17.1 C
Athens
14 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Πάιατ: Πιο στενές από ποτέ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας


    Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας στους τομείς της άμυνας, της ασφαλείας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είναι πιο στενές από ποτέ, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του στο 7ο Συνέδριο Exposec- Defence World, ευχαριστώντας παραλλήλως την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας για την αγαστή συνεργασία που έχουν και προαναγγέλλοντας την επίσκεψη του ΥΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, τον Ιούνιο του 2019 στην Ουάσινγκτον, αλλά και τη νέα διμερή αμυντική συμφωνία, καθώς η προηγούμενη υπογράφτηκε το 1990 και από τότε πάρα πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, όπως χαρακτηριστικώς τόνισε.
    Μιλώντας στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Τσομώκος ΑΕ και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στον τότε ΑΝΥΠΕΞ, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. «Ο στρατηγικός διάλογος έχει αναδείξει τη δύναμη αυτής της διμερούς σχέσης και έχει επιβεβαιώσει την κοινή μας δέσμευση στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής.
    Αναφερόμενος στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, ο ίδιος την χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της Νοτιανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι κατά την επίσκεψη του κ. Αποστολάκη τον επόμενο μήνα Ιούνιο στην Ουάσινγκτον, θα ανανεωθεί η αμυντική συνεργασία των δύο χώρων. «Αυτό θα γίνει για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά και για να αναπτυχθεί η ευελιξία που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στις γρήγορες αλλαγές που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή και στις προκλήσεις του μέλλοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
    Ιδιαίτερη – και ονομαστική – ήταν η αναφορά του Αμερικανού πρεσβευτή για τη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια από αμερικανικά στρατεύματα στο πλαίσιο των τακτικών επιχειρησιακών μετακινήσεών τους στη Βαλκανική.
    Εντυπωσίασε, μάλιστα, η ξεχωριστή αναφορά του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας, ότι, λόγω της θέσεώς του, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως έχει τρομερές δυνατότητες, τόσο λόγω των σιδηροδρομικών συνδέσεων όσο και των οδικών δικτύων που υπάρχουν στην περιοχή. «Έχει νόημα τόσο από την πλευρά της ασφάλειας όσο και οικονομικά να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο λιμάνι και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εύρεση Αμερικανού επενδυτή για να συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση του που προχωράει», τόνισε σημειώνοντας έτσι τον διπλό στρατηγικό στόχο της χώρας του (στρατιωτικό και οικονομικό) για την προαναφερθείσα πόλη.
    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στις ολοένα και συχνότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, τονίζοντας πως βελτιώνουν την ετοιμότητα και τη μεταξύ τους συνεργασία. Χαρακτήρισε μάλιστα ότι «προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ε.Δ., έτσι ώστε να παραμείνουν σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά».
    Καταλήγοντας ο κ. Πάιατ τόνισε: «Θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη βαρύτητα που οι ΗΠΑ δίνουν στη συμμαχία με την Ελλάδα και τις δυνατότητες των Ελλήνων συμμάχων μας, και το γεγονός πως η φιλία μεταξύ των δύο χωρών κάθε μέρα δυναμώνει. Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατηγικό στοίχημα που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ