Καλογήρου: Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε στη Βουλή τους νέους κώδικες

lawandorder.gr 31-05-2019 21:49
Καλογήρου: Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε στη Βουλή τους νέους κώδικες
Για την εξέλιξη της υπόθεσης των νέων ποινικών κωδίκων τοποθετήθηκε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Για την εξέλιξη της υπόθεσης των νέων ποινικών κωδίκων -ένα ακόμη κρίσιμο θέμα για τη δικαιοσύνη και την κοινωνία που έμεινε μετέωρο λόγω της προκήρυξης των έκτακτων εθνικών εκλογών- τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Μιλώντας στο Open TV, ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να νομοθετεί προσθέτοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τους νέους Ποινικούς Κώδικες.

Η ψήφιση των νέων Κωδίκων

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά στους νέους Κώδικες, οι οποίοι είχαν περάσει από …χίλια κύματα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, τα νέα νομοθετήματα μέχρι πριν από λίγες ημέρες ναι μεν είχαν κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε δώσει ακόμη το πράσινο φως ώστε να πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ψήφιση των νέων Κωδίκων αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από δικαστές και εισαγγελείς, προκειμένου να προχωρήσουν οι έρευνες για σειρά μεγάλων υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Και αυτό γιατί, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται  για τους κατηγορούμενους εντελώς διαφορετική ποινική αντιμετώπιση από την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία και κυρίως ευνοϊκότερη όσον αφορά τις ποινές.

Για την αλλαγή των προσώπων στην κορυφή της πυραμίδας της δικαιοσύνης

Εξάλλου σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία της αλλαγής των προσώπων στην κορυφή της πυραμίδας της δικαιοσύνης, ο κ. Καλογήρου υποστήριξε στη σημερινή του συνέντευξη ότι δεν ήταν μια απόφαση που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές, αλλά η εξέλιξη μιας διαδικασίας που είχε αρχίσει από τον Μάιο. Επισήμανε μάλιστα εκ νέου ότι παρά την προκήρυξη εκλογών είναι νόμιμο και ηθικό να ασκεί η κυβέρνηση τα συνταγματικά της καθήκοντα.

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της, παρά τα όσα ακούγονται. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2016 ο Προκόπης Παυλόπουλος «υπέγραψε τη σωστή στιγμή» την τοποθέτηση της κυρίας Ξένης Δημητρίου η οποία προχώρησε τελικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo