21.5 C
Athens
20.2 C
Thessaloniki
Τρίτη 16 Απριλίου 2024
More

    Βόλος: Σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν δύο μητέρες που δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο


    Μία 26χρονη και μια 45χρονη συνελήφθησαν από την Αστυνομία την Πέμπτη και χθες (28/1) κρίθηκαν ένοχες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που παρήγγειλε η Εισαγγελία Ανηλίκων, για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
    Η νεαρή γυναίκα δεν στέλνει το παιδί της στο Νηπιαγωγείο και η 43χρονη στην Γ’ Δημοτικού και οι δύο επικαλέστηκαν λόγους υγείας και κατέθεσαν ότι δεν είναι αρνήτριες, γιατί έχουν κάνει το εμβόλιο.
    Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν χθες στο αυτόφωρο και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 100 ημερησίων μονάδων προς 3 ευρώ την ημέρα, που αν δεν πληρωθεί θα της επιβληθεί φυλάκιση 60 ημερών στην 26χρονη και σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή στη 45χρονη. Το Δικαστήριο έκαναν αυστηρές συστάσεις και στις δύο μητέρες, τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και τις κάλεσε να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
    Η 26χρονη έχει να στείλει το παιδί της στο Νηπιαγωγείο από τις 10 Δεκεμβρίου 2021
    Πρώτη δικάστηκε η 26χρονη, η οποία έχει να στείλει το παιδί της στο Νηπιαγωγείο από τις 10 Δεκεμβρίου 2021, εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο. Όπως είπε το παιδί της πήγε στον αγιασμό του Νηπιαγωγείου και τη δεύτερη μέρα, αλλά την επόμενη έκανε εμετό και την κάλεσε η νηπιαγωγός να την πάρει. Όταν ήρθε η ώρα να πάει στο σχολείο ξανά, δήλωσε ότι το παιδί της έκανε πάλι εμετό, απευθύνθηκε σε ιδιώτη ψυχολόγο – που επειδή η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα πληρώνει τρίτο πρόσωπο – που της είπε ότι πρέπει να παρακολουθήσει το παιδί, να μιλήσει με τη δασκάλα, για να την προετοιμάσει και να το πηγαίνει στο νηπιαγωγείο μια ώρα την ημέρα μέχρι να προσαρμοστεί.
    Η νεαρή κατέθεσε ότι δεν είναι αρνήτρια, έκανε το εμβόλιο και δεν είναι κατά του σχολείου.
    Με βάση τα έγγραφα που προσκόμισε η νεαρή (ένα έγγραφο για συμβουλευτική γονέων), η εισαγγελέας είπε ότι θεωρεί προσχηματικές τις δικαιολογίες και πρότεινε φυλάκιση οκτώ μηνών, όπως και χρηματική ποινή 160 ημερήσιων μονάδων προς 3 € την ημέρα και η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 100 ημερησίων μονάδων προς 3 €.
    Αμέσως μετά δικάστηκε η 45χρονη γυναίκα που επίσης δεν έστελνε το κοριτσάκι της στο σχολείο από τις 10 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.
    Ως μάρτυρες κατέθεσαν η μητέρα της που είπε ότι η γυναίκα χώρισε, προσπαθεί μόνη της να μεγαλώσει το παιδί και δεν έχει χρήματα να την πάει στον γιατρό, γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ενώ ικέτεψε το Δικαστήριο να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Η ξαδέλφη της γυναίκας κατέθεσε ότι μένει στο σπίτι της και προσέχει την κατάκοιτη μητέρα της, μαζί με το παιδί, χωρίς να καταβάλουν ενοίκιο και από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και άρχισε η σχολική χρονιά, το 8χρονο κορίτσι σταμάτησε να πάει στο σχολείο, μένοντας στο σπίτι, παίρνοντας τα μαθήματα πολλές φορές από συμμαθήτριά της. Έκανε λόγο για καλή μητέρα στον ρόλο της, που αγαπά και φροντίζει το παιδί της, όμως, αγωνίζεται μόνη της και χρειάζεται βοήθεια, ενώ αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, είπε πως δεν ασχολήθηκαν επισταμένα με το θέμα, μένοντας μόνο στο τι προβλέπει ο νόμος.
    Η κατηγορούμενη στην απολογία της είπε πως δεν έχει χρήματα για να πάει στους γιατρούς το παιδί της, δεν είναι αρνήτρια, έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ απαντώντας σε σχετική εισαγγελική παρατήρηση για την ύπαρξη δημόσιων δομών υγείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί και την ίδια, απάντησε πως είναι ανασφάλιστη η ίδια και το 8χρονο παιδί, ενώ ούτε και ο πρώην σύζυγός της είναι ασφαλισμένος.
    Η 43χρονη τόνισε ότι καθημερινά λέει στην 8χρονη να την πάει στο σχολείο, αλλά εκείνη κλαίει
    Η 43χρονη τόνισε ότι καθημερινά λέει στην 8χρονη να την πάει στο σχολείο, αλλά εκείνη κλαίει και δεν σηκώνεται από το κρεβάτι, λέγοντας πως πονάει. Η εισαγγελέας έδρας ανέγνωσε το βιβλιάριο ασθενείας της μικρής και είπε πως στις 22 Ιανουαρίου καταγράφεται περιστατικό κοιλιακού πόνου και εξέφρασε την απορία της για το γεγονός πώς δεν μπορεί η 45χρονη να επιβληθεί στην 8χρονη να την πείσει να πάει στο σχολείο. Έτσι στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή της κατηγορούμενης, καθώς όπως είπε δεν αποδείχθηκαν τα προβλήματα υγείας της ανήλικης, αλλά μάλλον το πείσμα της και πως η γυναίκα αμελεί να τη στείλει στο σχολείο και δεν μαθαίνει στην ανήλικη τις υποχρεώσεις της.
    Ο συνήγορός υπεράσπισης Νικ. Παντελοδήμος ζήτησε από το Δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία για την 45χρονη, η οποία έμαθε το λάθος της πρόκειται να απευθυνθεί στις δομές του Δήμου και του αρμόδιου υπουργείου.
    Τελικά η 45χρονη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, ενώ το Δικαστήριο δέχθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με την εισαγγελέα να της αναφέρει πως θα ζητήσει από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες να πραγματοποιήσουν κοινωνική έρευνα, με σκοπό να βοηθηθεί η γυναίκα, η οποία από εδώ και στο εξής θα πρέπει να προσέχει.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ