Καλογήρου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμμερίζεται θεσμικές δολιοφθορές

Newsroom L&O 14-06-2019 10:37
Καλογήρου: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμμερίζεται θεσμικές δολιοφθορές
«Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, σε σημερινή συνέντευξή του.

Τόσο για το καυτό ζήτημα των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που πλέον εξαρτώνται αποκλειστικά από το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα -πράγμα που σύμφωνα με πληροφορίες του Law and Order ο κ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να πράξει- όσο και για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis που έχουν πάρει νέες διαστάσεις μετά τις καταγγελίες του Ι. Αγγελή, τοποθετήθηκε μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχάλης Καλογήρου.

Σε ερώτηση για την εκλογή ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο κ. Καλογήρου απάντησε ότι «η διαδικασία κάλυψης στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων προβλέπεται ρητά ότι μπορεί να ολοκληρωθεί παραλείποντας την προεπιλογή από τη Βουλή, όταν αυτή αδυνατεί να συνεδριάσει επειδή έχει διαλυθεί {...}» και πρόσθεσε: «Μια αντίθετη προσέγγιση και επιλογή οδηγεί στην υιοθέτηση του δόγματος ότι τελικώς η ηγεσία της Δικαιοσύνης αποτελεί πολιτικό εργαλείο και ότι μπορούμε στον βωμό της μικροπολιτικής σκοπιμότητας να θυσιάζουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συμμερίζεται θεσμικές δολιοφθορές, ο οποίες μάλιστα γίνονται στο όνομα του Συντάγματος».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά «με τις παρεμβάσεις του Ι.Αγγελή και τη χρήση τους από την αντιπολίτευση», ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης κατά του κ. Αγγελή μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να πάψουν οι διαρροές ή υπαινικτικές αναφορές που δεν ταιριάζουν σε θεσμικά όργανα τα οποία έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι ζοφερό{…}. Η Δικαιοσύνη οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα και προς πάσα κατεύθυνση, διαφορετικά αυτό το νοσηρό κλίμα οδηγεί σε εκτροχιασμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo