Novartis - Ευρείες δικαστικές έρευνες, ανατροπές, εκπλήξεις και στο βάθος ...Βουλή

Syntaxi 14-06-2019 11:48
Novartis - Ευρείες δικαστικές έρευνες, ανατροπές, εκπλήξεις και στο βάθος ...Βουλή
«Θερμοί» αναμένεται να είναι σε δικαστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο οι επόμενοι μήνες, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις  που σημειώνονται με το «φόντο» τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Η δημοσιοποίηση των αναφορών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, στις οποίες επί της ουσίας, καταγγέλλει παρέμβαση πολιτικού προσώπου στην έρευνα, του αποκαλούμενου δηλαδή «Ρασπούτιν» καθώς και «αντιδικονομικές ενέργειες» από την εισαγγελία Διαφθοράς που την χειρίστηκε, πυροδότησαν, έστω και με καθυστέρηση, πολυπεπίδες δικαστικές έρευνες, ενώ όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα οδηγηθεί και στη Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές.

Η ποινική προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ξεκινάει επί της ουσίας την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και έχει κληθεί να καταθέσει ο κ. Ιωάννης Αγγελής.

Είναι το πρόσωπο που με δυο αναφορές του προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου κατήγγειλε, ως επόπτης τότε της εισαγγελίας Διαφθοράς, σημεία και τέρατα στην έρευνα για τη Novartis, με αιχμή του δόρατος τις ξεκάθαρες αιχμές του για παρεμβάσεις από πολιτικό πρόσωπο, τον περιβόητο «Ρασπούτιν».

Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Αν δηλαδή ο κ. Αγγελής την ερχόμενη Παρασκευή θα αποκαλύψει το όνομα του «Ρασπούτιν» ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Δασούλα, ο οποίος και διενεργεί την έρευνα που διέταξε η κυρία Δημητρίου.

Πάντως, ο κ. Αγγελής με δήλωσή του προς τον Τύπο μόλις πριν λίγα 24ωρα ανέφερε πως η κυρία Δημητρίου του είχε αποκαλύψει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν». Σημείωνε χαρακτηριστικά στη δήλωση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου: «Στο βαθμό πάντως που μου το έχει γνωστοποιήσει  (το όνομα) η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όταν ήμουν το πλέον "αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου" και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το "υπάκουο παιδί της"), αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει "παιδιά και νύφες" ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, "ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου"».

Αμέσως μετά την κατάθεση του κ. Αγγελή στον συνάδελφό του κ. Δασούλα θα ακολουθήσει η κατάθεση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία επίσης έχει προβεί σε σοβαρές καταγγελίες με αναφορά της στον Άρειο Πάγο. Η κυρία Τουλουπάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, στρέφεται κατά του κ. Αγγελή υποστηρίζοντας πως προσπαθούσε με ενέργειες του να μπλοκάρει την έρευνά της για τη Novartis.

Ακόμη, οι πληροφορίες θέλουν την κυρία Τουλουπάκη να υποστηρίζει στην αναφορά της πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου της είχε κατασχέσει δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για την υπόθεση της Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.

Επιπλέον, η νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς προχωρά και σε μια ακόμη καταγγελία αναφορικά με το περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, όπου επί της ουσίας καταλογίζει στον κ. Αγγελή ότι αρνήθηκε να λάβει στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis. Όπως φέρεται να αναφέρει η κυρία Τουλουπάκη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τότε επόπτης της απάντησε στους Αμερικανούς πως εάν διαθέτουν στοιχεία να απευθυνθούν στη Εurojust.

Τα όσα καταγγέλλουν ο κ. Αγγελής και η κ. Τουλουπάκη μπαίνουν τώρα στο «μικροσκόπιο» του κ. Δασούλα, ο οποίος καλείται επί της ουσίας να απαντήσει με την έρευνά του στα εξής ερωτήματα: Ποιες από τις καταγγελίες στις οποίες προβαίνουν οι δυο πλευρές (Αγγελής - Τουλουπάκη) έχουν βάση; Υπήρξε πράγματι πολιτική παρέμβαση στην έρευνα για Novartis; Ποιος είναι ο «Ρασπούτιν»; Διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα από τα μέλη της εισαγγελίας Διαφθοράς που χειρίστηκαν την έρευνα; Υπήρξαν λανθασμένες και παράτυπες ενέργειες και από τον ίδιο τον κ. Αγγελή που είχε την εποπτεία της;

Πειθαρχική έρευνα και στο βάθος ....Βουλή

Εκτός από τη διπλή ποινική έρευνα που διεξάγεται στον Άρειο Πάγο, μια ακόμη έρευνα  πρόκειται να διενεργηθεί από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η έρευνα αυτή είναι πειθαρχική και αφορά τον κ. Αγγελή. Διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, προκειμένου, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε δήλωσή του, να δοθεί η δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας θα αναζητηθούν, μεταξύ άλλων, τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε ό, τι αφορά στη διαρροή των αναφορών του προς τον Τύπο αλλά και σε σχέση με τα όσα του αποδίδει η κυρία Τουλουπάκη αναφορικά με την αντιγραφή από  το αρχείο της εισαγγελίας Διαφθοράς  σημαντικά έγγραφα για την υπόθεση της Novartis.

Τα καταγγελλόμενα πάντως (και από τις δυο πλευρές) για το παρασκήνιο στους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση, όπως όλα δείχνουν θα απασχολήσουν και την νέα Βουλή. Τουλάχιστον, αυτή φαίνεται να είναι η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, όπως δήλωσε και ο αρχηγός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλέον, αυτού όμως ένας ακόμη λόγος που η υπόθεση είναι πολύ πιθανό να φτάσει στη Βουλή είναι και οι αναφορές του κ. Αγγελή για παρεμβάσεις στην έρευνα από πολιτικό πρόσωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo