Φωτεινή Τομαή: «Μετά 37 έτη ευδόκιμης θητείας, αφυπηρετώ…»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 12-06-2019 21:30
Φωτεινή Τομαή: «Μετά 37 έτη ευδόκιμης θητείας, αφυπηρετώ…»
Η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Φωτεινή Τομαή, αποχαιρέτησε την ενεργό υπηρεσία της στο ΥΠΕΞ

Με ένα κείμενο, με έντονο συναισθηματικό και προσωπικό χαρακτήρα, η μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια εξαιρετικά πετυχημένη Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κυρία Φωτεινή Τομαή, αποχαιρέτησε την ενεργό υπηρεσία της στο ΥΠΕΞ έχοντας προσφέρει πολύτιμο – εθνικού χαρακτήρος – έργο, σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα.

Με το κείμενό της αυτό η Κυρία Φ.Τομαή, που το ανέβασε στον «τοίχο της» στο facebook, προβαίνει σε ένα σύντομο – αναγκαστικώς αφού το έργο της όλα αυτά τα χρόνια στην Υπηρεσία είναι ποικίλλο, πολύτιμο και πολυσχιδές – «απολογισμό πεπραγμένων», που έχει πολύ ενδιαφέρον να το πληροφορηθεί ο κόσμος.

Για το λόγο αυτό παρουσιάζουμε το πλήρες κείμενο της Κυρίας Φ.Τομαή, που έχει ως ακολούθως:

«Μετά 37 έτη ευδόκιμης θητείας, αφυπηρετώ..παραμένοντας ως Πρέσβης ε.τ και Chair της λήγουσας Προεδρίας του Διεθνούς Οργανισμού ITS.Ένα μεγάλο σε διάρκεια ταξίδι γεμάτο χαρές, αγωνίες, απογοητεύσεις, διακρίσεις και πολλές εκδοτικές επιτυχίες. Δεκαοκτώ στο σύνολο εκδόσεις ΥΠΕΞ, δεν ήσαν λίγες σε διάστημα εικοσαετίας στην Υπηρεσία Διπλωματικού Αρχείου. Είχε προηγηθεί η θητεία μου στην πρεσβεία Σόφιας, στη συνέχεια στο Διπλωματικό Γραφείο του αείμνηστου Γιάννη Καψή και την Υπηρεσία Ενημέρωσης που ο ίδιος ίδρυσε. Οι Υπουργοί υπό τους οποίους υπηρέτησα, απολαμβάνοντας όλων ανεξαιρέτως την εμπιστοσύνη,όπως και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πολλοί.

Ξεχωρίζω όμως έναν, και θα το επαναλαμβάνω πάντοτε.

Ήταν ο Θόδωρος Πάγκαλος εκείνος που με ενεθάρρυνε σε κάθε πρωτοβουλία που ελάμβανα, όπως στην ίδρυση Κινηματογραφικού και Φωτογραφικού Αρχείου ΥΠΕΞ, του πρώτου και μοναδικού ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Ήταν ο ίδιος που με ενεθάρρυνε στην πραγματοποίηση της πρώτης έκδοσης για τον δημόσιο βίο των Ελλήνων Εβραίων, τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες, την οικονομική τους συμβολή στην πρόοδο της χώρας και τη συμμετοχή τους στον Β'ΠΠ. Η συνέχεια ήταν μονόδρομος. Εθνική εκπρόσωπος στις Διασκέψεις Λονδίνου, Ουάσιγκτον, Στοκχόλμης και Βίλνας. Ακολούθησε η ανάδειξή μου σε Ειδική Απεσταλμένη για Θέματα Ολοκαυτώματος και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA, του οποίου υπήρξα ιδρυτικό μέλος. Οι διακρίσεις πολλές, το ίδιο και οι συκοφαντίες που συνόδευσαν το έργο μου. Δεν ήταν εύκολο να είσαι σύζυγος αρχηγού κόμματος και να αναπτύσσεις δράση με αντικειμενικότητα και τέτοια ταχύτητα. Δέχθηκα πολλά πυρά, θα γράψω όμως για αυτά μόλις ο κονιορτός καθίσει και οι δυνάμεις μου το επιτρέψουν. Έζησα κοντά σε σπουδαίους ανθρώπους. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Τ. Ζίβκωφ, τον Μ. Καντάφι, τον Μ. Γκορμπατσώφ, τον Β. Πούτιν, την Κ. Λαγκάρντ, την Ν. Πελόζι, τον Γιασέρ Αραφάτ, τον Σιμόν Πέρες, τον Κ. Στεφανόπουλο, τον Ελί Βιζέλ κ.α Έπειτα μοιράσθηκα πολλά με την εμπνευσμένη ηγεσία του ισραηλιτικού στοιχείου της χώρας, τον αείμνηστο ευπατρίδη Ανδρέα Σεφιχά, τόσο σπάνιου ήθους Έλληνα, και τον Αλβέρτο Χάγουελ που στάθηκαν στο πλευρό μου, καθώς υπήρξα ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που τόλμησε να μιλήσει για τους Εβραίους της χώρας μας. Σήμερα τα θέματα αυτά έγιναν της μόδας, αλιευτές κάθε προέλευσης εμφανίστηκαν στο προσκήνιο ως ειδικοί τσαλαβουτώντας δεξιά και αριστερά (κυρίως) διεκδικώντας μερίδιο δόξας, με το αζημίωτο φυσικά. Ουδεμία αμφιβολία ότι στην πρώτη δοκιμασία θα λακίσουν, έτοιμοι για νέες προδοσίες. Το άγος έχει πολλές όψεις!

Δεν θα παραλείψω κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που, δυστυχώς, ατύχησε να ανακοινωθεί για μικροκομματικούς λόγους δημόσια ,αν και του άξιζε πανηγυρική προβολή (για να μη φανεί κατά την έναρξη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου). Αφορά το έργο ψηφιοποίησης εγγράφων ΥΠΕΞ που συνεχίζεται έχοντας μέχρι στιγμής αναρτήσει σε δημόσια ηλεκτρονική πρόσβαση περί τις 50 εκατομμύρια απεικονίσεις εγγράφων περιόδου 1821 - 1925. Τα σκυλιά αλυχτούν, το καραβάνι προχωρά, εδώ είναι που ταιριάζει απόλυτα.

Στη θέση μου με διαδέχθηκε ο καλύτερος όλων και άριστος Γιώργος Πολυδωράκης. Τα εύσημα στην ηγεσία που αναγνώρισε την ποιότητα, φιλεργατικότητα, αφοσίωση, εχεμύθεια και ακεραιότητα του σπάνιου αυτού λειτουργού.

Το ταξίδι που ξεκίνησε στα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα μέσα από τις τάξεις του Ρήγα Φεραίου εδώ και στο Παρίσι, συνεχίσθηκε στη μεθόριο με ανασκαφικό έργο από το Μικρό Δέρειο μέχρι τον Προμαχώνα και συνεχίσθηκε επί τρεις δεκαετίες και πλέον στις τάξεις του ΥΠΕΞ. Όρθια στις επάλξεις αναμένω τα καλύτερα που θα έλθουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo