Υπ. Δικαιοσύνης: Συνάντηση εργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις εναλλακτικές ποινές

Newsroom L&O 10-06-2019 15:10
Υπ. Δικαιοσύνης: Συνάντηση εργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις εναλλακτικές ποινές
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα για την εφαρμογή των εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων και ιδίως της παροχής κοινωφελούς εργασίας.

Διακρατική συνάντηση εργασίας με θέμα την εφαρμογή των εναλλακτικών ποινών και μέτρων στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουνίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες της 2ης μέρας της συνάντησης, τόνισε ότι ο Ποινικός Κώδικας που μόλις ψηφίστηκε, εισάγει ένα νέο σύστημα ποινών, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο προβλέπει την ευρύτερη χρήση των εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Καλογήρου ο νέος Ποινικός Κώδικας συμπεριλαμβάνει κυρίως την παροχή κοινωφελούς εργασίας στις κύριες ποινές (μαζί με τη χρηματική ποινή και την ποινή φυλάκισης).

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής στη χώρας μας, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις νέες προβλέψεις και να καταστούν σημαντικοί εταίροι στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι διευθυντές των Υπηρεσιών Επιτήρησης της Ιρλανδίας, VivianGeran, της Κροατίας Jana Spero και η Επιθεωρήτρια των Υπηρεσιών Επιτήρησης της Ρουμανίας Luliana Carbunaru, ως ξένοι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την Ελλάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, του Συνηγόρου του Πολίτη, Πανεπιστημιακοί καθηγητές, Επιμελητές κοινωνικής αρωγής (από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής), εκπρόσωποι από φορείς του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης (Αστυνομία, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκπρόσωποι φυλακών, της ΕΠΑΝΟΔΟΥ), εκπρόσωποι από Δήμους που εφαρμόζουν στην πράξη το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα για την εφαρμογή των εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων και ιδίως της παροχής κοινωφελούς εργασίας και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο επίπεδο της εφαρμογής των μέτρων καθώς και για τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στις χώρες που συμμετείχαν αλλά και στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo