12.6 C
Athens
11.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
More

    Κακοκαιρία «Ελπίς»: Έρχεται σφοδρό κύμα χιονιά και στην Αθήνα

    Στους ρυθμούς της κακοκαιρίας «Ελπίς» κινείται ολόκληρη η χώρα, καθώς σήμερα Δευτέρα (24/1) αναμένεται το δεύτερο, ακόμη πιο ισχυρό «κύμα» και θα χιονίσει και στην Αττική.
    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα φέρει ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και έντονες χιονοπτώσεις, που θα πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή.
    Που θα «χτυπήσει» σήμερα η κακοκαιρία «Ελπίς»
    Σήμερα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής.
    Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.
    Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.
    Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.
    Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.
    Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.
    Η πρόγνωση του καιρού
    Μακεδόνια, Θράκη
    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική.
    Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -13 (μείον 13) έως -01 (μείον) βαθμό Κελσίου.
    Ιόνιο, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις
    Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -06 (μείον 6) έως 05 βαθμούς Κελσίου.
    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος
    Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στις Σποράδες, την Εύβοια, βαθμιαία στην ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και τις βραδινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Τρίτης και από τα βόρεια. Στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά 8 και στις Σποράδες τοπικά έως 9 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
    Κυκλάδες, Κρήτη
    Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν, και θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο διάστημα της Τρίτης.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου.
    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Κυκλάδες
    Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες τις πρωινές ώρες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ θα ενταθούν.
    Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 8 τοπικά 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα αρχικα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
    Εύβοια
    Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.
    Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.
    Αττική
    Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν. Εξασθένηση των φαινομένων από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
    Θεσσαλονίκη
    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα νότια.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.
    Σε πλήρη ετοιμότητα όλοι οι φορείς
    Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».
    Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.
    Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει, επίσης, θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).
    Οδηγίες προς τους πολίτες
    Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
    Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
    Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
    Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
    Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
    Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
    Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
    Αν μετακινούνται πεζή
    Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρό καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από τη Δευτέρα (24/1/2022). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.
    Πιο αναλυτικά:
    1) Χαμηλές θερμοκρασίες:
    Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.
    2) Χιονοπτώσεις:
    Α) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.
    Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.
    3) Θυελλώδεις άνεμοι:
    Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).
    Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΠΟΨΕΙΣ