Νέος Ποινικός Κώδικας: Χωρίς αλλαγές οι διατάξεις για μολότοφ, εσχάτη προδοσία και ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Newsroom L&O 04-06-2019 10:32
Νέος Ποινικός Κώδικας: Χωρίς αλλαγές οι διατάξεις για μολότοφ, εσχάτη προδοσία και ανθρωποκτονία εξ αμελείας
Με αλλαγές στις διατάξεις εκείνες που αφορούν στη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στα αδικήματα του βιασμού και της δωροδοκίας - δωροληψίας κ.ά, κατατέθηκαν στη Βουλή προς ψήφιση τα σχέδια για τους νέους κώδικες - Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Βασικές διατάξεις πάντως που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, παραμένουν ίδιες. Μεταξύ αυτών, η διάταξη για την κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών (μολότοφ), οι διατάξεις για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας που είχαν συνδεθεί με την έρευνα και τις τυχόν ποινικές ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και η κατάργηση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα.

Μολότοφ

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 272 Ποινικού Κώδικα περί κατοχής μολότοφ, το αδίκημα παραμένει σε βαθμό πλημμελήματος, παρά τις αντιδράσεις, και η ποινή που θα επιβάλλεται στο δράστη θα εκτίεται.

 Συγκεκριμένα το παλιό άρθρο ανέφερε: 1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει για να προξενήσει κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα ή κίνδυνο για άνθρωπο ή να τις παραχωρήσει σε άλλον για τέτοια χρήση, τιμωρείται με κάθειρξη.

 Το νέο άρθρο αναφέρει: 1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Κατάργηση άρθρου 151

Με τις νέες διατάξεις καταργείται όμως  και το άρθρο 151 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί με ποινή κάθειρξης πρόσωπα που εκπροσωπούν τη χώρα σε διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις και προκαλούν ζημία στα συμφέροντά της. Στόχος του συγκεκριμένου άρθρου ήταν να αποτρέψει τους εκάστοτε εκπροσώπους της Ελλάδας να «εκμεταλλευτούν» τρόπον τινά την ιδιότητά τους, βλάπτοντας τα συμφέροντα της χώρας.

Το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο τώρα καταργείται προέβλεπε: «Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη», ανέφερε το άρθρο, με τίτλο «Κατάχρηση πληρεξουσιότητας», που εντάσσεται με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα στο κεφάλαιο «Προδοσία της χώρας». Μάλιστα, αρκετοί είχαν συνδέσει την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Χωρίς αλλαγές παραμένει η διάταξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, η οποία είχε προκαλέσει επίσης αντιδράσεις, καθώς είχε συνδεθεί με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι για το χαμό 100 συνανθρώπων μας.

Μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο αδίκημα (ανθρωποκτονία εξ αμελείας) προβλέπονταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις ποινή ως 10 χρόνια, ενώ τώρα με την προτεινόμενη διάταξη, η μέγιστη ποινή πέφτει στα 5 χρόνια. Η σχετική διάταξη μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές ακόμα υποθέσεις όπως η Μάνδρα, ναυάγια, πολύνεκρα τροχαία κλπ.

Βιασμός

Για το αδίκημα του βιασμού που επίσης είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα προστέθηκε μια νέα παράγραφος που αλλάζει την αρχική διάταξη. Η νέα παράγραφος προβλέπει: «Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Δωροδοκία - δωροληψία

Με το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή αλλαγές επέρχονται και στις αρχικές τροποποιήσεις  των άρθρων που αφορούν στη δωροδοκία – δωροληψία (άρθρο 159).  Με τις αρχικές διατάξεις ο κακουργηματικός χαρακτήρας του αδικήματος της δωροληψίας παρέμενε και διατηρούνταν το πλαίσιο ποινής από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Δε συνέβαινε όμως το ίδιο με το αδίκημα της δωροδοκίας το οποίο μετατρέπονταν σε πλημμέλημα με πλαίσιο ποινής από 3 έως 5 έτη φυλάκιση.

Με απλά λόγια δηλαδή ο νέες διατάξεις όπως είχαν διαμορφωθεί αρχικά ...έκλειναν  το μάτι σε όποιον καταφέρνει να διαφθείρει με δωροδοκίες, επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση των σκοπών του και χρησιμοποιώντας παράνομα οικονομικά οφέλη. Οι κατηγορούμενοι σε τέτοιου είδους υποθέσεις στην ουσία παραμένουν εκτός φυλακής.

Τώρα, με τις τροποποιήσεις που επήλθαν τα δυο αδικήματα (δωροδοκία - δωροληψία) μετατρέπεται σε κακουργήματα. Αυτός που δωροδοκεί τιμωρείται με πλαίσιο ποινής από 5 έως 10 έτη κάθειρξη και αυτός που δωροδοκείται με 5 έως 15 έτη κάθειρξη.

Μάλιστα, στις αρχικές διατάξεις στα πρόσωπα που μπορούσαν δυνητικά να καταδικαστούν για δωροληψία συγκαταλέγονταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα, η πρόβλεψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφαιρείται.

Οι αλλαγές

Ακόμη, βελτιώσεις, επήλθαν σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχέση με ό,τι είχε δοθεί στη δημόσια διαβούλευση στα εξής, μεταξύ άλλων, ζητήματα:

- Περιλήφθηκε ειδική διάταξη αυστηρής τιμώρησης του ρατσιστικού εγκλήματος.

- Βελτιώθηκαν νομοτεχνικά και συντονίστηκαν οι διατάξεις για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την παροχή κοινωφελούς εργασίας, την υφ’ όρον απόλυση και την μεταχείριση των ανηλίκων.

- Ορίστηκε αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματικές οργανώσεις (κάθειρξη έως 15 έτη) και βελτιώθηκαν νομοτεχνικά οι σχετικές διατάξεις.

- Συμπληρώθηκαν οι διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων απέναντι στη γενετήσια εκμετάλλευσή τους και προσαρμόστηκαν σε διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας.

- Εγκλήματα όπως η κλοπή και η φθορά προβλέφθηκε ότι θα διώκονται κατ’ αρχήν αυτεπαγγέλτως, ώστε να εξυπηρετηθούν πρακτικές ανάγκες (σύλληψη επ’ αυτοφώρω κ.λπ.), με τη δυνατότητα όμως της εκ των υστέρων παύσεως της ποινικής δίωξης αν υποβάλει σχετική δήλωση ο ίδιος ο παθών.

- Προβλέφθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας και στον ιδιωτικό τομέα προς αποφυγήν τυχόν καταχρήσεων, κυρίως εκ μέρους οργάνων της διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo