Συναυλία της Μπάντας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην Αίγινα, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 13-06-2019 14:41
Συναυλία της Μπάντας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην Αίγινα, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος
Το Λιμενικό Σώμα (ΛΣ) ιδρύθηκε το 1919, με το νόμο 1753, περί «τροποποιήσεως του Νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων», που υπογράφτηκε από τους τότε Βασιλιά Αλέξανδρο Α’, Υπουργό Ναυτικών τον Εμμανουήλ Ρέπουλη και Υπουργό Δικαιοσύνης τον Ιωάννη Τσιριμώκο.

Συναυλία της Μουσικής Μπάντας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 στο λιμάνι της Αίγινας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα για τη φετινή επέτειο της συμπληρώσεως 100 ετών από τη δημιουργία του Λιμενικού Σώματος το 1919.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το Σάββατο 15 του μηνός, στις 21:00, εντός του λιμένος της Αιγίνης και πιο συγκεκριμένα στη θέση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην είσοδο του λιμανιού, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Μπάντας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
Όπως σημειώνεται από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ «παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε διάφορα μέρη της Χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λιμενικό Σώμα (ΛΣ) ιδρύθηκε το 1919, με το νόμο 1753, περί «τροποποιήσεως του Νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων», που υπογράφτηκε από τους τότε Βασιλιά Αλέξανδρο Α’, Υπουργό Ναυτικών τον Εμμανουήλ Ρέπουλη και Υπουργό Δικαιοσύνης τον Ιωάννη Τσιριμώκο. Συμφώνως με το άρθρο 4 του σχετικού νόμου, το ΛΣ αρχικά θα αποτελείτο από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού (τότε Βασιλικού Ναυτικού) και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο μετατάχθηκαν από το ΠΝ στο Λιμενικό Σώμα 66 αξιωματικοί.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τα τέσσερα πρώτα μέλη του ΛΣ, ως τότε αξιωματικοί του ΠΝ, οι οποίοι εντάχθηκαν στη δύναμη του νέου Σώματος με το βαθμό του Επιλιμενάρχη Β΄, ήταν οι: Δούκας Δούκας, Γεώργιος Τσάκωνας, Κωνσταντίνος Μπούκας και ο μετέπειτα γνωστός θεατρικός συγγραφεύς και αξιωματικός του ΒΝ, Παντελής Χορν.

Σήμερα, το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είναι Σώμα Ασφαλείας με στρατιωτική συγκρότηση και δομή, το μόνο από τα τρία Σώματα Ασφαλείας, με αποστολή του τη φρούρηση και τον έλεγχο των λιμένων της χώρας, των πάσης φύσεως λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, εκτός ναυστάθμων και ναυτικών οχυρών, την προστασία της θαλάσσιας αλιείας, τη διάσωση κινδυνευόντων στη θάλασσα, την αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων γεγονότων που αφορούν τη θαλάσσια συγκοινωνία, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και γενικά τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της Ελλάδος. Διοικητικώς, το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προστάτης του Άγιος είναι ο Άγιος Νικόλαος, όπως και του Πολεμικού και του Εμπορικού μας Ναυτικού. Σε περιπτώσεις πολέμου ή κρίσεως ορισμένες μονάδες του Σώματος, όπως η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών ή η Μονάδα Εναρίων Μέσων ΛΣ κλπ, υπάγονται αυτομάτως υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) για…προφανείς λόγους!

[caption id="attachment_23236" align="aligncenter" width="871"] Η φωτογραφία με την μουσική μπάντα είναι παλαιότερου αρχείου[/caption]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo