19.4 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θα διεκδικήσει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης του 2021


    Την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία βαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα ετοιμάζεται να διεκδικήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως προκύπτει από σχετική ενημερωτική επιστολή προς τα μέλη της.
    Η κίνηση αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έρχεται ως συνέχεια σειράς ενεργειών της το περασμένο διάστημα με στόχο την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ως αντισυνταγματικής.
    Μάλιστα, η Ένωση είχε αποστείλει και επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας και τον υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας πως ο «ο περιορισμός της υποχρέωσης «εισφοράς αλληλεγγύης» μόνο στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, πέρα από το γεγονός ότι επιβαρύνει τους φορολογικά συνεπέστερους πολίτες, δημιουργεί πρόβλημα ασυμβατότητας με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
    Πλέον, η Ένωση αποφάσισε, να διεκδικήσει την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύηςτου έτους 2021 μέσω της δικαστικής οδού, παραθέτοντας προς τα μέλη της τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι την κατάθεση των σχετικών προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια.
    Ολόκληρη η ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει τα εξής: «Η Ένωση μας με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε από τον Φεβρουάριο του 2021 την διεκδίκηση επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία βαρύνει μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Εξαντλήσαμε όλα τα μέσα για να πείσουμε την εκτελεστική εξουσία ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή ενός φόρου σε μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.
    Ξεκινάμε από σήμερα την ενημέρωση των συναδέλφων για την διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την προσβολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της φορολογικής αρχής για τα εισοδήματα του έτους 2021:
    Αρχικά η δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2021 θα πρέπει να υποβληθεί με επιφύλαξη, μέσω της επιλογής του σχετικού πεδίου κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της. Στη συνέχεια, εντός 10 ημερών θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή να αποσταλεί μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αίτηση – δήλωση επιφύλαξης.
    Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα από την φορολογική αρχή κατά του οποίου πρέπει εντός τριάντα ημερών να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ. του εκάστοτε προσφεύγοντος. Η υποβολή της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια.
    Εντός 30 ημερών από την ρητή απόρριψη αυτών των προσφυγών από την ΑΑΔΕ (ή μετά την πάροδο 120 ημερών, οπότε και συνάγεται σιωπηρή απόρριψή τους), οφείλει να ασκηθεί προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Οι συγκεκριμένες προσφυγές μπορούν να ασκηθούν από οποιονδήποτε δικηγόρο επιθυμεί ο κάθε συνάδελφος.
    Σχέδια ενδικοφανών προσφυγών, προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και των δηλώσεων επιφύλαξης θα διανεμηθούν από την Ένωση στα μέλη της. Την επιμέλεια των σχεδίων αυτών έχει αναθέσει η Ένωση σε Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Θα ενημερώνουμε διαρκώς τους συναδέλφους για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ώστε να μην χαθεί κανένα δικαίωμα».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ