ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου - Τι λέει η ΕΔΕ

Newsroom 15-05-2019 10:15
Νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου - Τι λέει η ΕΔΕ

Θέση για το ζήτημα της επιλογής του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ειδικότερα για το αν αυτός θα πρέπει να προέρχεται από τον κλάδο των δικαστών ή τον κλάδο των εισαγγελέων, παίρνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ αναφέρει πως τα κριτήρια που θα πρέπει να «μετρήσουν» για την κάλυψη αυτού του νευραλγικού πόστου στην κορυφή της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να είναι το σθένος και τα προσόντα του προσώπου που τελικώς θα επιλεγεί και όχι αν το πρόσωπο αυτό προέρχεται από το σώμα των εισαγγελέων ή από το σώμα των δικαστών.

Στην ουσία με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ απαντά σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να επιλέξει εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποκλειστικά από τον κλάδο των εισαγγελέων.

Αναλυτικά, η  ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΔΕ για το μείζον θέμα της επιλογής εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από το υπουργικό συμβούλιο, έχει ως εξής:

«Με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία προεπιλογής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σταθερή θέση της Ένωσης, η οποία αποτυπώθηκε και ως θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σώματος κατά τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του Δικαστικού Σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση.

Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας. Θεωρούμε επίσης εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία. Τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί. Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια την συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα  τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων».

Τι είχε αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων

Χθες, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε καλέσει με δική της ανακοίνωση την κυβέρνηση να επιλέξει νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους κλάδο των εισαγγελέων και όχι από τον κλάδο  των δικαστών.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Εισαγγελέων στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει χθες ανέφερε: «Ενόψει της επικείμενης προαγωγής στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διακηρύσσει σθεναρά ότι η πλήρωσή της επιβάλλεται να γίνει, ως τείνει να παγιωθεί, με επιλογή από τους υπηρετούντες Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, λόγω της αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας του Εισαγγελικού Θεσμού στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας, αλλά και του διακριτού ρόλου του κλάδου στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Η τυχόν προτίμησή της από το Σύνταγμα διαζευκτικής επιλογής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τα μέλη του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών αλλά και το εισαγγελικό γόητρο, καθώς η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί τη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε Εισαγγελικού λειτουργού και ιδίως των αξίων για την πλήρωσή της Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo