ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως που προέκυψε από το ρεπορτάζ ήταν ότι το υποβρύχιο με τους υπερσύγχρονους αισθητήρες που διαθέτει προέβη σε μία πλήρη καταγραφή των θαλάσσιων θηλαστικών, όπου τα συναντούσε. Τότε κατέγραφε ηχητικώς τον ήχο που παρήγαγαν, κατέγραφε το ακριβές σημείο εντοπισμούς και ακολούθως προέβαινε σε υποτύπωση του ίχνους αυτού πάνω σε χάρτη. Ακολούθως, όλα αυτά τα σημεία που έγιναν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ελλάδα παραδόθηκαν από τον κυβερνήτη του υποβρυχίου στο Αρχηγείο Στόλου και αυτό με τη σειρά του τα παρέδωσε στην αρμόδια επιστημονική κοινότητα της χώρας, η οποία ξέρει πλέον επισήμως τώρα τα ακριβή σημεία που έχουν εμφανιστεί θαλάσσια θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες! Επιπλέον όλοι αυτοί οι φυσικοί ήχοι έχουν αποθηκευτεί σε ειδική μνήμη, με την οποία έχουν εφοδιαστεί τα πλοία του Στόλου, και επομένως με το που «εντοπίζεται» τέτοιος «άγνωστος» ήχος, τότε χαρακτηρίζεται ως μη εχθρικός και επικίνδυνος, οπότε δεν απασχολεί περισσότερο το πλήρωμα του σκάφους.

Σημειώνεται ότι η εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποιήσεως του Στόλου ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, επί Αρχηγού Στόλου του Αντιναυάρχου ε.α. Γιάννη Παυλόπουλου ΠΝ, έχει γερά θεμέλια και συνεχίζει το έργο της, καθώς την έχει ενστερνιστεί και ο σημερινός Αρχηγός Αντιναύαρχος Πετράκης, αλλά έχει και σπουδαία μεσαία στελέχη, ανώτερους αξιωματικούς, που την «τρέχουν» σε καθημερινή βάση με εκαιρετικά αποτελέσματα!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η «ατμοσφαιρική ρύπανση», ήταν το θέμα της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2019» και αφορούσε έκκληση για δράση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Περιβαλλοντική δράση με διπλά – θετικά – αποτελέσματα για τον Στόλο και κατ’ επέκταση για το Πολεμικό Ναυτικό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo