Εικόνες-σοκ από τις «πιάτσες της πρέζας» στην Αθήνα

Newsroom L&O 16-06-2019 09:21
Εικόνες-σοκ από τις «πιάτσες της πρέζας» στην Αθήνα
Χαλκοκονδύλη, Βαρβάκειος, πλατείες Κολιάτσου και Αμερίκης, Εξάρχεια, ΑΣΟΕΕ... Εικόνες που σοκάρουν ακόμη και τους πιο ψύχραιμους από τις πιάτσες των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, κατέγραψε το Law&Order. Όψεις ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που για να λυθεί είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως δεν αρκεί η αστυνομική παρέμβαση.

Άνθρωποι που κοιμούνται στο χώμα σε παρκάκια γύρω από την πλατεία Ομονοίας, ανθρώπινα σαρκία που αναζητούν τη δόση τους μέσα σε φρεάτια και εικόνες απόλυτου εξευτελισμού με ολόγυμνους άνδρες να περπατούν με βοηθητικά όργανα τους σεξ στα επίμαχα σημεία, είναι μόνο μερικές από τις εικόνες της κοινωνικής κατάντιας στην καρδιά της Πρωτεύουσας. Καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα τον κινδύνου καθώς κάνουν λόγο για μια υγειονομική βόμβα που επίκειται να εκραγεί, αλλά και για επενδύσεις και τουρίστες που χάνονται μέσα στην ανασφάλεια που προκαλεί η τραγική κατάσταση στο κατά τα άλλα, «ιστορικό κέντρο» της πόλης.

Εικόνες εξαθλίωσης στη Χαλκοκονδύλη

Η οδός Χαλκοκονδύλη που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, εξελίσσεται σε μια «πληγή» για την Αθήνα. Καθημερινά και καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου, εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένα άτομα, συγκεντρώνονται προκειμένου να βρουν τη δόση τους, αλλά και να κάνουν χρήση σκληρών ναρκωτικών, αδιαφορώντας για την παρουσία πολιτών ή αστυνομικών που ενίοτε μεταβαίνουν στο σημείο. Οι συμπλοκές μεταξύ των χρηστών είναι συχνό φαινόμενο, με αφορμή κάποια κέρματα ή μικροποσότητες ναρκωτικών. Στο συγκεκριμένο σημείο, οι εξαρτημένοι έχουν στήσει πρόχειρα παραπήγματα από χαρτόκουτα, πάνω στα πεζοδρόμια, δίπλα σε σκουπίδια και ακαθαρσίες. Οι ένοικοι των πολυκατοικιών, αναγκάζονται να περνάνε κυριολεκτικά πάνω από τους ναρκομανείς για να μπουν στα γραφεία τους, ενώ μετά τις 6 το απόγευμα οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι ...άσκοπες μετακινήσεις σταματάνε καθώς καταγράφονται επιθέσεις με σκοπό τη ληστεία. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι μόνοι…ευνοημένοι από την κατάσταση, είναι οι ιδιοκτήτες ενός καφενείου, που όπως λένε με νόημα «παραμένει ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο». Στα πεζοδρόμια της Χαλκοκονδύλη, οι εξαρτημένοι είτε τρυπιούνται είτε καπνίζουν ηρωίνη. Οι καταστηματάρχες έχουν γίνει μάρτυρες σοκαριστικών εικόνων, με άτομα σε πλήρη εξαθλίωση. Ενδεικτική των εικόνων που γίνονται μάρτυρες, είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζει η «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» και απεικονίζουν έναν ολόγυμνο άνδρα, εμφανώς υπό την επήρεια ουσιών, να περιφέρεται γυμνός στην περιοχή, έχοντας ένα σεξουαλικό βοήθημα περασμένο στο χέρι και ένα δεύτερο στα ευαίσθητα σημεία του σώματός του. Εκτός από τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής που γίνονται μάρτυρες αυτών των σοκαριστικών εικόνων και οι τουρίστες βλέπουν το τραγικό θέαμα, μεταφέροντας τις συγκλονιστικές αυτές εικόνες και εμπειρίες στους οικείους τους, αλλά και αποτυπώνουν στα κινητά τους τηλέφωνα βίντεο και φωτογραφίες, ανθρώπων που κοιμούνται πάνω στο χώμα σε πάρκα της περιοχής. Στην περιοχή σαν μια ανάσα ελπίδας, έχουν δημιουργηθεί ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών με τους επιχειρηματίες όμως να υποστηρίζουν πως δεν έχουν βοήθεια από την πολιτεία. Ένας από αυτούς, σημειώνει:

«Θέλουμε να κάνουμε ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων, στο σημείο που έχουν κάνει κατάληψη του πεζοδρομίου οι τοξικομανείς. Μιλάμε για ένα έργο τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δυστυχώς το κτίριο παραμένει αναξιοποίητο καθώς από η κεντρική διοίκηση, αλλά και ο δήμος δεν μας βοηθούν».

Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια εσόδων για το κράτος, αλλά και θέσεων εργασίας για τουλάχιστον 40 εργαζομένους που θα προσληφθούν στο ξενοδοχείο, αν και όταν γίνει, αλλά και εκατοντάδες θέσεις εργασίας για άτομα που θα εργαστούν για την κατασκευή του.

Άνθρωποι και σκουπίδια στην Ξούθου

Λίγα μέτρα πιο μακριά από τη…χωματερή ανθρώπων στην οδό Χαλκοκονδύλη, ένα άλλο στέκι ναρκωτικών, η οδός Ξούθου. Σε αυτή την περιοχή, έναν μικρό πεζόδρομο, άνθρωποι εξαρτημένοι, αναζητούν την δόση τους μέσα σε υπονόμους και φρεάτια, σημεία που οι ναρκέμποροι συνηθίζουν να κρύβουν ποσότητες ηρωίνης. Όλα αυτά γίνονται ενώπιον μερικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει ανοιχτές. Οι περαστικοί περνούν τρέχοντας από την Ξούθου, καθώς εκτός από τους τοξικομανείς, η δυσοσμία, είναι κάτι παραπάνω από ανυπόφορη και κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στο χώρο, περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, λόγω των ακαθαρσιών. Το εμπόριο ναρκωτικών και σε αυτή την περιοχή, είναι ασύδοτο. Αστυνομικοί, που κατά διαστήματα προχωρούν σε προσαγωγές ατόμων στην ΓΑΔΑ, σημειώνουν:

«Για να βρεθεί λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, δεν αρκεί μόνο η αστυνομική παρέμβαση. Χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση, με την παρέμβαση του δήμου, του υπουργείου Υγείας και μονάδων απεξάρτησης».

Ναρκωτικά και άστεγοι στη Βαρβάκειο

Η πλατεία απέναντι από την κεντρική αγορά της Βαρβακείου, αντί να είναι μια όαση δροσιάς για τους ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας, έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη στέκι διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και ένας χώρος συγκέντρωσης αστέγων, κάποιοι από τους οποίους έχουν μετατρέψει το σημείο και σε…υπαίθριο ξενώνα. Η περιοχή, παρά το γεγονός πως είναι γεμάτη με καταστήματα εστίασης και εμπορίας κρεάτων και λαχανικών, έχει γίνει στέκι παραβατικότητας με την δυσοσμία και την μπόχα να διαπερνά την ατμόσφαιρα, αποτρέποντας τους επισκέπτες και τους κατοίκους να παραμείνουν εκεί, περισσότερα λεπτά από τον απαραίτητα και μόνο για να κάνουν αγορές ή απλά να την διασχίσουν. Τα σκουπίδια, τα απορρίματα και οι κάθε είδους ακαθαρσίες, συνθέτουν το παζλ της απόλυτης απαξίωσης της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση και η πλατεία Θεάτρου, που αν και δεν θυμίζει σε τίποτα το «άβατο» των περασμένων χρόνων, αλλά σε κάθε περίπτωση, παραμένει ένα στέκι συνάντησης τοξικομανών και εμπορίας ηρωίνης.

Στέκια ναρκωτικών, η Κολιάτσου και η Αμερικής

Δυο ακόμη πλατείες, σημεία αναφοράς στην διακίνηση ναρκωτικών, είναι αυτές της Αμερικής και της Κολιάτσου. Εκεί η αστυνομία κατά καιρούς, έχει εξαρθρώσει μεγάλες σπείρες διακίνησης ναρκωτικών, αποτελούμενες ως επί το πλείστων από αλλοδαπούς, από την Γκάνα, την Τανζανία, το Μαρόκο και την Αλγερία. Έχει διαπιστωθεί, πως οι ναρκέμποροι κρύβουν τα ναρκωτικά στις πιο απίθανες κρυψώνες μέσα στις πλατείες, όπως είναι οι σωληνώσεις. Περιμετρικά των σημείων, τσιλιαδόροι, κυρίως ανήλικα παιδιά, για να μην κινούν υποψίες, ενημερώνουν για τυχόν παρουσία αστυνομικών.

Εξάρχεια και ΑΣΟΕΕ

Ένα ακόμη σημείο διακίνησης ναρκωτικών, που έχει γίνει ουσιαστικά κόμβος μεταφοράς και εμπορίας , λόγω της αδυναμίας της αστυνομίας να παρέμβει, είναι η περιοχή των Εξαρχείων. Εκεί η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς διακινητές ναρκωτικών έχουν φτάσει στο σημείο να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς με στόχο την κατάληψη των καλύτερων πόστων για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη από το εμπόριο του «λευκού θανάτου» και του χασίς. Οι έμποροι των ναρκωτικών εκτός από την πλατεία και τα γύρω στενά, πουλάνε την πραμάτεια τους και στην ΑΣΟΕΕ, εκεί όπου τοξικομανείς κάνουν χρήση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, πάνω στα πεζοδρόμια, δίπλα από την σχολή, λίγα μέτρα από το σημείο που γίνεται ασύδοτο αλισβερίσι παράνομων μικροπωλητών.

Η αστυνομία κατά καιρούς πραγματοποιεί επιχειρήσεις για την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, δίχως όμως να μπορεί να σπάσει το «απόστημα» στα στέκια που διακινούνται οι ουσίες. Παράλληλα, οι αστυνομικοί προχωρούν σε προσαγωγές ατόμων από τις πιάτσες ναρκωτικών, αλλά όπως λένε οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες, «λίγες ώρες αργότερα, χρήστες και έμποροι αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στα πόστα τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo