19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Δυσοίωνο το 2022 λόγω της αύξησης των τροχαίων δυστυχημάτων


    Το ημερολόγιο γράφει 21 Ιανουαρίου. Μέσα σε 21 μέρες τι μπορεί να περιμένει κανείς να έχει συμβεί; Και όμως μέσα σε μόλις 21 μέρες μετράμε σχεδόν 20 τροχαία δυστυχήματα!
    Εν έτει 2022 και έχοντας στη διάθεσή μας τη γνώση και την τεχνολογία, πως είναι δυνατόν να έχουμε στην Ελλάδα ένα τόσο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από τροχαία δυστυχήματα και στην συντριπτική πλειοψηφία να εμπλέκονται νέα παιδιά κάτω των 25; Η χώρα μας απειλείται περισσότερο από ποτέ και πρέπει να αλλάξει συθέμελα για να σταματήσουμε να θρηνούμε καθημερινά νεκρούς στην άσφαλτο.
    Απαιτούνται τώρα:
    ▪ Η ένταξη του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση! Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά και ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Μέσα από την θεωρητική διδασκαλία που θα πρέπει να πλαισιώνεται από μια σειρά πρακτικών δράσεων και προγραμμάτων οι μελλοντικοί χρήστες του οδικού δικτύου θα έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν σωστή οδική συμπεριφορά, θα έχουν μάθει να κινούνται με ασφάλεια και θα έχουν κατανοήσει τα στοιχεία του περιβάλλοντος, της οδού και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό η οδική ασφάλεια θα αναδειχθεί ως αξία, θα αναγνωρίζεται δηλαδή ως σημαντική για τους ανθρώπους και θα αποτελεί μέτρο αξιολόγησης προσώπων και συμπεριφοράς.
    ▪ Τα συνεχή επιμορφωτικά μαθήματα και σεμινάρια για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου είναι ένα μέτρο που χρήζει άμεσης προτεραιότητας. Είναι υψίστης σημασίας η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο σεβασμός του ορίου ταχύτητας και η χρήση των ζωνών ασφαλείας, λόγοι που αφορούν και τη βασική αιτία τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα.
    ▪ Επιπρόσθετα, ένα ακόμα βήμα στην πυραμίδα της γνώσης θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης, το οποίο θα είναι
    προσαρμοσμένο στον ασφαλή τρόπο μετακίνησης του σήμερα.
    ▪ Στο πλαίσιο των δράσεων της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης απαιτούνται οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες όχι μόνο σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ιδιωτικό. Τα τροχαία δυστυχήματα και η κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να προβάλλονται καθημερινά από τα ΜΜΕ έτσι ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να διαμορφώσουν την κριτική στάση απέναντι στην πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι όλοι οι πολίτες είναι χρήστες του οδικού δικτύου (οδηγοί και πεζοί) και ό,τι συμβαίνει σε αυτό αφορά όλους.
    ▪ Όσον αφορά τη συντήρηση του οδικού δικτύου, λόγω των οικονομικών δυσκολιών των τελευταίων χρόνων, αυτή έχει μειωθεί σημαντικά. Λόγω της έλλειψης πόρων και των ανεπαρκών διοικητικών δομών, η διαχείριση των υποδομών της οδική ασφαλείας έχει παραγκωνιστεί. Είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση πολλών προβλημάτων του οδικού δικτύου και να υλοποιηθούν πρότυπα έργων με διεθνείς προδιαγραφές. Είναι ακόμη απαραίτητο να πραγματοποιηθούν έργα, μελέτες και αυτοψίες σε πολλούς επικίνδυνους άξονες.
    ▪ Αναμφίβολα η αστυνόμευση του οδικού δικτύου αποτελεί τον πιο άμεσο τρόπο προστασίας των πολιτών. Ένας ειδικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφαλείας και τροχονομικής αστυνόμευσης θα βοηθήσει στην ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών και θα συμβάλει στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.
    Όσον αφορά τα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις θα πρέπει να είναι παραδειγματικά ώστε να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγοντα σε ενδεχόμενες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ:
    Η ασφαλής οδήγηση /μετακίνηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πανανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή, την υγεία και την προσωπική ασφάλεια!
    Η σωστή Οδική Συμπεριφορά σώζει ζωές!
    Η Οδική Ασφάλεια και η βελτίωση των συνθηκών στο δρόμο είναι κοινή ευθύνη όλων μας!
    Ο δρόμος δεν είναι δικός μας. Δεν είμαστε μόνοι μας .Είμαστε κομμάτι ενός συνόλου και όλοι πρέπει να φτάσουμε ασφαλείς στον προορισμό μας.
    Οδηγώ με ασφάλεια, σέβομαι τους συνανθρώπους μου!
    Το να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι πρωτίστης σημασίας για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των γύρω μας!
    Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και οφείλουμε να το διαφυλάττουμε δίνοντας οι ίδιοι, πρώτοι απ' όλους, το καλό οδηγικό παράδειγμα μέσω της υπεύθυνης στάσης μας!
    «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε εμένα». Οι περισσότεροι από εμάς λειτουργούμε με αυτό το σκεπτικό αγνοώντας όμως πως κανένας δεν είναι άτρωτος. Παρόλα αυτά, τροχαία ατυχήματα – δυστυχήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν συμβαίνουν καθημερινά!
    Εν κατακλείδι, το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα και για την αντιμετώπιση του είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία και όλους τους άμεσα εμπλεκομένους επί του θέματος φορείς, θεσπίζοντας ένα ουσιαστικό σχέδιο δράσης για σωστή οδική εκπαίδευση των πολιτών.
    Ως πολίτες και χρήστες του οδικού δικτύου πρέπει όλοι μας να ενημερωνόμαστε, να ασκούμε κριτική και να διεκδικούμε διαρκώς το δικαίωμα μας σε δρόμους ασφαλείς, όπου η αξία της ζωής γίνεται σεβαστή από όλους.
    Συντάκτης άρθρου: Γιαννούκας Χρήστος, Εκπαιδευτής Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής.
    Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας ΙΝΚΑ


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ