Το μήνυμα του ΠτΔ κατά την επιθεώρηση του Στόλου - Φωτογραφικό αφιέρωμα της εκδήλωσης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 15-06-2019 01:14
Το μήνυμα του ΠτΔ κατά την επιθεώρηση του Στόλου - Φωτογραφικό αφιέρωμα της εκδήλωσης
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς την Άγκυρα διαμήνυσε ότι ως προς την υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση και υπαναχώρηση.

Με την επιθεώρηση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου του επιστρέφοντος στη βάση του, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, Ελληνικού Στόλου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης κράτος» σε συνδυασμό με τη μεγάλη άσκηση του Στόλου «Καταιγίς 2019», που αμφότερα διοργανώθηκαν χθες με εξαιρετική επιτυχία από το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Με δήλωσή του ο κ. Πρόεδρος μετά το πέρας της επιθεωρήσεως του Στόλου, επισήμανε για μία ακόμα φορά ότι η υπεράσπιση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων από το Πολεμικό μας Ναυτικό εκτός από αυτό αποτελεί συνακόλουθα και υπεράσπιση της επικράτειας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ απευθυνόμενος προς την Άγκυρα διαμήνυσε ότι ως προς την υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων δεν πρόκειται να υπάρξει ΚΑΜΙΑ υποχώρηση και υπαναχώρηση.

Η πλήρης δήλωση του κ.Προέδρου της Δημοκρατίας από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» στην οποία επέβη για την επιθεώρηση του Στόλου έχει ως εξής:

«Το Πολεμικό μας Ναυτικό επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά την μαρτυρία του Θουκυδίδη: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Αισθήματα Εθνικής Υπερηφάνειας με διακατέχουν, μετά το πέρας της Επιθεώρησης του Στόλου, για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Χώρας κατά την υπεράσπιση της Επικράτειας και των Συνόρων μας, συνακόλουθα δε της Επικράτειας και των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλω να επισημάνω ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.  Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω– είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή.  Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους.

Ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.  Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.  Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση.»

Μαζί με τον κ.Πρόεδρο, επί της φρεγάτας «ΣΑΜΑΜΙΣ» είχαν επιβιβαστεί: Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Πάνος Ρήγας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης, Στόλου Αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης ΠΝ, και οι ναύαρχοι μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Προεδρίας Πρέσβης κ.Γεννηματάς.

Ως ένα ελάχιστο «φόρο τιμής» στα πληρώματα των σκαφών του Ελληνικού Στόλου, τα οποία ασκήθηκαν επί μία εβδομάδα «έτσι όπως θα κληθούν να πολεμήσουν» και εν συνεχεία σήμερα ήταν άψογοι κατά την επιθεώρησή τους από τον κ.Πρόεδρο, η ιστοσελίδα μας τους αφιερώνει αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ των πλοίων τους κατά τη σημερινή «τελετή»!

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo