24.8 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Αβλαβής η διέλευση της τουρκικής φρεγάτας στο στενό μεταξύ Κέας και Σουνίου


    Στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου βρέθηκε χθες βράδυ η τουρκική φρεγάτα «Σαλίχ Ρέϊς», η οποία πριν από μερικές ώρες είχε διέλθει από το στενό Σουνίου – Κέας πραγματοποιώντας «αβλαβή διέλευση», παρακολουθούμενη κατά πόδας από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.
    Η φρεγάτα «Σαλίχ Ρέις» συμμετέχει στη μεγάλη τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», που από τη Δευτέρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το Αιγαίο, και στο πλαίσιο κάποιου σεναρίου της ασκήσεως πραγματοποίησε την προαναφερθείσα κίνησή της παρακολουθούμενη από την ελληνική πλευρά.
    Σημειώνεται ότι ως κίνηση η αβλαβής διέλευση είναι απολύτως νόμιμη, προβλεπόμενη από το Διεθνές Δίκαιο, για όλα ανεξαιρέτως τα πλοία, πολεμικό και πολιτικά, με την προϋπόθεση τηρήσεως ορισμένων κανόνων, όπως ευθεία και σταθερή πορεία, λειτουργία μόνο των ραντάρ ναυτιλίας του σκάφους, όλα τα όπλα να είναι παράλληλα ως προς τον διαμήκη άξονα του σκάφους κλπ.
    Όμως πρέπει να σημειωθούν δύο πρόσθετα στοιχεία που έχουν τη δικής του σημασία.
    Πρώτον, το ότι η Τουρκία, ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχε αρκετούς μήνες να διέλθει από το συγκεκριμένο σημείο «έξω από την Αθήνα», που λέει ο λόγος.
    Δεύτερον, το ότι η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε όχι σε κάποιο άσχετο χρόνο, αλλά στη διάρκεια της μεγαλύτερης τουρκικής ναυτικής ασκήσεως, όπου όπως σε κάθε άσκηση παίζονται «πολλά σενάρια», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνέβη στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου όπου η Άγκυρα προσπαθεί να συντηρήσει με κάθε τρόπο την ένταση σε Αιγαίο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασφαλώς ούτε τυχαία δεν είναι και έχει τη δικής της – σημειολογική τουλάχιστον, σημασία!


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ