Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στον Ερντογάν: Ουσία ή επικοινωνία;

Syntaxi 17-06-2019 10:17
Αθήνα και Λευκωσία απέναντι στον Ερντογάν: Ουσία ή επικοινωνία;
Η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και οι κάλπες της 7ης Ιουλίου

Προ ημερών έγιναν viral στο διαδίκτυο «ειδήσεις» που ήθελαν την Ελλάδα να μεταφέρει στρατεύματα στα νησιά, προκειμένου να τα υπερασπιστεί έναντι της τουρκικής απειλής. Μικρή σημασία είχε ότι οι φωτογραφίες που συνόδευαν την «είδηση» ήταν από την επίσημη και ανακοινωμένη πρόσφατη άσκηση των ενόπλων δυνάμεων, με το όνομα «Καταιγίδα». Για τον συντάκτη του άρθρου η κήρυξη πολέμου – αν αυτός δεν είχε ήδη κηρυχθεί – απείχε λίγες ώρες.

Χθες, οι δίαυλοι επικοινωνίας της κυβέρνησης ενημέρωσαν τους Έλληνες ότι, λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα (τα ίδια σενάρια τον ήθελαν να εξετάζει επίσκεψη σε Κω και Νίσυρο) και συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να χαραχθεί η στρατηγική αντιμετώπισης της Άγκυρας.

Προφανώς τα δύο περιστατικά – η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η κυβερνητική δραστηριότητα – δεν εξομοιώνονται, δεν μπαίνουν καν σε ζυγαριά. Η παράθεσή τους, σε αυτό το σημείωμα, μόνον στόχο έχει να καταδείξει τις λεπτές ισορροπίες και την ανάγκη σοβαρότητας στη διαχείριση του εθνικού θέματος.

Το ΚΥΣΕΑ

Ουδείς αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας. Ουδείς αμφιβάλλει ότι η Αθήνα θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Λευκωσίας, τόσο ως εγγυήτρια δύναμη όσο και ως κράτος – μέλος της ίδιας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδείς, τέλος, έχει την ψευδαίσθηση ότι οι κινήσεις του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αντανακλούν και στο Αιγαίο, αφού αποτελούν πτυχές της αναθεωρητικής, επιθετικής στρατηγικής της γείτονος.

Ωστόσο, η πληροφορία περί έκτακτης επιστροφής του Πρωθυπουργού και έκτακτης συγκλήσεως του ΚΥΣΕΑ συνιστά ΚΑΙ προσπάθεια δραματοποίησης των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά από την κυβέρνηση με το βλέμμα στις κάλπες. Ακόμη κι αν αυτό δεν συνέβη συνειδητά, αν και η επανειλημμένες αναφορές του κ. Τσίπρα στα διεθνή ερείσματα που απέκτησε η Ελλάδα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών σε αυτό κατατείνουν, το Μαξίμου οφείλει να είναι προσεκτικό.

Η Αθήνα «έδειξε» χθες επισπεύδουσα, την ίδια στιγμή που η Κύπρος – η ανεξάρτητη χώρα που απειλείται από την Άγκυρα – κρατούσε πολύ χαμηλότερους τόνους.

Προσοχή, ο γράφων δεν ισχυρίζεται ότι δεν έπρεπε να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Ίσως, μάλιστα, αυτή η συνεδρίαση θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, αφού είναι σαφές που το πάει ο Ερντογάν ενώ η κατ' αρχήν απόφαση για την επιβολή κυρώσεων έχει ήδη ληφθεί από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., το οποίο συνεδριάζει εκ νέου την Πέμπτη.

Άρα, προς τι η χθεσινή κινητοποίηση εάν ο μόνος στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί ότι ο Γ. Κατρούγκαλος, μαζί με τον κύπριο ομόλογό του, θα θέσουν το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε που συνεδριάζει σήμερα; Γιατί, δεν αρκούσε μία συνάντηση Τσίπρα – Κατρούγκαλου ή η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο, όπως πλειστάκις έχει γίνει στο παρελθόν, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να εμφανιστούν με κοινή γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής;

Πλην της επικοινωνίας, υπάρχει και η ουσία.

Η Κύπρος, που παρεμπιπτόντως δεν συγκάλεσε το δικό της Συμβούλιο Ασφαλείας, μοιάζει να θεωρεί πως η συζήτηση για κυρώσεις στον Ερντογάν και την ασθενή του οικονομία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Μένει, ωστόσο, να φανεί εάν το σύνολο της Ε.Ε. θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Med7, την προηγούμενη εβδομάδα. Διότι, αρκετοί από το βορά και οι Βρετανοί, μοιάζουν να έχουν άλλες σκέψεις.

Ο Πρωθυπουργός χθες, μετά το ΚΥΣΕΑ, έστειλε μεν αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι οι κινήσεις της δεν θα μείνουν αναπάντητες, αλλά την ίδια στιγμή επιχείρησε να καθησυχάσει και την ελληνική κοινή γνώμη. Είπαμε, ωστόσο, ότι σε αυτό το περιβάλλον των fake news ή των υπερβολών και μόνον η πληροφορία ότι επέστρεψε άρον – άρον στην Αθήνα για το ΚΥΣΕΑ έστειλαν το αντίθετο μήνυμα.

Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και κινητοποίηση όλων των διεθνών συμμαχιών που έχει στη διάθεσή της τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Απαιτείται, βεβαίως, και στιβαρή διαχείριση των προκλήσεων της Άγκυρας, που δεν θα έλεγε όχι σε μία “μίνι κρίση” εάν αυτή την οδηγούσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως επιθυμούν οι Τούρκοι.

Άρα, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ουσία και λιγότερο στην επικοινωνία. Τα εθνικά θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά για να αποτελέσουν προεκλογικό εργαλείο στα χέρια είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης.

Παρεμπιπτόντως, η επίσημη ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση θα ήταν ένα καλό βήμα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo