12.6 C
Athens
11.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
More

    Kακοκαιρία «Ελπίς»: Έρχεται πολικό ψύχος σε δύο δόσεις – Πού και πότε θα «χτυπήσει» (εικόνα & βίντεο)

    Αλλάζει άρδην ο καιρός, με την κακοκαιρία «Ελπίς» να αναμένεται να έρθει σε δύο «κύματα».
    Όπως έχουν επισημάνει οι μετεωρολόγοι πρόκειται για μία πρωτοφανή ψυχρή αέρια μάζα που «εισβάλει» από τα βόρεια, που τα βασικά χαρακτηριστικά της θα είναι οι «πολικές» θερμοκρασίες και τα χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
    Οι επιστήμονες αναφέρουν αυτή την ψυχρή μάζα ως «πολικό αεροχείμαρρο», ο οποίος θα βάλει στην «κατάψυξη» τη χώρα για αρκετές ημέρες. Ωστόσο, είναι φαινόμενο που τα δεδομένα διαφοροποιούνται διαρκώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
    Το νέο δεδομένο έχει να κάνει με το ότι η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» σε δύο «κύματα», μία το Σάββατο και μία, πιο ψυχρή, από τη Δευτέρα.
    Μάλιστα, η ΕΜΥ εξέδωσε την Πέμπτη Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία «Ελπίς», επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για δύο κύματα, με το πρώτο να χτυπά το Σάββατο και το δεύτερο, και πιο ισχυρό, να εκδηλώνεται από τη Δευτέρα.

    Αρναούτογλου: «Δύο τα σενάρια για την εξέλιξη του καιρού»
    Από την πλευρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου εξήγησε τα δύο σενάρια της εξέλιξης του καιρού για την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, το πρώτο σενάριο «θέλει τις χιονοπτώσεις στο Αιγαίο, εκτός από το να επιμένουν, να γίνονται κατά τόπους ακόμα πιο έντονες αλλά και να επηρεάζουν κυρίως μετά το μεσημέρι και αρκετές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας».
    Το δεύτερο σενάριο «θέλει τις χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Δευτέρας να παραμένουν μόνο στο Αιγαίο και κυρίως στα βόρεια τμήματά του και στα ορεινά της Κρήτης», υπογραμμίζοντας πως το φαινόμενο παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον
    Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πυκνές χιονοπτώσεις «βλέπει» η ΕΜΥ
    Στο έκτακτο δελτίο της για την κακοκαιρία «Ελπίς», η ΕΜΥ αναφέρει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.
    Πιο αναλυτικά:
    1) Χαμηλές θερμοκρασίες:
    Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.
    2) Χιονοπτώσεις:
    Α) Το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
    Β) Την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
    Γ) Τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.
    Δ) Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    ΑΠΟΨΕΙΣ