14 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    To FBI συνέλαβε ιδιοκτήτη καναλιών που έστησε δίκτυο προπαγάνδας υπέρ της Ρωσίας στην Ελλάδα κατ’ εντολή Ρώσου ολιγάρχη!


    Η σύλληψη του ιδιοκτήτη καναλιών Jack Hanick στο Λονδίνο, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, για την προώθηση ρωσικής προπαγάνδας για λογαριασμό του ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, αφορά ευθέως και τη διείσδυση της ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα μας το 2015.
    Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η υπόθεση αφορά την «εγκαθίδρυση τηλέοπτικών δικτύων στη Ρωσία τη Βουλγαρία και την Ελλάδα» από τον Hanick κατ’ εντολήν του ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev.
    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ανακοίνωση από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI παραπέμπει ευθέως στη σύσταση από τον Hanick του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο του οποίου εμφανίζεται ως πρώτο όνομα ο ίδιος ο συλληφθείς (Jack Hanick).
    Διευθυντικό στέλεχος και υπεύθυνος του ενημερωτικού προγράμματος στο νεοσύστατο Hellasnet ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
    ΗΠΑ: Μιλώντας μεταξύ τους έλεγαν ότι είναι «ευκαιρία για την λεπτομερή παρουσίαση της ρωσικής οπτικής γωνίας στην ελληνική τηλεόραση»
    Περιγράφοντας τη δράση του Hanick, οι αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι ο συλληφθείς «εργάστηκε για λογαριασμό του Malofeyev για τη συγκρότηση και λειτουργία ενός ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου». Στην ίδια ανακοίνωση, ο αμερικανός εισαγγελέας Damian Williams επισημαίνει ότι υπό την καθοδήγηση του Malofeyev, ο Hanick ταξίδεψε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία σε διαφορετικές περιστάσεις το 2015 και το 2016. Στέκεται δε στην ενημέρωση που έστειλε ο Hanick στον Malofeyev τον Νοέμβριο του 2015, στην οποία του έγραφε ότι το δίκτυο στην Ελλάδα θα αποτελούσε «ευκαιρία για την λεπτομερή παρουσίαση της ρωσικής οπτικής γωνίας στην ελληνική τηλεόραση».
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «koutipandoras.gr» στις 23.09.2015, «άκρως επιτυχημένο θεωρείται το δυναμικό ξεκίνημα του νέου τηλεοπτικού δικτύου της Hellasnet», ενώ σημειώνεται ότι «την οργάνωση του ενημερωτικού τομέα του τηλεοπτικού δικτύου έχει αναλάβει ο Κώστας Βαξεβάνης».
    Ο τρόπος λειτουργίας
    Στο ίδιο δημοσίευμα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας του «καινούργιου τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet», σημειώνοντας ότι «θα μεταδίδεται ταυτόχρονα σε ζωντανή σύνδεση σε εννέα επιλεγμένα μεγάλα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ελλάδα έχοντας ως κεντρικό κανάλι το “attica Tv”». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ο Hanick εν γνώσει του επέλεξε να βοηθήσει τον Malofeyev να διασπείρει τα αποσταθεροποιητικά του μηνύματα εγκαθιδρύοντας, ή επιχειρώντας να εγκαθιδρύσει τηλέοπτικά δίκτυα στη Ρωσία τη Βουλγαρία και την Ελλάδα κατά παράβαση των κυρώσεων (σ.σ: που επιβλήθηκαν ήδη από τις ΗΠΑ το 2014 μετά την Κριμαία)».
    Όπως εξηγούν το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI στην ίδια ανακοίνωση ο ρώσος ολιγαρχης Malofeyev ήταν μεταξύ άλλων και ένα από τα πρόσωπα – «κλειδιά» για τη χρηματοδότηση των ρωσικών αποσχιστικών δράσεων και δυνάμεων στην Κριμαία και το Ντονμπάς το 2014.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ