ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Καλογήρου για καταγγελίες Αγγελή: Η έρευνα της Δικαιοσύνης θα ρίξει φως στα όσα αναφέρει

Newsroom L&O 12-06-2019 15:49
Καλογήρου για καταγγελίες Αγγελή: Η έρευνα της Δικαιοσύνης θα ρίξει φως στα όσα αναφέρει
Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται μετά την επιστολή-βόμβα του κ. Αγγελή προς τα ΜΜΕ, στην οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε πως για τις «αντιδικονομικές ενέργειες» στην υπόθεση της Novartis, o ίδιος είχε ενημερώσει τόσο τον κ. Καλογήρου όσο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου.

Απάντηση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, δίνει με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Η δήλωσή του κ. Καλογήρου έρχεται μετά την επιστολή του κ. Αγγελή προς τα ΜΜΕ, στην οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για τις «αντιδικονομικές ενέργειες» στην υπόθεση της Novartis, o ίδιος είχε ενημερώσει τόσο τον κ. Καλογήρου όσο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου.

Ο κ. Καλογήρου απαντώντας στον κ. Αγγελή αναφέρει πως τα μόνα ζητήματα που του είχε θέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «ήταν σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών». Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει πως η έρευνα που διατάχθηκε για τις καταγγελίες του κ. Αγγελή αλλά και της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη εναντίον του, θα δώσει απαντήσεις στο τι πραγματικά συνέβη.

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του κ. Καλογήρου έχει ως εξής:

«Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.

Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.

Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo