12.6 C
Athens
11.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
More

    Η κακοκαιρία Ελπίς έντυσε στα λευκά τη βόρεια Ελλάδα

    Ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια του χιονιά, με την κακοκαιρία Ελπίς να «δείχνει τα δόντια της» πρώτα από τα βόρεια της χώρας.
    Σύμφωνα με το δελτίο του ΑΠΕ, χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα ορεινά έφερε από απόψε στη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία Ελπίς χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.
    Τα πρώτα χιόνια ορεινά της Θεσσαλονίκης
    Tα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης. Χιονόπτωση σημειώνεται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου προς αυτά η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.
    Από το πρωί χιονίζει κατά διαστήματα στη Φλώρινα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται και στα ορεινά της Χαλκιδικής.
    Που είναι απαραίτητες αλυσίδες
    Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας – συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας – Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.
    Επιπλέον, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας και στις επαρχιακές οδούς Αετού – Νυμφαίου, Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και Πτολεμαΐδας – Βλάστης.
    Θερμοκρασίες υπό το μηδέν
    Σε ότι αφορά τις θερμοκρασίες -9 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το θερμόμετρο στον Λαϊλιά, -7 στο Σέλι, -6 στη Βλάστη, -3 στην Κοζάνη, -2 στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, -1 στο Νευροκόπι και στον Πολύγυρο. Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.
    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Ελπίς
    Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα Ελπίς (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).
    Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.
    Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΠΟΨΕΙΣ