14.6 C
Athens
13.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Στέφανος Κολοκούρης: Αυτός είναι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος που αποστρατεύεται


    Μία από τις αλλαγές που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ σήμερα είναι η αποστράτευση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Π.Σ. Αλέξιος Ράπανος.
    Ο Στέφανος Κολοκούρης είχε καταταγεί στο Σώμα το 1991, ενώ Αρχηγός της Πυροσβεστικής έγινε τον Φεβρουάριο του 2020. Μέχρι τότε ο κ. Κολοκούρης ήταν Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος. Είχε διαδεχθεί τον Βασίλη Ματαθαιόπουλο.
    Η επιλογή του Ματθαίοπουλου από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Αρχηγού είχε προκαλέσει ερωτηματικά εντός και εκτός Σώματος. Υπενθυμίζεται πως είχε οριστεί Αρχηγός τον Αύγουστο του 2018 αντικαθιστώντας τον τότε Αρχηγό Σωτήρη Τερζούδη.
    Να σημειώσουμε ότι Κολοκούρης και Ματθαίοπουλος είχαν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη φονική και καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Μάλιστα, και οι δύο βρέθηκαν να ερευνώνται από τον εισαγγελέα για τη διαχείριση της τραγωδίας.
    Η επιστολή των οικογενειών των θυμάτων στον Μητσοτάκη
    Να θυμίσουμε ακόμη ότι με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχαν κοινοποιήσει μεταξύ άλλων και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, οι συγγενείς των θυμάτων, εγκαυματίες και κάτοικοι των πληγεισών περιοχών στο Μάτι, είχαν ζητήσει να αποπεμφθεί ο Στέφανος Κολοκούρης από τα μέσα του 2021.
    Οι υπογράφοντες την επιστολή επέκριναν τον πρώην πλέον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για τα όσα υποστήριζε στο συμπληρωματικό υπόμνημα που υπέβαλε στον Ανακριτή για το Μάτι.
    Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καλοκούρης ήταν διοικητής της ΕΜΑΚ την 23η Ιουλίου 2018.
    Συγκεκριμένα, οι συγγενείς των θυμάτων κατηγόρησαν τον κ. Κολοκούρη ότι επιλέγει να στηρίζει το «απίστευτο υποθετικό σενάριο», όπως το χαρακτήριζαν, «ότι ακόμη και αν είχε μεταβεί στην περιοχή έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τον ασύλληπτο αριθμό νεκρών και τον τραυματισμό ανθρώπων, επειδή δεν αναφέρονται οι ώρες, που τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, ή, προκλήθηκαν οι τραυματισμοί».
    Χαρακτήρισαν «επίορκη» τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία του κ. Κολοκούρη, και τον εγκαλούσαν επίσης ότι «με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους» σημειώνοντας ότι «μόνο κάποιος δίχως ίχνος συνείδησης δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος του – εφόσον ήταν εδώ- θα ήταν εξαιρετικά σημαντικός στη βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι διασώστες της ΕΜΑΚ στους ανθρώπους που αφέθηκαν να πεθαίνουν στους δρόμους».
    «Καθίσταται σαφές», συμπλήρωναν οι συγγενείς, «ότι η υπερασπιστική τακτική του κ. Κολοκούρη, υπερβαίνει τα εσκαμμένα ενός υπόδικου, και συνιστά προσβολή στους νεκρούς μας και κατάχρηση του δικαιώματος κάποιου να αποδείξει ότι είναι αθώος».
    Η επιστολή
    Οι φωτιές στην Αττική και στην Εύβοια
    Η πορεία του Στέφανου Κολοκούρη σημαδεύτηκε και από τις μεγάλες πυρκαγιές που συγκλόνισαν τη χώρα το καλοκαίρι του 2021. Στην Αττική, αλλά και στην Εύβοια. Τότε, οι κατηγορίες προς την Πυροσβεστική ήταν ότι άφησε αβοήθητη την Εύβοια μέχρι να τεθούν υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Αττική με αποτέλεσμα οι φωτιές στην Εύβοια να φτάσουν από το ένα άκρο στο άλλο του νησιού και να καταστρέψουν τα πάντα.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Άρης Σερβετάλης; Θύμα χάκερ ο ηθοποιός – Ζητούν χρήματα από τους διαδικτυακούς του φίλους στο Instagram (βίντεο)
    Παγκράτι: Διαρροή φυσικού αερίου – Εντολή εκκένωσης πολυκατοικιών, κλειστή η Φιλολάου
    Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ποινική έρευνα για τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην Αθήνα
    ΚΥΣΕΑ: Ο Θεμιστοκλής Μπουρολιάς νέος αρχηγός Αεροπορίας και ο Αλέξης Ράπανος νέος αρχηγός Πυροσβεστικής – Οι ανακοινώσεις


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ