• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κορυφώνεται η σύγκρουση Ράμα-Μέτα στην Αλβανία. Ευνοημένη από τις συγκυρίες η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Ειρήνη Γεωργίου 10-06-2019 19:32 Τελευταία ενημέρωση: 21-11-2019 16:20
Κορυφώνεται η σύγκρουση Ράμα-Μέτα στην Αλβανία. Ευνοημένη από τις συγκυρίες η Εθνική Ελληνική Μειονότητα
Όσον αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που διαβιοί στο νότο της χώρας και εκπρόσωποί της διεκδικούν με αξιώσεις δήμους μειονοτικών περιοχών και μη, όπως Φοινίκη, Δερβιτσάνη και Χειμάρρα, επωφελούνται από την διεθνοποίηση της κρίσης και του αιτήματος για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες η σύγκρουση του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, μετά την απόφαση του δεύτερου να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στις 30 του μηνός, με κίνδυνο η πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα εδώ και μήνες να αποβεί και πολιτειακή, με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Ο Μέτα, όπως είχε προαναγγελθεί από την Κυριακή, τη Δευτέρα το πρωί, 10 Ιουνίου, υπέγραψε σε απευθείας ραδιοτηλεοπτική μετάδοση το διάταγμα για αναβολή των δημοτικών εκλογών και με ήρεμο και αποφασιστικό ύφος εξήγησε στους δημοσιογράφους τους πολιτικούς και συνταγματικούς λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο Πρόεδρος Μέτα τόνισε ότι η οξύτατη πολιτική κρίση με την παραίτηση από τη Βουλή όλων των Βουλευτών του αντιπολιτευτικού τόξου και τις συνεχείς μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών στα Τίρανα και άλλες αλβανικές πόλεις, καθώς και ο κίνδυνος μίας εμφύλιας σύρραξης με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τον οδήγησαν να αναβάλει την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών προκειμένου να εκτονωθεί η πολιτική ένταση και να διασφαλισθεί το συμφέρον και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Πρόεδρος Μέτα τόνισε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση, ότι διαφορετικά η χώρα θα έδινε το χειρότερο παράδειγμα πολυκομματισμού με εκλογές-παρωδία παραβιάζοντας συνταγματικές αρχές και θέτοντας εν κινδύνω την ευρωπαϊκή της πορεία, ότι δεν δημιουργείται κενό στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών σε άλλη ημερομηνία, ότι βάσει του άρθρου 92 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μοναδικός πολιτειακός παράγοντας που έχει την αρμοδιότητα καθορισμού της ημερομηνίας εκλογών και δημοψηφισμάτων και, τέλος, ότι η Αλβανία διέρχεται σοβαρή συνταγματική κρίση, τη στιγμή που δεν λειτουργούν το Συνταγματικό και το Ανώτατο Δικαστήριο και η Αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στις εκλογές.

Σφοδρή και αναμενόμενη υπήρξε η αντίδραση του Πρωθυπουργού Ράμα, o οποίος αμέσως μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκάλεσε συνεδρίαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) κατά την οποία αποφασίσθηκε να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την απαλλαγή του Ιλίρ Μέτα από τα καθήκοντά του. Ο Ράμα και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε διενέργεια εκλογών στις 30 Ιουνίου. Η εκπρόσωπος του ΣΚ, Ελίσα Σπιροπάλι, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα. Ο Πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου, Γκράμοζ Ρούτσι, απείλησε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία (94 ψήφοι) για έκπτωση του Μέτα. Πιο νηφάλιες φωνές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο καθώς η Βουλή διαθέτει μόνο 122 από τους 140 βουλευτές, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί, καθώς αρκετοί δικαστές διώκονται ποινικά για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους του Μέτα όσο και του Ράμα. Σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να καθαιρεθεί μόνο σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης Συντάγματος ή αν διαπράξει σοβαρό έγκλημα.

Προς αποπομπή Μέτα κινείται ο Ράμα

Ο Ράμα κατά τη συνεδρίαση δήλωση τα εξής: «Η απόφαση του Προέδρου ήταν αναμενόμενη. Είμαστε κοινοβουλευτική και όχι προεδρική Δημοκρατία, γι΄ αυτό, τίποτα δεν μας σταματάει να προχωρήσουμε στις εκλογές της 30ης Ιουνίου. Την Πέμπτη στη Βουλή θα λάβει χώρα κοινοβουλευτική συζήτηση και θα παρουσιάσουμε όλα τα επιχειρήματα κατά της απόφασης αυτής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με Ψήφισμα για την αποπομπή του Προέδρου. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην 30η Ιουνίου. Μετά τη συζήτηση η υπόθεση θα συζητηθεί στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και στη συνέχεια θα περάσει στο Εκλογοδικείο».

Καίτοι μέχρι την Κυριακή ο Ράμα έδειχνε να ελέγχει τις εξελίξεις στη χώρα και να έχει πετύχει μία ουδετερότητα της διεθνούς κοινότητας για την πολιτική κρίση, η οποία ένιπτε τας χείρας της ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, η κίνηση Μέτα για αναβολή των εκλογών, ο οποίος διατηρεί προφίλ σοβαρού και μετριοπαθούς πολιτικού, φαίνεται ότι όχι μόνο συντάραξε το εσωτερικό της χώρας αλλά έθεσε σε προβληματισμό τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γερμανικός Τύπος έλαβε θέση υπέρ της απόφασης Μέτα. Όλα δείχνουν ότι μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου προ εβδομάδων για συνεργασία της αλβανικής κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα και τη συστηματική νοθεία και έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων με τα ναρκοδολάρια της κυβέρνησης, το φάσμα ενός νέου 1997 είναι πιο κοντινό από ποτέ.

Η Ελληνική Μειονότητα

Όσον αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που διαβιοί στο νότο της χώρας και εκπρόσωποί της διεκδικούν με αξιώσεις δήμους μειονοτικών περιοχών και μη, όπως Φοινίκη, Δερβιτσάνη και Χειμάρρα, επωφελούνται από την διεθνοποίηση της κρίσης και του αιτήματος για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη χώρα. Διπλά ευνοημένη φαίνεται να είναι η Χειμάρρα καθώς με τις τελευταίες εξελίξεις ανοίγει εκ νέου ο δρόμος για την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη, η οποία παρανόμως και αντισυνταγματικά είχε απορριφθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της κυβέρνησης σε μία προνομιακή τουριστική περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo