«Ύμνοι» Κούγια σε Καλογήρου για νέους Κώδικες

Newsroom L&O 07-06-2019 12:59
«Ύμνοι» Κούγια σε Καλογήρου για νέους Κώδικες
Ως τον πιο επιτυχημένο υπουργό της κυβέρνησης χαρακτηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, με γραπτή «προσωπική δήλωσή» του.

Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας δίνει συγχαρητήρια στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου για τους νέους Κώδικες -Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και Πολιτικής Δικονομίας- επισημαίνοντας πως κ. Καλογήρου «έθεσε το αίσθημα ασφάλειας δικαίου πάνω από μικροπολιτικές προσεγγίσεις».

Ο κ. Κούγιας, στη μακροσκελή δήλωσή του, διατυπώνει ωστόσο, μια «ένσταση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για το χρόνο εφαρμογής των δυο νέων Κωδίκων.

Ειδικότερα, ζητεί η έναρξη ισχύος τους να ξεκινήσει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή την 15η Σεπτεμβρίου 2019 και όχι την 1η Ιουλίου, όπως έχει γίνει γνωστό από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του κ. Κούγια έχει ως εξής:

Θέλω να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε αυτό το παιδί, που μπήκε στο γραφείο μου μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο και που σήμερα με κάνει ιδιαίτερα περήφανο, γιατί έβαλε το αίσθημα ευθύνης, την αρχή της ασφάλειας δικαίου και τις αρχές του δικηγορικού λειτουργήματος υπεράνω μικροπολιτικών προσεγγίσεων και συμβιβασμών.

Μιλάω για τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Μιχάλη Καλογήρου. Μιλάω για τον πιο επιτυχημένο Υπουργό της σε λίγες μέρες απερχόμενης κυβερνήσεως.

Παρακολουθώ με δέος, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, πολιτικούς διαφόρων πολιτικών σχηματισμών να μιλάνε για το Ποινικό Δίκαιο, τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Παρακολουθώ υποψήφιους βουλευτές, που δηλώνουν δικηγόροι και κάνουν κριτική σε ένα δημιούργημα, που για να το διαβάσεις και να το ερμηνεύσεις σωστά στο σύνολό του χρειάζεσαι τουλάχιστον τρεις μήνες.

Παρακολουθώ υποψήφιους βουλευτές, δικηγόρους, άνδρες και γυναίκες που μιλάνε για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δεν τους έχω δει μέχρι αυτή την 5η δεκαετία της δικηγορικής μου ζωής, να έχουν μια παράσταση στα Ποινικά Δικαστήρια, ούτε καν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Χωρίς ίχνος ντροπής, προσωπικής και νομικής αξιοπρέπειας, κάνουν κριτική μόνο για να ψηφιστούν από τους απλούς πολίτες σε ένα έργο, για το οποίο κατανάλωσαν ατελείωτες ώρες και ατελείωτη νομική σοφία εξαιρετικοί συνάδελφοί μας, εξαιρετικοί Δικαστές και Εισαγγελείς και εξαιρετικοί Καθηγητές Πανεπιστημίου για 10 ολόκληρα χρόνια.

Απομονώνουν με θράσος μία - δύο διατάξεις και αγνοούν το συνολικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό σύγχρονο νομικό δημιούργημα.

Για άλλη μία φορά θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη όλων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και θέλω να πιστεύω ότι η άποψή μου εκφράζει όλους εμάς, που από τη πρώτη στιγμή που πήραμε το πτυχίο μας αποφασίσαμε να γίνουμε δικηγόροι και να μείνουμε μόνο δικηγόροι για να βοηθούμε τίμιους Δικαστές να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις.

Υ.Γ. Η μόνη μου ένσταση είναι, και συμφωνώ απολύτως με έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων Δικαστών, τον κ. Λυμπερόπουλο, ότι η έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα έπρεπε να ταυτιστεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή την 15η Σεπτεμβρίου 2019, ώστε να έχουν τον χρόνο αυτοί που θα προτείνουν και θα εφαρμόσουν το νόμο, δηλαδή οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές, να τον μελετήσουν και να τον εφαρμόσουν σωστά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo