Ένωση Εισαγγελέων: Αποσύρετε τους νέους Κώδικες - Φέρνουν αποφυλακίσεις και παραγραφή υποθέσεων διαφθοράς

Newsroom L&O 04-06-2019 16:35
Ένωση Εισαγγελέων: Αποσύρετε τους νέους Κώδικες - Φέρνουν αποφυλακίσεις και παραγραφή υποθέσεων διαφθοράς
Τον κώδωνα του κινδύνου για νομοθετήματα που επιφέρουν αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια, κρούει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με μια σημαντική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με αφορμή την κατάθεση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα προς ψήφιση στη Βουλή.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει ακόμη ότι με τις νέες διατάξεις των δυο νέων Κωδίκων σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 (περί καταχραστών του Δημοσίου) επέρχεται παραγραφή μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς!

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αφού αναφέρει πως οι σχετικές βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε επί των νέων διατάξεων δεν εισακούστηκαν, σημειώνει με νόημα: «Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει, να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων».

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξ αφορμής της κατάθεσης προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκπροσωπώντας το σύνολο των Εισαγγελέων της χώρας που έχουν δώσει όρκο τιμής για την πάταξη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, τη θωράκιση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδίως των αδυνάμων, θεωρεί χρέος της, σε συνέχεια προγενέστερων αναλυτικών δημοσίων τοποθετήσεών της, να γνωστοποιήσει στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως στους Έλληνες πολίτες τα εξής:

Η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.

Εξάλλου, η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν.

Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει, να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων.

Στην κρίση σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo