• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Υπόμνημα Κουφοντίνα: Δικαιούμαι να έχω τις ιδεολογικές μου απόψεις, το συμβούλιο δεν μπορεί να κρίνει τις πεποιθήσεις μου

develop 09-05-2019 18:52
Υπόμνημα Κουφοντίνα: Δικαιούμαι να έχω τις ιδεολογικές μου απόψεις, το συμβούλιο δεν μπορεί να κρίνει τις πεποιθήσεις μου

«Ο κρατούμενος έχει το δικαίωμα να έχει τις πολιτικές, ιστορικές και ιδεολογικές του απόψεις», αναφέρει στο υπόμνημα που κατέθεσε στο Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για συμμετοχή στη «17Ν» Δημήτρης Κουφοντίνας, ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημά του για χορήγηση νέας άδειας εξόδου του από τις φυλακές.

Ο πολυισοβίτης κατάθεσε το υπόμνημά του στο δικαστικό συμβούλιο δια της συνηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, και πλέον αναμένεται η τελική απόφαση του συμβουλίου για τον εάν ο «Λουκάς» της «17Ν» θα λάβει ή όχι νέα άδεια. Μέχρι στιγμής πάντως, ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει πει «όχι» στο αίτημά του για χορήγηση νέας άδειας. Κατά πληροφορίες, ο εισαγγελέας δέχεται ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις ώστε ο συγκεκριμένος κρατούμενος να λάβει άδεια όχι όμως και οι ουσιαστικές. Και αυτό καθώς, ο εισαγγελέας φέρεται να έχει «σταθεί» στη δημόσια δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα ότι «ξαναπιάνει το κόκκινο νήμα των αγώνων».

Τώρα, στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατάθεσε ο Δ. Κουφοντίνας στο δικαστικό συμβούλιο «απαντάει» επί της ουσίας στο ζήτημα των ουσιαστικών προϋποθέσεων που έθεσε ο εισαγγελέας, σημειώνοντας πως «έχει το δικαίωμα να έχει τις πολιτικές, ιστορικές και ιδεολογικές του απόψεις σύμφωνα με τις οποίες, όπως τις έχει εκφράσει και κατά τα Συμβούλια, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, αλλά η πορεία προς αυτήν είναι θέμα της ιστορίας και αυτό δεν έχει στοιχεία αντικοινωνικότητας».

Ακόμη, όπως αναφέρει στο υπόμνημά του ο πολυισοβίτης για την υπόθεση της «17Ν», «η ελευθερία των πεποιθήσεων και των στοχασμών προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, τόσο ως προς το δικαίωμα της εξωτερίκευσης όσο και ως προς το δικαίωμα της μη εξωτερίκευσης που και τα δυο εναπόκεινται στην βούληση του ατόμου και προστατεύονται ως τέτοια». Επομένως, όπως επισημαίνει «δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο η διερεύνηση στοιχείων φρονηματικού χαρακτήρα από τα αρμοδία όργανα χορήγησης αδειών, διότι από καμία διάταξη του νόμου δεν προκύπτει ότι δικαιούται το Συμβούλιο να κρίνει τις πεποιθήσεις του κρατούμενου».

Μάλιστα, κατά τον Δ. Κουφοντίνα η αναφορά του στο «κόκκινο νήμα των αγώνων» έγινε για να σηματοδοτήσει την απεργία πείνας που ο ίδιος θα ξεκινούσε «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άσκηση πιέσεων σε βάρος των εισαγγελέων που είχαν συναινέσει στην χορήγηση της άδειας σε προηγούμενα στάδια».

Επιπλέον, στο υπόμνημά του, επισημαίνεται πως ο εισαγγελέας που τώρα θέτει «βέτο» στην ικανοποίηση του αιτήματός του Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας «είχε συναινέσει σε προηγούμενο στάδιο σε αντίστοιχο αίτημα του κρατουμένου, ο οποίος έλαβε ως εξ' αυτού την αιτηθείσα άδεια και καμία αμφισβήτηση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει για την κατά τους όρους που τέθηκαν χρήση της άδειας εκείνης (και κάθε άλλης προηγούμενης άλλωστε)».

Σε άλλο δε σημείο του υπομνήματος του ο Δ. Κουφοντίνας υπογραμμίζει πως «ο νόμος δεν εξαρτά παντάπασι την χορήγηση της άδειας από το είδος των ποινικών κατηγοριών για τις οποίες καταδικάστηκε ο κρατούμενος , ενώ η βαρύτητα της υπόθεσης λαμβάνεται υπόψη στο νόμο με την διάταξη που ορίζει τα ελάχιστα όρια πραγματικής έκτισης ποινής για την θεμελίωση του δικαιώματος στην άδεια». Εξάλλου, όπως σημειώνει, «σε κάθε περίπτωση, οι πράξεις αξιολογήθηκαν ποινικά από το Δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση».

Τέλος, ο κρατούμενος αναφέρει πως κάθε φορά που του έχει χορηγηθεί άδεια με απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών, ο ίδιος έκανε ορθή χρήση αυτής, επιδεικνύοντας «τον οφειλόμενο σεβασμό στην άσκηση του δικαιώματος που του αναγνωρίστηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo