Νέος Ποινικός Κώδικας: Εξορθολογισμός ή εξαφάνιση ποινών;

Syntaxi 15-06-2019 08:17
Νέος Ποινικός Κώδικας: Εξορθολογισμός ή εξαφάνιση ποινών;
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειαζόταν ο λεγόμενος εξορθολογισμός με ποινές χάδι για τους δολοφόνους, τους βιαστές, τους ληστές με επιβαρυντικές διατάξεις και τους εμπόρους ναρκωτικών; Δυστυχώς δεν υπήρξε εξορθολογισμός αλλά εξαφάνιση των ποινών.

Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του νέου ποινικού κώδικα ήταν ότι οι ποινές έπρεπε να εξορθολογιστούν, αφού είχαν κυριολεκτικά αυξηθεί υπέρμετρα ακόμη και για χαμηλής απαξίας εγκληματικές συμπεριφορές. Πράγματι λοιπόν σε θεωρητικό επίπεδο οι ποινές στο ελληνικό ποινικό σύστημα ήταν δυσανάλογα μεγάλες βάσει της πράξης. Πως το αντιμετώπιζε αυτό όμως το δίκαιο μας; Με την υφ όρων απόλυση που βάσει του πλαισίου εκτελούνταν ουσιαστικά το 1/3 της ποινής που καταδικαζόταν ο κάθε κατηγορούμενος. Επομένως ο εξορθολογισμός γινόταν με την διαδικασία της υφ όρων απόλυσης.

Η συζήτηση λοιπόν για εξορθολογισμό των ποινών που είναι σωστή θα είχε βάση στην εξής κατεύθυνση. Οι ποινές στον ποινικό μας κώδικα μειώνονται εκτιμώντας την απαξία του κάθε αδικήματος και αυτές οι ποινές θα εκτελούνται στο σύνολο τους ή θα υπάρχει η υφ όρων απόλυση όχι ως απαράβατος κανόνας που ισχύει σήμερα αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ιδιαίτερη αιτιολογία. Σε αυτήν την περίπτωση θα μιλούσαμε για μοντέλο μικρών ποινών που εκτελούνται και άρα εξορθολογισμός του πλαισίου.

Τι έγινε τελικά;

Οι ποινές μειώθηκαν δραστικά. Έπαψαν να υπάρχουν ως ποινές μόνο τα ισόβια και εναλλακτικά υπάρχει έκτιση από δέκα έτη έως ισόβια. Για πρώτη φορά ακόμη και κάποιος που θα καταδικασθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ο κατά το κοινώς λεγόμενο δολοφόνος, δεν θα έχει ως ποινή μόνο την ισόβια κάθειρξη, αλλά μπορεί να καταδικασθεί και με ποινή δέκα ετών και σε λιγότερο από 4 έτη να αποφυλακισθεί. Ειλικρινά δικαιοοπολιτικά δεν μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως γιατί να μην έχει μοναδική ποινή ισόβια και το σπάσιμο αυτών να γίνεται μόνο με την παροχή ελαφρυντικού, όπως σήμερα.

Επιπλέον η πρόσκαιρη κάθειρξη μειώθηκε από πλαίσια 5-20 έτη που ήταν σε 5-15. Το καθεστώς ωστόσο την υφ όρων απόλυσης παρέμεινε το ίδιο και επομένως υπό όρους και προϋποθέσεις θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι με τον νέο ποινικό κώδικα εάν η ποινή δεν είναι ισόβια το ταβάνι της πρόσκαιρης κάθειρξης θα είναι τελικά γύρω στα πέντε έτη. Επομένως δεν μιλάμε για εξορθολογισμό αλλά για οριζόντια μείωση των ποινών.

Ποινές χάδι

Αντιλαμβάνομαι ότι δικαιοπολιτικά αυτή η μείωση είναι ορθή σε σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα, καθώς δεν γίνεται να έχουμε εξοντωτικό πλαίσιο για οικονομικά αδικήματα. Ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειαζόταν ο λεγόμενος εξορθολογισμός με ποινές χάδι για τους δολοφόνους, τους βιαστές, τους ληστές με επιβαρυντικές διατάξεις και τους εμπόρους ναρκωτικών; Δυστυχώς δεν υπήρξε εξορθολογισμός αλλά εξαφάνιση των ποινών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo